Работа от вкъщи: Как да не напълнеете?

Ето няколко малки промени, които да направите
11 окт 2020 21:10, Иванка Гъркова
6
Работа от вкъщи: Как да не напълнеете?
Снимка: Pixabay

Колко от вас продължават да работят от вкъщи заради пандемията? Преди няколко месеца преместването на офиса в хола или кухнята ни се виждаше твърде странно, особено ако вкъщи не сме сами и трябва да вършим някои домакински задължения. Сега обаче сме свикнали до такава степен (дори и с деца), че може би ако ни върнат отново на бюрото утре, ще сме в лек шок. Социалната изолация и оставането у дома си има своите предимства, като е един от начините да ни предпази от коронавирус, но и носи със себе си своите негативи. Ето например напълняването, което може да се случи на всеки, който в една или друга степен ограничи двигателната си активност, ако не ходи всеки ден на работа. 

 
"Направих си коремче!", „Уж тренирам, а пак съм по-тежка“, „Чувствам, че започвам да качвам килограми“, пишат много мъже и жени в социалните мрежи, споделяйки как им се отразява това да работят у дома. Стресът и неизвестността около новото заболяване, смяната на работното място, рискът от понижаване на месечните постъпления на семейството, дистанционното обучение на децата и куп отговорности, които ежедневно всеки от нас има, водят до неприятен резултат на кантара. 
 
Какво да направите, за да не пълнеете, работейки от вкъщи и да се чувствате добре психически? 
Ако се замислите, трябват ви няколко малки промени в режима, с които да постигнете натоварването и активността, която сте имали преди. 

1. Не пренебрегвайте глада
 
Позивите за похапване са нещо, което не бива да подминавате. Ако седнете пред компютъра сутрин и пропуснете закуската, а ви се яде, рискувате да прекалите с обяда или вечерята. Гладът е един от начините, по които тялото иска да покаже от какво има нужда. 
 
Вместо да хапнете солети, чипс или някоя друга вредна храна, постарайте се да имате пълноценно меню, с което ще се заситите. Ако не можете да закусвате, започнете да хапвате по един банан или пък извара/ сирене с малко маслини и например едно варено яйце. Важно е стомахът ви да не е съвсем празен и същевременно да не поглъщате твърде калорични неща. 
 
Не се извинявайте, че нямате достатъчно време за обяд. Пригответе си вкусна салата или месо с гарнитура от зеленчуци, а не отваряйте първата консерва, която имате.

2. Ползвайте обедната си почивка
 
Много хора правят грешката да работят по време на обедната почивка. Някои искат да приключат по-рано, но организмът се нуждае от кратка почивка на обяд. Може да излезете и да хапнете една пилешка супа в кварталното заведение или просто да си вземете вкусния сандвич и да го изядете на слънце, седнали на пейката пред блока. След това е препоръчително да се раздвижите, правейки няколко кръгчета наоколо, а не ровейки се във Фейсбук. 
 
Движението, дори някои упражнения за разтягане, направени в почивката, спомагат за по-добрия приток на кръв в тялото и същевременно ще ви дадат повече енергия за следобеда. 
 
Какво още да направите, за да не пълнеете работейки у вас, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Ва преди 3 години
Твърде късно. Тази статия е постна а и ми трябваше преди 7 месеца.
1
4
 
6
 
! Отговори
Джани преди 3 години
Почвам да поркам от сутринта

Спонсорирани публикации