Хотелиерите свалят цените в коронакризата, съкращават персонал

Половината отчитат спад на приходите, 24% планират да спрат да работят
31
Хотелиерите свалят цените в коронакризата, съкращават персонал
Снимка: Pixabay

През октомври 2020 г. Националният статистически институт проведе месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

Още по темата

През септември 52.2% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47.0% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“.

Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 3.0 процентни пункта спрямо предходния месец и достигат 24.4%

През септември 53.2% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.9% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 46.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33.2% от тях - „до 100%“, а 20.1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през септември 35.1% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 34.6% от тях смятат да продължат да работят, 24.6% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2% прогнозират да я прекратят.
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Все тая преди 2 месеца
Нито хотелите, нито заведенията свалиха цените, въпреки че държавата им намали ставката на 9%, не са за жалене. Жалко е за хората, които са заети в тази сфера, защото ги съкращават, а собствениците само търсят облаги от държавата, а надценката им е безбожнаааа……..
28
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Дано да може да се карат ски на Банско и Боровец и през тази зима!
27
1
 
2
 
! Отговори
о .... преди 2 месеца
Страхотна новина, това ми харесва, това ми допада.
Браво!
Чао-о-о ..
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ходи на басейни в тази пандемия,ти *** ли си.Скъпо му било,ти какво искаш,те добре че работят басейни,които са сборище за вируса. Да затворят всички басейни задължително- само *** ходят на басейн и фитнес при епидемия от вирус,после да заразяват по заведения и т.н.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутри чао, мутри чао, мутри чао, чао, чао!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
истина преди 2 месеца
ако хотела прикрива печалбата от наркотици и проституция... няма да има никакви проблеми, макар и понамаляла заради нощните заведения...но иначе...
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжа! Нищо не намаляват. Даже цените на услугите в Хисаря са се увеличили. За ползване на басейн 18-30лв на ден.
22
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
И кои хотели са си свалили цените??? Читав хотел: две нощувки на "промоция"- 600 лева за двама възрастни и дете на 12 г., без храна....
21
1
 
2
 
! Отговори
Пак до 17 и другите преди 2 месеца
Още повече оприличавайки си родината по този грозен начин и вие автоматично се причислявате към хората, които описа по-долу. Това ли ви е целта? Така ли допринасяте нещата да се оправят? Ако само с това можете по- добре, недейте!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 17
Ами то всяко стадо си има ***! Да не мислиш, че на запад или където и да е всичко е идеално и няма такива хора? Ама да си оприличиш родината в която си израснал, твоите родители, баба, дядо са полагали труд..с "Ганьоландия" е меко казано, невъзпитано!!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Огромен брой честни и свестни хора - да, но колко е броят на свестните и честни депутати, се питаме.
Не че отговорът е тайна.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези които само хейтят по родината, ами има и хубави места, поинтересувайте се. Освен това ако се държиш като ганчовец, ами където и да отидеш няма да ти хареса, защото хората веднага те виждат какво си *** и няма да ти цепят басмата изобщо.
17
2
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 2 месеца
Не съм написал аз за Ганьоландия. Но и аз бих опреличил татковината по същия начин. Масовият българин какво е?! Дребен тарикат, работещ в сивия сектор, краде всеки ден, защото не се осигурява на реалната си заплата, и лае как депутатите крадели. Чист Бай Ганьо. Това, разбира се, не означава, че у нас няма огромен брой честни и почтени хора.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой крал, крал, почва обратното броене и всички джобове - навън с хастара.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 12
Като ги съпоставяш с "Ганьоландия" ли? И после аз хейтя, браво! Радвам се, че си научил нещо от тамошната култура.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дебели лъжи, то е ясно. Закривайте се и това е. Или благородно се Преустройте в домове за възрастни хора, в приюти за бедни. Има как да ср трудите честно.
13
2
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 2 месеца
Аз пък винаги съпоставям успелите хора с мен и успелите държави с нашата и гледам къде са разликите, за да станем ние по-успешни. А ти си хейти, никой не ти пречи. Накратко- в Европа в момента да се почива е рай. Без пари е.
12
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 2 месеца
Ми то и нас не ни интересуват твоите драми в швайцарско. Ама гледам тебе явно те интересува другите да са запознати.!??
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Бг реално няма никаква пазарна икономика.
Всичко е шменти-капели "Да излъжем клиента" независимо дали става дума са туризъм, услуги, или индустрия. Всичко е ПЪЛЕН ЖМЕЛ !!!
Включително политиците начело с Боко-шкафчето. Всички са там за едната ДАЛАВЕРА.
ГНУС !!!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хотелите са вповече, както и милионите на милионерите.