Хотелиерите свалят цените в коронакризата, съкращават персонал

Половината отчитат спад на приходите, 24% планират да спрат да работят
31
Хотелиерите свалят цените в коронакризата, съкращават персонал
Снимка: Pixabay

През октомври 2020 г. Националният статистически институт проведе месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

Още по темата

През септември 52.2% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47.0% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“.

Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 3.0 процентни пункта спрямо предходния месец и достигат 24.4%

През септември 53.2% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.9% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 46.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33.2% от тях - „до 100%“, а 20.1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през септември 35.1% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 34.6% от тях смятат да продължат да работят, 24.6% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2% прогнозират да я прекратят.
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжлива новин а, цените са се все същите .....
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ми пука за хУтелиерите в Бг особено от типа "Милен Хотелчев и Брат"!!
В Бг не съм стъпвал в хотел от поне 15 години.
Така и ще си остане.
Българие нямат културата и умението да ми предложат такава услуга.
Да не говорим че при мисълта да съм заобиколен от ганньовци гости и персонал се обривам на мига.
Бг НИКОГА !!!
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе сега съм на хотел и си плащаме стабилни нощувки. Не виждам никакво намаление
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви "хотелиери"? Мошенници! Всичката тази пасмина - на полето да работи!!!!
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Утре отивам до Швейцария за седмица по проект. Ходя редовно там, сумарно годишно прекарвам по 4-5 месеца. В момента цените там са наполовина. В Ганьоландия не ме вълнува кое колко струва, тук по хотели ходя много, ама много рядко- покрай някоя сватба или поодбно мероприятие. Не почивам тук и не ме интересуват местните драми в сивия хотелски сектор.
4
1
 
30
 
! Отговори
CooolVN преди 2 месеца
Преди няколко дена ми се наложи да търся хотел в Арбанаси и не бих казал,че цените са свалени.Ако говорим за кухи оферти-ела за 4 пък плати за 3 вечери с 1000 условия-айде нЕма нужда!!!
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
:)
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
После ще ги търсят
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кайло Рен: Ощеее! ОЩЕЕЕЕЕЕЕ!!!!