Климатичните промени ги е имало е миналото, има ги и сега - мит ли е?

Какво казва науката?
7 ное 2020 13:58,
63
Климатичните промени ги е имало е миналото, има ги и сега - мит ли е?
Снимка: Pixabay

Научен анализ показва, че парниковите газове, основно CO2, са контролирали повечето минали климатични промени. Те показват колко чувствителен е климатът към колебанията в количеството въглероден диоксид в атмосферата, пише climateka.bg. Доказателствата за това са разпространени в целия геоложки запис. Това показва ясно, че този път хората са причината, главно чрез емисиите CO2, които отделяме.

МИТ

"Климатът винаги се променя. Имали сме ледникови епохи и по-топли периоди, когато в Шпицберген са открити алигатори. Ледени епохи са настъпвали в сто хиляди годишен цикъл през последните 700 хиляди години и е имало предишни периоди, които изглеждат по-топли от настоящите, въпреки че нивата на CO2 са били по-ниски, отколкото сега. Съвсем наскоро имахме средновековния топъл период и малката ледникова епоха".

Парниковите газове – предимно CO2, но също и метан – участват в повечето минали климатични промени на Земята. Когато тяхното количество намалее, глобалният климат стана по-студен. Когато количеството им се увеличи, глобалният климат стана по-топъл. Когато нивата на CO2 скачат бързо, глобалното затопляне, което следва, е силно разрушително и понякога предизвика масово измиране. Хората днес отделят огромни количества CO2 със скорост по-голяма дори от най-разрушителните климатични промени в миналото на Земята.

Рязка срещу бавна промяна

Животът процъфтява в Еоцена, Кредата и други периоди на високо съдържание на CO2 в атмосферата, защото парниковите газове са били в баланс с въглерода в океаните и изветрянето на скалите. Животът, океанската химия и атмосферните газове са имали милиони години, за да се приспособят към тези нива.

Но в миналото на Земята е имало няколко пъти, когато температурата на Земята рязко е скачала, по същия начин, както днес. Те са били причинени от големи и бързи увеличения на емисии на парникови газове, точно както се случва днес в резултат от човешката дейност.

Тези резки промени на глобалния климат почти винаги са били много разрушителни за живота, причинявайки масово изчезване, като в края на пермския, триасния или дори в средата на камбрийския период. Симптомите от тези събития (голям, бърз скок на глобалните температури, покачване на нивото на морето и подкиселяване на океана) се случват днес с климатичните промени, причинени от човека.

Така че да, климатът се е променил преди хората и в повечето случаи учените знаят защо. Във всички случаи виждаме еднаква връзка между нивата на CO2 и глобалните температури. А миналите примери за бързи въглеродни емисии (точно както днес) като цяло бяха силно разрушителни за живота на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: климатечни промени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Iordan Ivanov GEOLOG преди 3 години
КАто ГЕОЛОГ предупреждавам вкл колегите че нагли престъпници на власт тероризират Земята и биосферната ни охрана с трилиони тежко вредни анти земни,анти слънчева система и анти климатични оръжия вграждани в цигарени пакети,телефони,телевизори,автомобили,сателити.Милиарди автомобили режат бисоферата и климатичната охрана с включени скенери и фарове денем и нощем и с тежко вредни холограмни оръжия/сканират и декодират огромни обеми .Холограмите се произвеждат под контрола на масови убиици.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приказката Хензел и Грета, се развива в постапокалиптистична страна, където всичко е пустиня, а лошата вещица е бизнес дама, която малти за пари!
11
0
 
2
 
! Отговори
По-скоро преди 3 години
е немит
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 е най-горещата за последните 100 години.Но това е, ако сме песимисти!Нека бъдем оптимисти!2020-а, ще е най-студента за следващите 100 години!
9
1
 
4
 
! Отговори
Диабло преди 3 години
Според псхичноболния ам - гъл климата на земята е вечен и непроменен от милиарди години, почти от създаването на "великата турска империя" царствотонаанъл !!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всишчко е зависило от газовете на растителноядните динозабри -*** ли става по-топло ако престанат-студ
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата лъжа се състои в обръщане на причинно-следствената връзка. Не въглеродния двуокис е причина за климатичните промени, а климатичните промени причиняват повишаване на количеството на въглероден двуокис. Тази манипулация ни внушава, че за да се борим с климатичните промени е достатъчно да намалим въглеродните емисии, което е лъжа и средство за завъртане на огромни пари в тази борба. Истината е, че климатичните промени имат други причини, а нивата на СО2 са само следствие.
6
0
 
6
 
! Отговори
ист преди 3 години
В статията се говори само за въглероден двуокис, причина за промените в климата.Има обаче фактори по мощни от въглеродния двуокис - наклона на мислената земна ос, положението на слънчевата система в Млечния път, промяна на океанските течения, вулканите, метеорите, и фактори които не знаем и няма да научим.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-ненаучна статия не съм чел. Уж ги е имало и преди, но сега ние сме виновни за всичко. Това е твърдението на банкстерите които искат да плащате данък дишане. Сега държавите плащат въглеродни данъци, но те не са им достатъчни. Климатичните промени не с от вчера, и хората нямат нищо общо с това. Ефекта от co2 от хората е измерим с пRъDня в морето. Ще съсипе ли тя морският живот? Не. Банкстерите искат да плащате за co2, докато те летят на тузарските си самолети
4
2
 
3
 
! Отговори
свършиха преди 3 години
Климатичните промени свършиха, не можаха да попречат на Китай и Русия, особено на Китай, които станаха първа световна икономика и продължават да се развиват докато западът залязва. А Русия отново възвърна величието си, вече е първа военна сила в света и измести Германия от петото място и сега Русия е петата световна икономика. Вече няма никакъв смисъл от климатични промени и въвеждане на норми, още повече че САЩ за много зле и ще излязат от всякакви едологични споразумения.
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Zashto chesto ima tolkova greshki v pisnaeto, ia fonetichni, ia gramatichni...a iadeneto na bukvi ne znam kak se naricha
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мит е вече така ли?Ужас,кога ли ще обявят,че човека също е бил мит.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не бе, не е имало климатични промяни никога

Спонсорирани публикации