Нов микроб-убиец се разпространява в Азия, смъртността му е 75%

Той може да мутира бързо и да "тръгне" по хората
10 ное 2020 13:45,
156
Нов микроб-убиец се разпространява в Азия, смъртността му е 75%
Снимка: БГНЕС

На фона на развихрилата се епидемия от коронавирус учените предупреждават за появата на нов микроб-убиец – Нипах (NiV). Всъщност, той е често срещан при прилепите в Бангладеш и Индия, но може да мутира в опасен щам, който да се разпространи бързо сред хората и да се превърне в смъртоносна болест, съобщава британското издание "Експрес", цитирано от "Труд".

Нипах е включен в списъка на Световната здравна организация като един от 10-те патогени с най-висок приоритет, с които трябва да се справим спешно заради потенциалните щети, които може да нанесе. Открит е за пръв път през 1998 г. в епидемилогично огнище в Малайзия.

С вируса обикновено се заразяват хора, консумирали плодове, върху които има слюнка от болно животно. Към момента в света не съществува лекарство или ваксина срещу този вирус, а нивото на смъртните случаи при заразяване достига потресаващите 75%.

Инфекцията при хората има редица клинични прояви, от асимптоматична инфекция до остър респираторен синдром и фатален енцефалит. Нипах се свързва с възпаление на мозъка, което в тежките дни на треска може да доведе до състояние на объркване, дезориентация и дори постоянна сънливост. Главоболието, треската, гаденето, замаяността, сънливостта и психичните проблеми като объркване също са често срещани симптоми.
 
Сега учените алармират, че вирусът е по-разпространен, отколкото се е смятало преди. Огнищата са се умножили в райони, където липсват плодовете, които до момента са се свързвали със заболяването.

Те подчертават, че за разлика от Sars-CoV-2, вирусът Нипах не се предава толкова лесно от човек на човек, но сред прилепите вече вероятно има щамове с променени характеристики.

Ако това се случи, резултатът може да бъде масово разпространение на смъртоносното заболяване, предупреждава ръководителят на научния екип Джонатан Епщайн.

Засега огнищата на заразяване все още имат спорадичен характер, но броят на случаите се подценява, тъй като симптомите му са подобни на тези на други заболявания като японския енцефалит и маларията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 3 години
Който краде, за здраве ще плаче.
66
0
 
3
 
! Отговори
киноман преди 3 години
Аааа, тоя филм го гледах миналата седмица. Не помня кой беше в главната роля обаче, един плешив генерал с изцъклен поглед през очилата...
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките прилепи. Ако бях прилеп щях да ви съдя, за клевета и разспространение на фейк нюз.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пеницилинът е първият в света антибиотик, открит от Александър Флеминг през 1928 година.преди това малко хора са преживявали над 45 годинислед всяка пневмония смърт
63
0
 
18
 
! Отговори
Златния милиард преди 3 години
"В бъдещето няма място за всички" -- Coрoc
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква и поуката!!!! Яж, пий, и си носи новите дрехи, защото в тая мечтана " демокрация" до пенсия няма да доживеем!
61
4
 
21
 
! Отговори
избирател преди 3 години
И не ми говорете,че не се подготвя новия световен ред!!!Ето Ви, 2-ри дубъл...Идеята е,работа,дом,работа,дом...иначе казано РОБИ!!!
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече свикнахме с вирусите и дори си ги отглеждаме за домашни любимци. Азиатската червена пасмина и Бил Гейтс да си заврат ваксините в *** на Мeркел
59
5
 
7
 
! Отговори
Тонев преди 3 години
Некое протестче няма ли да организират от триото?Че предвижданата за разпространение бяха по големи за ноември!!!*** народ слаба държава!!!Бай *** си е бай ***
58
4
 
0
 
! Отговори
До Genom 19 преди 3 години
Жълтата раса също има неандерталски гени. Само черните нямат. Плюс това в Азия са пренаселенини никой реално не проверява хората болни ли са, здрави ли са.
57
5
 
31
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
Той вируса го открили преди 22 години, но сега щял да мутира и да удари хората. Бабини трънкини, фабриката за паника и страх работи на пълни обороти. То ако се опишат всички милиорди вируси, ние всеки ден ще умираме от нещо.Вирус от прилеп не може да мутира върху човек, защото клетките на прилепа са различни от човешките и вируса няма да може да се свърже с тях. Трябва първо да мигрира при по-висш бозайник като прасе, или маймyна и тогава при човека.
56
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илюминатите видяха, че Ковид е слаба ракия и сега са решили да пуснат тежката артилерия. Не е лесно да докараш населението до заветния златен милиард....с война не става, с глад не става...трябват радикални мерки. Едно време и нацистите са имали тази дилема, преди да измислят Циклон Б
55
1
 
3
 
! Отговори
баба Мара преди 3 години
до Кво да ви кажаКислородните концентратори от 1600 лв свършиха за три дни--------------Уф, уплаши мъ, бре, момче!Помислих, че съ свършили кислородните КонТраЦептиви!!!!!!!!!
54
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе не може ли да ги изтребят тия прилепи с някакъв силен пестицид и да се сложи край на тия адовски изчадия дето разпространяват микроби и вируси и прочие...
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега двоен локдаун и двойна карантина ли ще карам ако се връщам от Азия?
52
1
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Covid НипахPRO LEVEL АСТЕРОИД
51
2
 
3
 
! Отговори
Кво да ви кажа преди 3 години
Кислородните концентратори от 1600 лв свършиха за три дни. Нов внос се чака в началото на февруари.
50
1
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Та не става ясно - микроб ли е или вирус?----------Според ръководителят на научният екип Джонатан Епщайн микробът попаднал в Батман може да мутира и да се ппревърне във Вирус който в последствие може да бъде разпространен от лошия Джокер сред населението на Готъм Сити!Добър сцнарий за филм може да излезе!ПС-----Ся, малку реална Конспирацийка!Например с туй "Затопляне", колку Вирусчета може да се пръкнат у вечно замръзналата почва у Сибир, ейй...!!!Туй *** казват Голямуту Професур!!!
49
1
 
13
 
! Отговори
Genom 19 преди 3 години
Азиатците не умират от вирусите, а само мутантите на запад с неандърталските гени.
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепям за решаването на проблема. Тази в Азия само чуднотии ядат. Да ги научим най-накрая кое е човешка храна. Не може ли да им се наложи едно режимче, за да спрат да плющят гадории...и да пренасят нипах, рипах и тъпах вируси.

Спонсорирани публикации