В COVID кризата младите първи губят работата си

По данни на Евростат фирмите уволняват първо младите си кадри
11 ное 2020 16:37,
59
В COVID кризата младите първи губят работата си
Снимка: БГНЕС

Работата на младите хора е била най-силно засегната от икономическата криза, породена от пандемията. В началото на кризата фирмите с проблеми са уволнявали предимно младите си служители, става ясно от данните на Евростат.

През второто тримесечие на 2020 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. равнището на заетост в ЕС намалява с 2,1%  за младежи на възраст 15-24 г., с 1,2% за хора на възраст 25-54 години и само с 0,4% за хора на възраст 55-64 години.

Броят на младите заети на възраст 15-24 години е намалял до 14,4 милиона. Работещите хора на възраст 25-64 години са 140,6 милиона, а тези на 55-64 години са 35,4 милиона.

Коефициентът на заетост на младите хора е намалял във всички държави-членки на ЕС, освен в Германия. Най-рязко намаление отчитат Словения, Ирландия, Испания, Финландия, Португалия, Швеция и Естония, докато най-ниски намаления са регистрирани в Хърватия, Гърция и Италия.

През второто тримесечие на 2020 г. са били заети общо 187,3 милиона души в ЕС, или 72% от общото население на Общността на възраст 20-64 години. Заетостта в ЕС при мъжете е намаляла с 2,1 млн. от четвъртото тримесечие на 2019 г. до второто тримесечие на 2020 г., докато заетостта при жените е намаляла с 1,7 млн. през този период.

Всички държави-членки на ЕС, с изключение на Германия и Малта, отбелязват спад в равнището на заетостта си между четвъртото тримесечие на 2019 г. и второто тримесечие на 2020 г., като в Естония, Испания и България са регистрирани спадове с над 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Негодника поне може да каже с какво е допринесъл за общото благо и Негодника няма да снобира някой защото надника му е по-малък. Хвани един тълковен речник и виж калво е Негодник.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГогоГого, разбери, че не програмистите са виновни, че ти си негодник.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53А числата за тотото за следващия тираж знаеш ли ги?Питаха те вече.Искаш ли да се хванем на бас, че пак ще е така?
53
1
 
4
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Статия викаш? Ми те и от Брюксел обясняваха как китайския вирус нямало как да дойде в Европа и как били взети всички мерки. И хоп дее седмици по късно ни затвориха като *** в интензивна ферма. Та от начало статии имаше във всички вестници!
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименслед 3 месеца няма да е така
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера имаше статия, че нямало никакво намаление на обявите за работа за програмисти и ИТ. За разлика от всичко друго.
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГогоГоше не му се впрягайМеринджеи много първо ще изгонят можещите програмистислед това меринджеите ще провалят проектитеи след това следва затваряне на ит фирмии изнасянето им в Китаймеринджеите ще ги напуснат жените ими шкембаците ще чатят като Карбовски със силиконки
49
2
 
2
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Пише го всеки самохвалко в този форум! Първото което пише е колко му била заплатата и как бил най-великия.А това което ти пишеш, е че си по-висока класа защото работиш с главата, а не с ръцете. Ти си обикновен *** и ти липсват първите 7 години. Професия имаш ли или си меринджей?
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гогокато ИТ съм съгласен с тебна другия отговарямИТ ще съкращават 2021 година като секнат проектите
47
0
 
1
 
! Отговори
до Гого преди 3 години
Полека се напъвай бре, ще се прекъснеш. Никой не ти опонира, че хлебарите, мед. сестрите, шлосерите, ... са ненужни. Включи мозъка най-накрая и загрей какво ти се пише. Не боли, ще знаеш.
46
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 3 години
А да се прави хляб е даже изкуство! Или ти си свикнал на донапренения *** от супера?
45
1
 
2
 
! Отговори
Гого преди 3 години
4 лева с киноа ... за алергични към глутен . Сигурен съм, че можеш и за левче да си намериш. Но ти или се правиш на луд и ли природно т ъ п ! Тя и медицинската сестра според твоите критерии е рая от долната каста, но *** като я закарат в спешното с короната, то тази от раята с 800 лева заплата ще и спаси живота. Оня дето суетно блъска кодове по цял ден ще леко излишен в случая. Та прегледай си дефинициите за гражданско общество и си набий в канчето, че без Хасан да ти събере бооклука...
44
0
 
2
 
! Отговори
до Гого преди 3 години
Така, като ти чета разсъденията, май главата я ползваш основно да пазиш равновесие. Не личи да я ползваш по друг начин. Или за теб да дадеш 4лв за хляб е умствен труд? Щото не виждам в каква друга връзка го изтърси това.
43
1
 
2
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Еми и аз не съм шлосер и също като теб работя с главата си. Разликата е, че са ме научили да ценя труда и на хлебаря който става в 4 за да мога да си купя хляб и на хамалина който копае по цял ден като се спука тръба! Нещо което Ай-сиктира не са го научили. Но май и теб де...
42
0
 
2
 
! Отговори
Ху* преди 3 години
Ми нормално. Младите са ресурс! Бъркаш в реката и вадиш веднага нови, дипломирани и готови да се грудят като волове за признание и малко фъстъци. Дъртозата, той се е научил вече да танцува и вече с изисквания. Не могат да го *** с мотивационни писма или липса на опит. А все някой трябва да го надзирава този човешки ресурс!
41
1
 
5
 
! Отговори
до Гого преди 3 години
Викаш друго си е дървения философ, да раздаваш акъл по форумите, а през работно време да упражняваш натоварен умствен труд на обекта или шофер покатерен в някоя кошница.Това в бугариcтaн, никога не са се ценяли хората които работят с главата. Вахното е мускули да има. Нацепен батка, нали така беше идеала бългаски. Или лошо гледаща мутра.ПС не съм ИТ, ако това ще ти е 1та реакция
40
7
 
5
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Ит-спецовете са доста кухи ***. Общо взето простаци с горе долу културата на *** от 50те. Грозно-претенциозни маняци с изисквания на лордове... обикновенни сноби егоисти, така леко самовлюбени. Те не допринасят с нищо за развитието на обществото или държавата и за съжаление на виждат по-далеко от 60см(така да се каже до екрана). Те не облагородяват и за жалост единственото с което могат да се похвалят е заплата или преход в планината, защото сега е модерно да се снимаш на 7те рилски.
39
1
 
3
 
! Отговори
Младите преди 3 години
вече не искат да получават трохите от вас. На всички депутати заплатите на минимум. Нищо не работят. И всички депутати лекари на първа линия мигновено.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е. Първо - млад човек ще си намери по-лесно работа и това го отчитат фирмите. Но не това е най-важната причина. Изхвърлянето на персонал е свързан с неустойки. А тея неустойки са свързани с трудов стаж. А младите логично ще имат по-малък такъв, ерго по-евтини са да ги изхвърлят.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е точно.В машиностроенето е страшно. А масово точно оператори завършили средно не работят по специалността. Кризата ще ги върне в държавата. Дали ще намерят начин да се реализират по специалността, или ще стоят безработни е личен избор. Разчита се а много работници в пенсионна пред пенсионна, така че младите са извън конкуренция Просто ги няма.В някой сфери кризата не е драматична, поне все още.