Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп

Северът го нарече "бясно куче", а той обяви Върховния лидер за "главорез"
15 ное 2020 21:30, Нели Христова
229
Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

След победата на Джо Байдън анализаторите побързаха да обсъдят каква ще бъде неговата политика спрямо враговете и приятелите на Америка. Но едно е сигурно - новият президент на САЩ ще сложи край на романса между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун и ще предприеме по-суров подход към Северна Корея.

От 2018 година насам Ким Чен Ун и Доналд Тръмп се срещат три пъти. Президентът на САЩ веднъж заяви, че лидерът на КНДР му е изпращал "красиви писма" и че те "са се влюбили". Но тези ласкави думи не доведоха до кой знае какъв напредък в истинската политика.

Но новоизбраният президент на Америка даде знак, че дните на любов са приключили, дори още преди американците да са гласулави. По време на втория дебат с Тръмп Джо Байдън нарече Ким Чен Ун "главорез" и осъди действията на съпреника си, които са "легитимирали" Северна Корея и са позволили на КНДР да има "по-способни бойни ракети".

Междувременно севернокорейските държавни медии нарекоха Байдън "бясно куче", което "трябва да бъде бито до смърт", в отговор на критиките към режима по време на президентската му кампания миналата година.

Ким е един от малкото световни лидери, които не са поздравили Джо Байдън за победата. Но тишината от страна на Северна Корея не е необичайна - и преди страната е била безразлична към вота в САЩ. Но експертите твърдят, че мълчанието може да показва огорчение от победата на демократа.

Предпочитанията на Ким към Тръмп се коренят в подхода "отгоре надолу", който има за цел да сключи бързи и ефективни сделки чрез преки преговори, казват наблюдатели. Именно този подход направи възможна първата по рода си среща на върха между САЩ и Северна Корея през 2018 г.

"Писмата, изпратени от Ким и публикувани в книгата на известния журналист Боб Удуърд "Ярост", показват, че Върховният лидер иска да постигне целите си чрез връзката с Тръмп", казва Парк Уон Гон, професор по международни изследвания в Университета Хандонг, пред VICE News. Удуърд се сдобива с повече от две дузини писма, в които Ким нарича Тръмп "Ваше превъзходителство" и казва, че срещата ще "напомня на сцена от фантастичен филм".

Администрацията на Байдън вероятно ще се съсредоточи първо върху разговорите на ниско ниво, преди да продължи напред с всякакви прибързани срещи на върха между световните лидери. "Северна Корея не приветства подхода отдолу-нагоре, тъй като това ще доведе до стриктна проверка на техният ядрен капацитет от САЩ", казва Ким Джун Хен, канцлер на Корейската национална дипломатическа академия (KNDA).

Байдън подчерта необходимостта Северна Корея да изпълни ангажиментите си. По време на президентския дебат той заяви, че ще се срещне с Ким "при условие, че се съгласи да намали ядрения си капацитет. Корейският полуостров трябва да бъде зона без ядрена енергия".

Това ще върне отношенията на САЩ и Северна Корея в изходна позиция

"Байдън иска да види ясени действия, за да продължи напред, докато Тръмп иска да постигне компромис в изискванията", казва Джеймс Ким, старши сътрудник в Института за политически изследвания "Асан". "Ако правителството на Южна Корея иска междукорейско икономическо сътрудничество или помощ за Северна Корея, това може да е в противоречие със стила на Байдън."

Но демократът може да се отклони леко от подхода, който бе предприела администрацията на Барак Обама, в която той бе вицепрезидент. Южнокорейският външен министър Канг Кенг Уа, който напусна Вашингтон веднага след обявяването на резултатите от изборите, заяви пред журналисти, че едва ли Джо Байдън ще има "стратегическото търпение" на осемгодишната администрация на Обама, която се надяваше санкциите в крайна сметка да тласнат КНДР към денуклеаризация.

"Не мисля, че Байдън би приел подхода на администрацията на Обама, който бе критикуван, тъй като не даде резултат", обясни канцлерът на KNDA Ким. "Стратегическото търпение" на Обама към Северна Корея се превърна в "стратегическо пренебрежение", което в крайна сметка доведе до неуспешна политика."

Кю Ю-хван, президентът на Корейския институт за национално обединение (KINU) и бивш професор по севернокорейски изследвания, твърди, че политиката на Байдън вероятно ще наподобява по-активната ангажираност, предприета при бившия президент Бил Клинтън.

Ким Чен Ун може също така да види, че Байдън се фокусира повече върху поддържането на стабилни отношения с Южна Корея и други традиционни американски съюзници, които получиха неравномерно внимание от Тръмп.

Въпреки че досега Тръмп отказва да признае победата, лидерите на страни, които имат силна връзка със САЩ, побързаха да поздравят Байдън. Сред тях е президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, който проведе телефонно обаждане с Байдън тази седмица, в което избраният президент заяви, че иска да "укрепи алианса между САЩ и Южна Корея като основа на сигурността и просперитета в индо-тихоокеанския регион".  Той добави, че очаква с нетърпение да работи по други "споделени предизвикателства", включително Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
15
 
16
 
! Отговори
От Америка преди 3 години
*** Христова- ти куче умряло. Всичките ти глупави статии са против Тръмп.Ако не си разбрала, започват дела срещу измамника байдън ( не заслужава да му пиша името с главна буква ). Тръмп не е паднал от небето и няма да се даде на масонската шайка.Стига си дрънкала глупости а вземи да четеш чужди източници, не платените CNN и Sky!
144
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дън е казал да се разберем със Северна Македония защото САЩ имат план за региона.Почти ултимативно е поставен въпроса,а за турски поток направо са бесни САЩ,че правим руска тръба с 90% руски газ в нея през България.Много лесно налагат санкции САЩ,а това би ни върнало години назад и застой за години напред,нищо,че пазаруваме самолети от тях.Америка не е Русия!Бай Дън не е Брежнев!
143
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дън ще се трансформира в Бай Гън и ако бъде избран ще разгърне мащабна война в Сирия, за да си осигури коридор към Иран. Народа на Сирия ще бъде доунищожен, децата им изнacилвaни и продавани за адренохром, защото американосите трябва да дебелеят.Не остана нищо за поскане освен Иран и Русия, но и двете държави не са по силите на *** армията на САЩ, затова ще търсят коалиция с Европа. Сектата на душкача се подвизава в Украйна, колко време ще им отнеме да дойдат и в България?
142
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Тръмп не воюваше,даже изтегли войските и спря тази тенденция САЩ да се правят на световен бодигард в цял свят.Бай Дън обаче е подкрепен от войнолюбците и ще възобнови старите навици на чичо Сам, да нахлува с войска след заплахи към чужди държави под предекст,че има диктатура.САЩ се бъркат в делата на всички държави по света за своя облага,защото са лидер във военната индустрия.Без война курсът на долара пада,а от там се поражда световна криза в икономиката.Нещата се въртят в кръг.
141
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азиатските държави подписаха най- голямото търговско споразумение в историята. Китай чака с нетърпение агента си Байдън да встъпи в длъжност, защото САЩ не са подписали.Спечели ли Байдън, господарите му от Китай ще залеят света с евтини стоки произведени с робски и детски труд. Споразумението не задължава Китай да пази околната среда. Толкова за борбата с глобалното затопляне. Ще ревете за Тръмп. Американците и западноевропейците ще работят по 17 часа.
140
3
 
22
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Тръмп е първият президент без война, и без да поробва други народи... Затова и го и натопиха на изборите. Без война САЩ затъва.
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно какво аз искам. Поне научи историята им. Американеца няма право да решава имат право да решават корейците. Твоят въпрос го замени с другата държава и ще видиш че сме на едно мнение. Но не можеш.
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти кво искаш да оставят ЮК в лапите на Катай чрез С.Корея ли?
137
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
161 сащ нямат мирен договор с корея и никога не са го искали. Южната част е окупирана от американци, ако искаха мир щяха отдавна да се махнат. Смешно ми е като гледам как лаици хванати от американската пропаганда блеят каквото им спускат американските медии.
136
6
 
4
 
! Отговори
А сега накъде преди 3 години
Статията всъщност за пореден път повтаря изводите на много американски журналисти - нито един президент няма успешна политика спрямо КНДР, защото просто нищо не може да се направи. Никой не може да повлияе на режима в КНДР по никакъв начин!
135
0
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Така е!!!
134
0
 
6
 
! Отговори
Проста путка преди 3 години
си Вуйчо Ваньо........многоПроста.
133
8
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Френската революция стана от само себе си нали? Ленин защо отиде с брониран влак и маса пари, че да трепе Николай? На Хитлер откъде дойдоха парите,и защо той пощади британците да се евакуират при Дюнкерк, защо направи толкова грешки на източния фронт?Защо след ВСВ Виетнам бе разделен по 17ти паралел, Корея по 38ми, а Германия на ГДР и ФРГ? Защо бе създадена Югославия, и бе разкъсана Палестина? Аре малко мислете с тия глави и може и да се сетите кой е шефа!!! Не е американския брат -и те са роби
132
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как няма да е генномодифицираният от Чайна в съвместна френско-китайска лаборатория вирус разновидност на обикновен непоразяващ човека животински коронавирус беше нарочно пуснат за да свялят Тръмп който им наложи мита и им срина икономиката и да поставят китайската марионетка Бидон управляван от афрото комунист Обонго.
131
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради неадекватния клоун 246 000 американци са мъртви от Covid-19.
130
9
 
7
 
! Отговори
Рушофил преди 3 години
Момчета, направете като мене. Купете си самогонный аппарат, няма значение от модела- Хмельницкий или Смакуй. По-добре е от препарат за вана. Наздраве друзя!
129
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са неофашисти и нацисти а Германия е пълна с тях.Въпрос на време е само да се подаде сигнал и тогава всички големи "мъже" жълтуро ислямо афро гмеж ще погине за ефна вечер.
128
2
 
6
 
! Отговори
142 преди 3 години
Християнка.......от 23 % рязанаРуслямдия....
127
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия е пълно с неонацисти и неофашаги, затова целия свят страни от диваците.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха а уйгурите са 30 млн. в Чайна да не говорим за другите азиатци Индонезия Маляйзия Сингапур и тн.

Спонсорирани публикации