Путин и Ердоган: Първо воюват помежду си, а после си поделят цели държави

„Стратегическото партньорство“ между Турция и Русия като безумна игра на „Монополи“
17 ное 2020 20:30, Елка Василева
215
Путин и Ердоган: Първо воюват помежду си, а после си поделят цели държави
Снимка: архив, БГНЕС

Те са едновременно врагове и партньори: в горещите точки на света първо воюват помежду си, а след това си поделят цели държави. Партньорството между Русия и Турция прилича на безумна игра на “Монополи“, пише „Ди Велт“.

"Предател, предател“ скандират хиляди в центъра на Ереван и настояват за оставката на правителството. Хората са безкрайно разочаровани и изпълнени с гняв. Някои дори плачат. „Арменската нация е в състояние на шок, откакто премиерът Никол Пашинян обяви примирието във войната за Нагорни Карабах“, отбелязва вестник „Ди Велт“ и коментира: „В крайна сметка това примирие прилича по-скоро на безусловна капитулация. От оспорвания регион само една трета остава в ръцете на арменците, остатъкът отива към Азербайджан“.

Политически игри за надмощие

Коментаторът твърди, че поражението на Армения и нейната армия всъщност са били предварително програмирани, тъй като Анкара и Кремъл са тези, които дърпат конците задкулисно.

Голямата офанзива на Азербайджан в Нагорни Карабах стана изобщо възможна, защото Турция изпрати модерни дронове, свои военни съветници и няколко хиляди сирийски наемници на фронта. В същото време съюзникът на Армения – Русия – наблюдаваше ставащото със скръстени ръце.

Още по темата

Чак в последния момент, когато цял Нагорни Карабах рискуваше да падне в ръцете на Азербайджан, президентът Путин се намеси и започна да диктува условията за примирието.

„Ди Велт“ обяснява бездействието на руския президент по следния начин: „Пашинян дойде на власт през 2018-а в резултат на масови протести и се дистанцира от Русия. Путин сега се възползва от отдалата му се възможност, за да му подреже малко крилцата“, смятат политически наблюдатели. Коментарът на изданието гласи: „Армения и Нагорни Карабах бяха премазани от геополитическите игри за надмощие на Турция и Русия, които от години те водят в части от Средния изток и Северна Африка, а сега бяха разширени и към Кавказ“.

Резултатът от примирието обаче е добър за властниците в Анкара и Москва, четем още в публикацията, цитирана от Дойче веле. С Нагорни Карабах Москва и Анкара попълниха пъзела на своята хегемония с още един елемент. На международната сцена те може и да се държат като упорити съперници, но винаги са готови на компромиси и си поделят властта в региони на конфликти, ако останат защитени най-важните им икономически и политически интереси, отбелязва германският ежедневник, цитиран от Дойче веле.

Като игра на "Монополи"

Изданието описва обширните икономически връзки между двете страни и твърди, че тъкмо икономическият аспект в турско-руските отношения навярно е една от важните причини за това, че те винаги успяват да загладят външнополитическите си разногласия в различни конфликтни зони на света.

Пример за това е Сирия, където Турция и Русия подкрепят две враждуващи страни в конфликта, а и сами използват военна сила. Въпреки това Путин и Ердоган винаги досега са успявали да ограничат военната ескалация, малко преди насилието да излезе извън контрол.

„Стратегическото партньорство“ между Турция и Русия във външната политика прилича на безумна игра на „Монополи“, в която двете страни си разменят градове и региони и си поделят цели държави, коментира „Ди Велт“ и пояснява: Сирия вече е поделена на четири различни зони, Либия – на две, а Нагорни Карабах сега бе орязан до една трета. Цената за тези игри плаща цивилното население на трите държави, където стотици хиляди бяха прокудени от родните им места, хиляди бяха убити.

Партньорство и вражда едновременно

Независимо от наличието на съперничество, между Москва и Анкара изглежда съществува съгласие по основните неща. „Това е модерна интерпретация на историческия дипломатически танц между Турция и Русия“, казва Николас Херас от Института за военни изследвания (ISW) във Вашингтон. Според него този модел на партньорство и вражда между двете страни има своето продължение и в наши дни.

„Русия и Турция си сътрудничат, когато става дума за това да бъдат изолирани САЩ и Европа от техните сфери на влияние в Средния изток. Те правят компромиси, защото нито една от двете страни не разполага с решаващо предимство пред другата“, казва Херас. Той обаче е убеден, че Русия и Турция могат да правят само краткосрочни договорки, но не и дългосрочно да съгласуват своите по същество непримирими интереси. През последните пет години обаче това им се удаваше твърде добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
8
 
2
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Байрактарите падат, падат от небето. Красуха ми кацна, на сърцето... Хахахахаха
77
9
 
10
 
! Отговори
Слава на Турция! преди 3 години
До ха такаДойде време да ни освободят от московските ни окупатори и ни върнат султана!
76
9
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Това да си търчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен.ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
75
8
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Със съюзник като Русия врагове не ти трябват. Арменците го разбраха по трудния начин.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко по иначе стоят нещата откакто са описани в статията. Високият взема държави от ниския.
73
3
 
6
 
! Отговори
детска игра преди 3 години
До XА-ХА-ХА-ХААААААААААВоюват и после се съюзяват.....а ние сме между шамарите им!
72
4
 
4
 
! Отговори
дай, Боже! преди 3 години
До ТюркДа си поделят най-сетна България та да си върнем Румелията и Филибето!
71
11
 
11
 
! Отговори
До тюрк преди 3 години
Първо ще си поделят маййка ти, един отзад а другия в устето пък после ако имат сили ще делят другото бухаха
70
11
 
13
 
! Отговори
Тюрк преди 3 години
Ердоган и Путин ще си поделят България. За нас ще е Тракия.🐈
69
8
 
7
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Никой не се интересува от блатната и аналорманскатаКлоака.
68
5
 
7
 
! Отговори
не е точно така преди 3 години
първо воюват помежду си, а после се сдобряват със луд гей секс. Отпред, отзад, 69. Страшен секиш настава. Бой по дупките, резака и еврейчето, голямо ашладисване настава. И накрая мирясват потни. Целите облети в мъжко семе и екскременти.
67
3
 
2
 
! Отговори
не е точно така преди 3 години
първо воюват помежду си, а после се сдобряват със луд гей секс. Отпред, отзад, 69. Страшен секиш настава. Бой по дупките, резака и еврейчето, голямо ашладисване настава. И накрая морясват потни. Целите облети в мъжко семе и екскременти.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турчин. Малко пиарче?Не се фукай.И любимият ти Ердоган и Путин са за бокл...ука.Скапаха си заради оръжие и войни народите, държат ги гладни отвратително.
65
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глу-по-с-ти................."нито една от двете страни не разполага с решаващо предимство пред другата"!!! Как пък не...........Откъде накъде сравнявате Русия с Турция!!! Само това, че едната е ядрена държава а другата не, осначава че не може да става никакво сравнение! Пък и турската армия ВЪОБЩЕ не може да се сравнява с руската!
64
6
 
6
 
! Отговори
Нищо не е забравено преди 3 години
Изглежда в "Ди Велт" имат много по-ниско мнение за немците, от мнението за българите, приписвано на проф. Иво Христов. Вярно е, че Русия загуби свой военен самолет, но е вярно и това, че това сложи край на политическата кариера на премиера Давид Давутоглу. Нека не забравяме и последвалия опит за преврат срещу Ердоган, поръчан Барак Обама и осуетен благодарение на информация, подадена от руските служби. Ами отказа на Германия да направи нещо срещу опита за убийство на турския държавен глава?
63
4
 
8
 
! Отговори
Ss преди 3 години
А *** си мисли, че като са в ЕС и Нато някой ще им помогне. Те БГ управляващите го знаят ама как да го обясниш на това форумните "бабаити".
62
2
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
А, за България дали ще се разберат?
61
0
 
7
 
! Отговори
Флин преди 3 години
Съвсем логична развръзка на конфликта.Дойче зеле горе долу даде точен анализ,но истината е и че в Москва живеят огромен % азери и Путин нямаше друг изход за огромно съжаление,въпреки договора му с Армения за военна взаимопомощ.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2010 година Путин предлага концепция аналогична на Горбачовата - "общ дом от Лисабон до Владивосток" и получава категоричен отказ от страна на ЕС. Западняците си мислеха, че Русия е на колене и ще я разграбват както в източна Европа и руснаците ще им служат предимно за евтини черноработници както днес българите.
59
5
 
10
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Жалко за арменците които станаха жертва на политически амбиции на разни "държавници". Армения не заслужаваше такава гавра. Много млади хора измряха като пилци. За какво? За глупости. Беше ясно че няма смисъл от тази война. Путин и Ердоган си гледат кефа, а млади арменци родени през 2001 вече ги няма. Аз не се радвам за смъртта на млади хора без значение от коя страна са.