Алергичните реакции на ваксината на Pfizer са 1 на 1 милион

По време на клиничните изпитвания не е имала подобни случаи
11 дек 2020 13:25, Нели Христова
122
Алергичните реакции на ваксината на Pfizer са 1 на 1 милион
Снимка: БГНЕС

Алергична реакция към ваксина?! Когато нещо привлича толкова внимание, колкото ваксините срещу новата коронавирусна инфекция, всяка новина в темата задейства ефекта на увеличителната лупа. Така становището на Британската агенция за регулиране на здравните продукти MHRA ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек” да не се поставя на хора, които в миналото са имали значителни алергични реакции към лекарства, храни и други ваксини, се разпространи за минути по света.

Още по темата
Причината за намесата е, че още през първия ден от ваксинационната кампания във Великобритания двама души с предхождащи алергии са показали признаци на най-тежката форма на алергия - анафилаксия, анафилактичен шок, но се възстановяват. Реакцията е потенциално животозастрашаваща. Кръвното се понижава критично и органите не получават достатъчно кислород, а бързо развиващ се оток стеснява дихателните пътища и дишането се затруднява.

Паралелно се появяват аритмии, възможно е повръщане и драматични обриви. Анафилаксия може да възникне след излагане на алергени от различни източници, включително храна, ухапване от насекоми, лекарства. Подобен кризисен отговор на някоя от съставките на ваксина е изключително рядък. Но колко често се случва все пак? Имат ли значение възрастта и полът? Или дали ваксината е комбинирана, или за едно заболяване?

Ориентировъчни отговори може да се търсят в най-мащабното до момента проучване. То е от 2015 г. на базата на над 25 милиона поставени дози ваксини на деца и възрастни в САЩ. Публикувани са в изданието на Американската академия по алергия, астма и имунология и сочат нисък риск в сравнение с ползите.

Взети са предвид медицинските истории на 25 173 965 ваксинации от януари 2009 г. до декември 2011 г. и са отделени потенциалните случаи на анафилаксия. На тази база са потвърдени 33 случая на анафилаксия, или 1,31 на милион дози комбинирани ваксини.

Честотата не варира значително според възрастта и има незначително по-висок дял при жени. Появата на симптомите, според проучването, е в рамките на първите 30 минути до 24 часа.

В заключение авторите казват, че, "Анафилаксията след ваксинация е рядка във всички възрастови групи. Въпреки своята рядкост тя е потенциално животозастрашаващо спешно медицинско състояние, за което доставчиците на ваксини трябва да имат готовност за лечение".

Конкретно сегашните случаи не са били с екстремни прояви и са се появили при двама души с предхождащи тежки алергии.

По време на клиничните изпитвания на иновативната ваксино на “Пфайзер” и “Байонтек” с над 20 000 души не е имало подобни случаи.

Възможно обяснение е, че в извадката не са попаднали хора, които са предразположени към тежки алергии.

Обичайно която и да е инжекционна ваксина обаче предизвиква пренебрежимо леки отговори на организма - зачервяване и болезненост на мястото на убождането, треска, отпаданолст. Според станалите известни данни от проучването на “Пфайзер” участниците са съобщавали и за главоболие и студени тръпки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
8
 
! Отговори
5G чип преди 3 години
Всички ще бъдете чипирани!
13
0
 
16
 
! Отговори
Сега чакаме и броим преди 3 години
Да почнем да броимКолко са умрели от самата ваксина Колко ваксинирани са се разболели и умрелиКолко ваксинирани ще предадат наследствени генетични мутации от рнк ваксините
12
7
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
А тебе кой те кара да се ваксинираш?
11
18
 
16
 
! Отговори
IT спец 7К ЗАПЛАТА преди 3 години
Редно би било локдаунда в България да се удължи минимум до края на Март, за да се запази живота на хората! Не е сериозно да се взема предвид мнението на група неуки, необразовани и никвалифицирани клакьори, заработващи насъщия като бармани, сервитьорки, хостеси, готвачи, метачи, дистрибуторчета, продавачки и прочее безполезна за обществото клика. Тези горните освен да укриват данъци и оборот и да благоприятстват развитието на сивия сектор, друго не правят, нямат принос към БВП на страната.
10
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До АнонименАми трови се Пфайзерската ваксина,кой ти пречи...Ваксините трябва да са по избор-всеки да си слага тая,на която има доверие,а не да се налага една,единствена,което е меко казано подозрително.Впрочем,връзката между Пфайзер,Гейтс и Сорос е очевидна,а казаното от тях(за ограничаване на човешката популация) е излъчено по телевизиите.
9
2
 
2
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
На 5 хил. ваксинирани само 1 прави алргия. Затова и веряотността за алергия е 1 на 1 млн. ваксинирани.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 на 1 милион? Че кога вчера успяха да ваксинират 2 милиона, че да имат двама с алергична реакция?
7
0
 
22
 
! Отговори
славянин преди 3 години
За да се изчисли това съотношение трябва да има 1 милион доброволци тествали ваксината върху себе си и само един от тях да е получил алергична реакция, а няма нито едното, нито другото, как тогава го изчислиха това съотношение!? И обърнете внимание на безкрайната наглост на политическата и медицинска гад - те искат да определят по какъв начин всеки да си изгражда имунитет, а не самият човек, все едно ние сме тяхна собственост и телата ни принадлежат на тях, а не на нас самите!!
6
0
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Вервам им! 1 на 5 милиарда е !
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкажете по-добре, какво може да се случи след няколко години. Има ли доказателства, че няма да се развие онкологично заболяване, например?
4
0
 
23
 
! Отговори
Jonsy преди 3 години
и как точно ги изчислиха, като няма още даже 100 хил ваксинирани???вЕрвайте им....
3
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на фигуранта - българофоб румен радев ветото, отговорен за разпсотранението на коварната зараза! РАДЕВ Е ПОЗОР, ОСТАВКА И ЗАТВОР!пс. кончина за гошо *** от БОЕЦ!
2
1
 
21
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Браво, ето че алергиите от ваксината са с вероятност 1 на 1 млн., затова наблюдаваме по 1 алергия на 5 хил. ваксинации. Найс, а?
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да видим форумните специалисти какво ще кажат сега. Едно време ако някой бачкатор те хване за слушател и почне да ти обяснява за Рокфелер, за РНК, генетика и чипове си беше ясно че избръмчал и му викаш добре и се изнизваш. Сега обаче има интернет и социални мрежи и всяка бръмнала празна кофа си мисли че е гений дето образова простолюдието с висшите си познания по генетика и международни дела.