Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично

РНК е само междинен продукт, който не остава трайно в тялото ни
10 дек 2020 22:06, Елка Василева
196
Учен: Ваксината срещу COVID-19 няма да ни промени генетично
Снимка: архив, БГНЕС

"Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично, не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло". Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, пред Нова телевизия.

"Ваксината, която Pfizer и Moderna прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света", добави той.

Относно безопасността д-р Илиев поясни, че всяка ваксина на пазара се допуска след изключително подробно тестване.

"Една от критиките, които голям брой хора споменават, е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем в един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове", поясни той.

Още по темата

Относно ваксината на Pfizer експертът каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

"Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други, включително какво е настроението ви и как се чувствате", добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период - 2 до 3 месеца, след като са поставени.

"Такива винаги има - вдигане на температура, което е една от особеностите на новата ваксина на Pfizer. Тя е много силна и предизвиква силен имунен отговор. Той обаче не е свързан с проява на особено големи проблеми, освен втрисане и зачервяване на мястото, на което е поставена", разясни докторът.

Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела.

"Ефективността, която можем да проследим от клиничните проучвания, е много висока. Ако са поставени двете дози, не би трябвало да има проблем със защитата. Известно е, че още след първата има една съмнително добра защита", сподели той.

Лекарят коментира и казус, при който ваксината се поставя на човек със скрита пневмония.

"Това е риск, който съществува при всички ваксини. Затова беше важно да се наблюдава малък брой заразени пациенти с поставена ваксина. Установено е, че ефектът от ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване", заключи д-р Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видите ли някой шеф на нещо си в Швейцария, винаги едно на ум за мнението му
173
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позорът щял да бъде за лекарите?!А после ревете,че умират хора пред болниците! Наистина има нужда от смяна на чипа на това малоумно общество!0
172
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резервоар на вируса са прилепите. Отдавна има научни съобщения,че това се очаква,защото прилепите са резервоар на множество вируси и в тях те свободно обменят генетичен материал.
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Илиев, има най-малко три въпроса без отговор за SARS-Cov-2: откъде и откога е този вирус; коя от двете форми на ACE2 е по-добрата ключалка за вирусният шипове протеин; защо децата не боледуват. Вирусът на СПИН го откриха в хората в началото на осемдесетте, но по-късно филогенетици установиха, че е у нас поне от началото на петдесетте. А къде е зоорезервоарът на сегашния вирус и кога е прелял у нас хората?
170
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Илиев, зная, че ваксините няма да променят гените ми. Не ме е страх от тези ваксини, но нямам намерения да се ваксинирам. Нямам намерение да участвам в тази гнусна лекарска пиеса и да давам основание за "достоен" изход на лекарите от капана, в който паднаха. Извадихте на светло един вирус за настинка, превърнахте го с пропаганда в бич за човечеството, а сега се измъквате тихо с ваксината. Достойният изход от голямата лъжа е позорът, д-р Илиев, а позорът ще бъде за лекарското съсловие.
169
0
 
6
 
! Отговори
не да преди 3 години
Първите ваксини ще са сравнително безопасни, един вид подготвителни, за да примамят да вземем следващите без страх, но точно те ще са опасните.
168
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
лъжат, ще ни трансформират в киборги!
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си набият и моята!!!!
166
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ваксинирайте се три пъти на ден,после пийте един ред бул,който дава крилааа.И отлитайте на майййната си.
165
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДНЕС са сигурни във ваксината, критични статии почти не се срещат.. такъв конформизъм нема...
164
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Позволявам на професора да си набие и моята ваксина
163
1
 
9
 
! Отговори
Илийчо преди 3 години
оле ,не е истина като потърсих на снимка Аспарух Илиев се уплаших ,че съм попаднал на кадър от филма "гражданинът Х" но се оказа ,че не е вярно.Който е гледал филма знае за какво става въпрос.Та въпросния доктор е едно към едно с главния герой.И такива ни обясняват колко са безвредни ваксините като утринна роса.Бегай!
162
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОСЧЕ:Не Знае ! Просто са сложили една дума "Учен:" отпред ! И овцете почват да пасат ... ;)
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официалната информация е, че ще Промени ДНК-то ! Как пък ви хрумна , тази лъжа този път? Не мислете , че хората няма да разберат ! За жълти стотинки лъжете ей !
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е официалната информация е че няма да промени ДНК, но кой знае колко червейчета има инсталирани
159
3
 
2
 
! Отговори
До 176 преди 3 години
Явно нямаш никакава представа какво е РНК и ДНК. Представи си преса която прави форми на пластмасов или метален лист, например чинии. ДНК е пресата формите са РНК. Чиниите ще повредят или ще нарушат структурата на пресата - РНК ще повреди ДНК? РНК служи за матрица на създаване на протеини. Просто се вкарва РНК, която формира протеините на вируса, което няма нищо общо с ДНК.
158
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо мислите ТОЧНО СЕГА навлиза 5G мрежата по света???? Съвпъдение ли е с корона вируса??? Нано частиците, които ще се инжектират сега с ваксините се закрепят в организма като спящи клетки, които всеки момент могат да бъдат активирани. Хората ще бъдат превърнати в кибер зомбита без дори да разбират. Не е генетична мутация, а най-страшната конспирация на световния елит!
157
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не е ваксина, това е евгеника ! ваксината съдържа мъртви или полу-мъртви патогени , в това нещо няма нищо подобно. В тази "ваксина" има генетичен материал, тя променя ДНК-то на човек, модифицира гените, тоест води до генна мутация ! не ми говорете
156
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оппааааа ! Усещате ли какво са ви подготвили с тая ваксина ? Чипиране но по модерен начин с промяна на генетичния код ! Директно това е "зомбиране"
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и тоя спец по мозъка, говори за вируси...Значи не само в БГ всеки се занимава стова, дето не му е работа....