Крият ли коледните украси рискове за здравето на хората?

Някои декорации може да доведат до алергична реакция
20 дек 2020 20:40, Иванка Гъркова
10
Крият ли коледните украси рискове за здравето на хората?
Istock

Много семейства вече се подготвят за предстоящите празници. Въпреки че няма да е същото като предишни години и трябва да ограничат контактите си заради пандемията, някои имат коледно настроение. Независимо от обстоятелствата, в доста домове вече грее чудна елха, под която скоро ще поставим подаръците.

Обикновено в началото на декември всеки бърза да свърши задачите, които са му останали, да напазарува и украси вкъщи, за да посрещне Бъдни вечер и Коледа както подобава. Понякога поставянето на гирлянди и любимите ни играчки от детството, са свързани с приятни емоции, но в други случаи то може да доведе до кихане, дразнене на очите, сърбеж по кожата или алергия. А причината се крие не само в прахта, попаднала върху тях, а и в материала, от който са изработени.  

Всяка година се съобщава за потенциално опасни коледни играчки, които не бива да купуваме. Дори и да не сме си взели от тях, със сигурност има поне един орнамент в кутиите, които пазим, който е с токсични съставки или се налага да изхвърлим, защото е твърде стар и може да ни разболее.

Крият ли коледните украси рискове за здравето на хората?

Много от играчките могат да съдържат олово, което попадайки в тялото, да доведе до здравословни проблеми.

Според д-р Кен Спейт, дори и да имате по-стари играчки, ще ви е трудно да разберете точния им състав, защото отдавна сте изхвърлили упътването им. Но той цитира проучване от 2014 г., което установява, че 13% от сезонните празнични декорации, продавани в две големи търговски вериги в САЩ, съдържат нива на олово, които надвишават прага, считан за безопасен за детските играчки. Въпреки че не са предназначени за деца, а по-скоро за възрастни, които ги използват за украса, те лесно могат да попаднат в ръцете на малчуганите.

„Оловото все още се използва в редица производствени процеси... Още повече при артикулите, произведени извън САЩ, където стандартите обикновено не винаги се спазват... ", обяснява Спейт пред Helathline и предупреждава повечето хора да подбират внимателно украсата и следят за страна на произход.

С нарастването на онлайн покупките заради пандемията, рискът едно семейство да си закупи некачествена коледна украса, е по-голям.

В някои магазини за цвета се предлагат растения като Коледна звезда и имел. Въпреки че те не са отровни, с тях също трябва да се внимава в дома. Поставени на масата в кухнята или хола, те могат да предизвикат дразнене или алергична реакция както при деца, така и възрастни, особено ако се пипат листата им, които може да са пръскани с различни препарати в оранжерията.

Безопасна ли е хартията за опаковане на подаръци?

Опаковъчната хартия е изключително красива. Всяка година в книжарниците и големите търговски вериги се предлага разнообразие от принтове, с които може да поднесете вашия подарък. Но от начина, по който е напечатана тя, зависи дали ще безопасна за вашето здраве. Нмякои видове може да съдържат евтини мастила и други химикали, които да миришат зле и доведат до алергична реакция на кожата.
 

Разберете какви други рискове за здравето крие коледната украса в статията на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Генерала преди 3 години
Носят риск разбира се - от КОВИД !Може ли да пуснете статия без ковид в нея? Мислете за хората малко.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпи Дядо Коледа! Цяла година бях добричък. Подари ми, моля те, истински пистолет и радиостанция, че до сега ходех, като ***, с детски играчки. Участъков инспектор от полицията Петров.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете съществува ли Дядо Коледа? Мама казва, че има Дядо Коледа, а жена ми се смее.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години си спомням китайските лампички за елха на 220 волта... Малее... Тънък кабел, шанс да светнеш и ти, като крушка- огромен.
4
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Никакви рискове не крият,особено,ако украсата по елхата е от печени гевречета и...питки,луиканки и...суджуци и под елхата една дамаджана с червено...руййно вино.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да напомня на всички които прекаляват с Коледната украса, че Исус Христос се е родил във Витлеем... НЕ В ЛАС ВЕГАС!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тия гадости и тъпотии ми се случват, защото не копирах и не препратих оная коледна елха на 20 човека.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не