Брекзит вече е факт, какво следва за българите?

Без виза ще можем да пребиваваме само 6 месеца на Острова
53
Брекзит вече е факт, какво следва за българите?
Снимка: БГНЕС

От 1 януари 2021 г. българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

По информация на българското посолство в Лондон сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза. Кандидатстването за виза е възможно през правителствения сайт на Великобритания.

По информация на британските власти за български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение: квалифицирани работници - Skilled worker route; квалифицирани работници – Здравни грижи - Skilled work- Health and Care visa; високо квалифицирани работници – Световен талант - Highly skilled workers – Global talent route; студенти - Student routе; предприемачи в сферата на иновациите - Innovative entrepreneurs; специални професии - Specialist occupations.

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорт, ще трябва да посетят Визов Център - Visa Application Centre.

Одобрените кандидати ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

Освен дължимата такса за обработка на заявлението за виза, кандидатите за визи следва да заплатят и такса за здравеопазване, което ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на министерството на вътрешните работи, от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната. Българските граждани, получили "статут на уседналост" или "временен статут за уседналост", ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г. Националните лични карти ще могат да се използват от тях и след датата 31 декември 2025 г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Схема за уседналост

По Схемата за уседналост българските граждани могат да получат Временен статут на уседналост (pre-settled status) и Статут на уседналост (settled status).

За придобиване на Статут на уседналост ще бъде необходимо лицата да са пребивавали на територията на Обединеното кралство в продължение на 5 последователни години.

Ако лицата не са натрупали 5 г. пребиваване, то те ще могат да кандидатстват за Временен статут на уседналост (pre-settled status).

Крайният срок за кандидатстване за статут по Схемата за уседналост ще бъде 30 юни 2021 г.

С придобиването на статут по Схемата за уседналост българските граждани ще могат да запазят правата, които са имали, докато Обединеното кралство е било част от ЕС – право на пребиваване, достъп до пазара на труда, достъп до социално-осигурителната система на страната, достъп до системата на здравеопазване и др.

Професионална квалификация, придобита преди края на преходния период, ще продължи да се признава в останалите държави-членки и Обединеното кралство.

Кандидатстването за Статут на уседналост се извършва по електронен път. Можете да използвате следния наръчник.

Лицата имат право да допълват своите молби, в случай от необходимост от представяне на допълнителни документи. Лицата имат право да обжалват на решението на компетентните институции.

Всяко едно лице, кандидатстващо по Схемата за уседналост, е необходимо да декларира наличието на криминално минало.

Кандидатстването по Схемата за уседналост e безплатно.

Кандидатстването се извършва чрез мобилно приложение за телефон, което позволява сканиране на чипа от паспорта на лицето. Лицата, които не разполагат с паспорт с чип, ще трябва да изпратят оригиналните си документи /лична карта или паспорт без чип/ в Хоум офис за извършване на проверка на документа.

Загуба на статут за уседналост

Статутът на уседналост ще бъде загубен, ако лице не пребивава на територията на Обединеното кралство за период от 5 последователни години.

Лицето може да загуби своя статут и ако извърши тежко престъпление, като след края на преходния период ще се взима под внимание британският праг за депортиране - към настоящия момент всички лица с осъдителни присъди над 1 г. могат да бъдат обект на депортиране съгласно британското законодателство.

Преминаване от временен статут на уседналост към статут на уседналост

Когато лице, което притежава Временен статут на уседналост, прецени, че вече има натрупани 5 г. продължително пребиваване на територията на Обединеното кралство, то следва да кандидатства за получаване на Статут на уседналост. Преминава се през същата процедура за кандидатстване.

Важно! Лицето следва да кандидатства за статут на уседналост преди да е изтекъл временният статут на уседналост.

Актуализиране на данни в Статута за уседналост

Важно е да поддържате максимално актуална информация във Вашия електронен статут на уседналост. Това означава, че следва да отразявате всяка промяна във Вашите лични детайли – напр. при смяна на документ за самоличност, смяна на телефонен номер или ел. поща, посочени за контакт, смяна на адрес на територията на Обединеното кралство и др.

Условия за българските студенти

Прекратяването на правото на постоянно пребиваване и правото на свободно движение на гражданите на ЕС във Великобритания от 1 януари 2021 г., ще доведе до промяна на имиграционният статут за настоящите и бъдещи студенти от ЕС във Великобритания.

Студентите от ЕС, включително тези, записани през текущата академична 2020-2021 година, имат право да кандидатстват по Схемата за уседналост на ЕС, но само ако физически присъстват във Великобритания преди 1 януари 2021 г. Пристигането и установяването им там преди края на преходния период е от съществено значение за запазване на правото им на достъп до неотложна помощ в страната, чрез Европейска здравноосигурителна карата (ЕЗОК) или удостоверение за временно заместване на ЕЗОК.

Правото да получат непланирано лечение - спешна и неотложна помощ посредством ЕЗОК или заместващ сертификат е гарантирано на лицата, чийто престой е започнал преди 31 декември 2020 г. и продължава след тази дата. Максималната продължителност на престоя не е определена в закон и зависи от фактическите обстоятелства във всеки отделен случай.

За студентите престоят може да продължи до приключване на обучението им. Те може да се прибират в държавата, където е тяхното обичайно пребиваване, за да посетят семейството си или друга държава с цел почивка.

Тези студенти от ЕС, които възнамеряват да пристигнат след 31 декември 2020 г. във Великобритания, за да учат - включително тези, записани в текущата академична 2020-2021 година, които не са пребивавали във Великобритания, трябва задължително да кандидатстват за студентска виза преди пристигането си.

Те няма да бъдат обхванати от правилата за координация на системите за социална сигурност, съдържащи се в Споразумението за оттегляне, и съответно няма да получават здравна помощ на базата на правата, които им дава ЕЗОК. Те ще трябва да заплащат имиграционна здравноосигурителна такса при кандидатстването за виза, която ще им даде достъп до Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS). Кандидатите за студентска виза ще е необходимо да заплатят имиграционна здравна такса в размер на £470 за година, освен таксата за разглеждане на заявлението им за виза.

Студентските такси

Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети и може да има варира спрямо отделните части на Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Допълнителна информация ,свързана с изтичането на преходния период на 31.12.2020г. и новите правила за влизане и престой във Великобритания, българските граждани могат да получат интернет страницата на Посолството на България в Лондон.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чао чао наглизи, на никого няма да липсвате. Приятно потъване!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Яяя, вече се намери един неграмотник да минава фактите, че в Китай се плаща повече отколкото в ес-овска Българи, а в Индия не много по-малко....
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 37В Тата Мотърс средната заплата е 1120 лв на месец. Та я пак за това къде работят робите за 5 лв?ПП. В Китай заплатите са с пъти по-високи.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 37напротив, индия е собственик на автомобилни марки даже известни такива защото могат да произвеждат за разлика от некадърни типове с въздухарска мания за величие борещи се за завод на фолксваген, докато хората проектират и произвеждат и даже притежават традиционни топ брандове автомобили
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Произвежда се, защото работната ръка е изключително евтина и там хората работят като роби за 5 долара.И ако колонизирането уж е забранено, то Индия продължава да е икономическа колония.А ако много ти харесват индийците, арабите и африканците, покани ги у вас!Тъкмо ще видиш как през 21 век е възможно да има хора, които чисто ментално са в първобитно развитие!
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до великия 34- защо си мислиш че си нещо повече от индийците? в индия се призвежда всичко, с технологии които некадърните чалгаджии са виждали само на филм, явно една кола не може да прозведете, мозъка ви стига за производство на каруци, докато хората произвеждат стотици хиляди милиони автобили всяка година
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
хаха абе Петре, обясни щом англичаните били на светлинни години назад от чалгарепубликата ти защо си засмукал като някоя въшка от европейския бюджет и живееш на гърба на другите? хахаха това се нарича типично българко изкривено съзнание и типичната ВЪЗДУХАРСКА МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ
34
5
 
4
 
! Отговори
до Случаен минувач преди 6 месеца
Като гледам, англичаните успешно търпят индийци, пакистанци и африканци да им спят с жените...С тях и без тях, все тая, в Европа Германия решава, а Франция се съгласява.
33
3
 
3
 
! Отговори
Чао чао преди 6 месеца
Най на края беше ми кофти да гледам пропаднали българи
32
7
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 6 месеца
Англия е владяла половината свят, много ясно че няма да търпи някакви си там брюкселски бюрократи!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 30ти явно си голям ракиен разбирач, хайде сега ти плащай 10 милиарда в европейския бюджет вместо по- бедните както твърдиш да ти плащат, така е справедливо
30
7
 
11
 
! Отговори
Питър преди 6 месеца
До Анонимен 28Доста объркана мисъл, явно в главата ти е мъгла... Срещу тази скромна вноска британците получаваха годишно бизнес за трилиони, бяха най-привилегированата страна в ЕС... А само за изминалата година британски банки преместиха в ЕС активи за 2 ТРИЛИОНА паунда. Знаеш ли колко е това, ако се подреди кула от банкноти, Международната космическа станция ще бъде някъде в основата й
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На заглавието въпрос бих отговорил следва един Пфайзерски кренвирш и не само за нас а и за целия ЕС.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
точно така Питър, сега ти плащай 10 милиарда в европейския бюджет след като си голям европеец но си свикнал само да присвояваш милиарди от парите на другите и да се пъчиш колко си велик а другите колко по- долу били, хайде велики смърдящ чалгаджийски европеецо, плащай ти сега 10 милиарда ти вместо другите бедни които ти плащаха до сега
27
11
 
11
 
! Отговори
Питър преди 6 месеца
Англичаните са светлинни години назад от истинските европейски страни. 9 от 10-те най-бедни региона в Западна Европа бяха всъщност във Великобритания... там има бедност, която дори в България не можем да си представим. Не гледайте английските ***, разпищолили се по българските и испанските курорти.
26
9
 
7
 
! Отговори
Който мисли да ходи преди 6 месеца
Който мисли, че ще му е много добре там, греши. Това да отидеш при тях е чисто предателство. Те ни имат за животни, за тях сме по-зле и от мравките. Иначе сме ок, ако им работим като роби. Ако имаш добра професия особено. Но си предаваш честта за пари. Срамно е. А ки.флите, дето отиват там уж за да учат, а всъщност отчаяно търсят анличанин (пардон, британец), дори няма да ги коментирам. Да ги е..бат англосите, щом им харесва - бабите и дедите се въртят в гроба.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До тттСлед 1-2 години ще си говорим. Честно, аз се радвам, че най-накрая се изнасят - от англичаните само проблеми съм видял досега.Мисля, че целия ЕС ще се чувства по-добре.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименДа, само че интелигентните хора от останалата част от ЕС нещо не горят от желание да отидат в УК
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
британците си го вкараха
22
1
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 6 месеца
Т.е. ако изляза на шестия месец за един ден и се върна отново за шест месеца не е проблем, така ли да разбираме?

Спонсорирани публикации