Джак Ма не е първият, който изчезва мистериозно в Китай, кои са другите?

Тайните арести в страната са легални от 2013 година
15 яну 2021 21:54, Нели Христова
119
Джак Ма не е първият, който изчезва мистериозно в Китай, кои са другите?
Снимка: БГНЕС

На среща на върха през октомври Джак Ма решава да не си мълчи и яростно критикува китайските регулатори, които се опитват да задушат иновациите. Милиардерът се обявява против  сегашната китайска банкова система, както и  финансовата регулаторна структура на управляваната от комунистите държава, които далеч не помагат на неговата Ant group. Критичните му забележки към комунистическия режим, "който не изисква нищо повече от пълно подчинение", сринаха отношенията му с първия човек в Китай - Си Дзипин.

Още по темата

Дни след критиките му срещу китайските власти, Ма беше привикан на среща с представители на комунистическата партия. А срещу компанията му Alibaba започна разследване за монополно поведение, според изявление, публикувано от ръководството на китайската комунистическа партия за надзор на пазара.

От октомври няма и следа от Джак Ма. Най-забележимо бе отсъствието му от финала през ноември на собственото му шоу - Africa’s Business Heroes, телевизионен конкурс за начинаещи предприемачи. Снимката му беше премахната от списъка със съдии на уеб страницата на предаването.

Лидерът на Китай Си Дзипин не се притеснява да упражнява власт срещу онези, които според него оспорват господството и авторитета на Китайската комунистическа партия. Китайският президент демонстрира малка толерантност към всеки, който е на противоположно мнение и  отказват да се съобрази с неговия мироглед.

Джак Ма не е първата влиятелна личност в Китай, която вероятно е пострадала от това. Съобщава се, че Китай е узаконил тайни задържания още през 2013 г. От тогава няколко известни лица като актрисата Фан Бингбинг, бившият шеф на Интерпол Мън Хонгуей, бизнесменът и инвеститорът Гуо Гуангчанг и бившият магнат на недвижими имоти Рен Жицианг изчезват мистериозно. Всички те се появяват също толкова мистериозно по-късно.

Бизнесменът и инвеститор Гуо Гуангчанг

През декември 2015 г. се появиха съобщения, че китайският бизнесмен и инвеститор Го Гуангчанг е изчезнал. Няколко акаунта в социалните медии съобщават, че основателят и председател на инвестиционния конгломерат Fosun International е бил изгонен от полицията на летището в Шанхай. Неговото изчезване накара компаниите, които той ръководеше, да поискат спиране на търговията със съответните им акции, регистрирани в Хонг Конг и Шанхай.

Впоследствие Гуо се появи отново и заяви, че е съдействал на властите в неназовано разследване. По-нататъшни обяснения не бяха предложени, въпреки че изчезването му стана на фона на репресиите срещу корупцията, започнати от Си Дзинпин, след като той дойде на власт през 2012 г.

Актрисата Фан Бингбинг

Международно признатата китайска актриса Фан Бингбинг е друга знаменитост, която мистериозно изчезва от общественото пространство. Бингбинг не се появява близо четири месеца през 2018 г. Актрисата, която се появи в над дузина китайски филми, както и във франчайза "X-Men" изчезва през юли 2018 г. и се появява през октомври 2018 г.

Твърди се, че тя е била задържана от провинциалните власти във връзка с дело за укриване на данъци.

Китайските власти разбрат, че тя и нейната компания са укрили данъци в размер на 248 милиона юана. След като Фен се появи след четиримесечното й изчезване, тя бе прослушна на китайското правителство и дори им благодари, че са я "изчезнали".

"Това, с което съм се сблъсквала в живота си или в работата си, може да е падение, но това падение  всъщност бе нещо добро", каза тя в интервю за „Ню Йорк Таймс“. "Това ме накара да се успокоя и да замисля сериозно какво искам да правя в бъдещия си живот."

Бившият шеф на Интерпол Мън Хонгуей

Мън Хонгуей, който беше първият китайски ръководител на Интерпол, изчезна по време на пътуване от Франция към Китай през септември 2018 г. Той трябваше да служи като ръководител на Интерпол до 2020 г., но организацията заяви, че е подал оставка два дни след като мистериозно изчезва.

По-късно ККП потвърди, че Хонгуей е бил задържан като част от борбата на Си Дзинпин срещу корупцията и е заподозрян във вземане на подкупи. Партията заяви, че Мън е злоупотребил с положението си за лична изгода, злоупотребява с държавни средства, за да осигури на семейството си "екстравагантен начин на живот" и пренебрегва принципите на комунистическата партия. Той беше изключен от партията и лишен от всички държавни длъжности.

Според китайските доклади Мън е взел подкупи за над 2 милиона долара. Той е осъден от Tianjin No 1 Intermediate People’s Court да плати глоба от два милиона юана. Съдебното изявление също нарежда, че той няма да обжалва присъдата. През януари 2020 г. Мън беше осъден на 13 години и половина затвор за приемане на подкупи.

Бившият търговец на недвижими имоти Рен Жицианг

Рен Жицианг, бивш магнат за недвижими имоти и убеден критик на китайския президент Си Дзинпин, изчезна през март 2019 г. малко след като написа есе, критикуващо китайския премиер.

Въпреки че той не посочи името на Си Дзинпин в статията си, беше широко разпространено мнението, че определението "клоунът", който той споменава в есето си, което критикува китайската комунистическа партия за отговора на избухването на пандемията от коронавирус, е предназначен за Си Дзинпин.

Есето е публикувано малко след телевизионната реч на Си Дзинпин. Съобщава се, че Рен пише, "Аз също с любопитство и добросъвестност изучавам речта... това, което видях... не беше император, стоящ там, показващ своите "нови дрехи", а клоун, който се съблече гол и настоява да продължи да бъде император."

Подобни  критични възгледи му докараха гнева на китайската комунистическа партия, която от време на време демонстрира готовността си да потуши несъгласието дори сред елитите на страната.

Рен изчезна дни след като написа острата статия. Месеци по-късно съд в Пекин осъди Рен на 18 години затвор. Съдът призна магната за виновен по обвинение за вземане на подкупи, злоупотреба с публични средства и злоупотреба с властта си по време и след времето, когато е бил изпълнителен директор в компания за строителство на имоти.


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
6
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Скоро след 04.04 да не изчезнете и вие
47
0
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 2 месеца
Да. Защото нямаше нищо там.
46
7
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Това сме го виждали и тука - с винята с каскета срутва бизнеси и изземва частни колекции, хора умират в загадъчни катастрофи.

Резултат - безработни, загуби и пропуснати ползи за милиони, но народър се радва и с винете продължават да са по-равни от другите.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Китай,с бързи темпове, строят комунизма.
И свободата на човека не може да е в ущръб на партията.
44
4
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Че не е нормален, не е.
Но преобладава частта с мозък.
При нашите управляващи преобладават чейне и бузи.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 32
Е чак пък толкова.В България богатите хора рядко дават пари за нещо друго освен себе си.Когато използвах изразът "мексикански наркибарон" имах пред вид богат човек който е абсолютен господар на определен регион и на практика той е законът и човекът който решава какво,кога и къде да се случи там.Нещо подобно като феодален владетел от средновековието.В България къде са тия болници,университети и училища,че и паркове правени защото някой богаташ е решил да бъде добър?Вярваш на глупости.
42
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доказателство, че Китай е независима до голяма степен държава. В България зад всеки стои някой и са наплетени като свински черва. Така трябва да се действа, ако се гледа общественият интерес иначе един малък процент свръх богати и всичко живо едва крета!
41
1
 
20
 
! Отговори
Роки 4 преди 2 месеца
Джакмата явно много е почнал да си отваря устата
и му се е случила случка.Като навсякъде по света.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Eееее, това жуже ли е елита, аре бегайте бе. Тия ли ще ни командва със цицките,хахахахах
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
38
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китай е бедна изостанала комунистическа държава, а при деморакцяита в ЕС и НАТО България се развива, населението расте, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
37
1
 
16
 
! Отговори
Ши ЗинПин преди 2 месеца
Партията Забавя, но не Забравя...
36
3
 
6
 
! Отговори
А Навални? преди 2 месеца
А Навални защо не изчезана?

Май на запад повече се вълнуват от него отколкото в Русия.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен34
Да, щото ги биха да влизат в ТКЗС и ако откажеш... Още бой и съветване. И накрая "земеделска пенсия".
34
5
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Не знам за китайската компартия,ама преди години галих прилепа на една китайка!
33
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китай е общество с масов среден стандарт на живот. Китайската комунистическа партия изкара цялото население на страната извън зоната на бедността.
32
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След 9ти септември пенсионирите не ровеха в кофите за огризки от храна.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези поне са живи. А тук така "изчезваха" след 9 септември, че семействата им още не знаят къде са.
Класика! А "намерените" ставаха най-верни синове и дъщери на Партията, след "съветване" в милицията.
Нищо ново!
30
4
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 2 месеца
Говориш за всеки богат, все едно всеки е робовладелец, наркобарон, неконтролиран и т.н. Държавите са изградени върху успешни такива хора и да не повярва човек: някой от тях водят до прогрес. В африка нормалните са изключения. Затова би трябвало да се насърчават умни такива, който водят до някакъв напредък. Виж ни градовете, виж болниците, университетите, музеите, парковете. Всичко е правено с парите на богати.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В комунистическа държава куче влачи диря няма.
Нещо са му намерили кусур и готово.

Спонсорирани публикации