6 храни, които предизвикват възпаление в организма ни

Болести и стареене - това ни носи хроничното възпаление
31 яну 2021 13:10, Теодора Драгоева
20
6 храни, които предизвикват възпаление в организма ни
Istock

Съществува медицинската концепция, че хроничното възпаление в организма може да бъде основна причина за развиването на онкологични заболявания, диабет, сърдечносъдови, автоимунни заболявания, както и състояния като болестта на Алцхаймер. Проучванията показват още, че хроничното възпаление в тялото може да засили процесите на стареене.

Думата „възпаление“ всъщност не предизвиква особена загриженост, нали? Всъщност много хора свързват възпалението с подуване – което е вярно до известна степен – обаче възпалението може да бъде много опасно.

Колкото и странно да звучи, възпалението всъщност е необходим защитен механизъм на тялото. Възпалението е опитът на тялото за самозащита. Целта е да се премахнат повредени клетки, дразнителите или патогените и да започне лечебният процес. Въпреки това, хроничното (дългосрочно) възпаление може да бъде много вредно.

Сигурно няма да се изненадате от факта, че нашият начин на хранене влияе на възпалителната реакция в организма.

Ето и 6 храни, които причиняват възпаление в тялото:


1. Пържена храна


Почти всяка храна, която е пържена има по себе си дебел слой мазнина. Пържените храни се приготвят при температури между 175 и 190 градуса по Целзий. В този диапазон храната образува странични продукти (т. нар. крайни продукти на гликиране), които са много нездравословни. Всъщност тялото възприема тези продукти като заплахи и инициира реакция на възпаление.

2. Храни, съдържащи трансмазнини


В миналото преработените храни са били известни с това, че съдържат прекомерни нива на трансмазнини. Поради осъдителните медицински изследвания и реакцията на потребителите компаниите бавно, но сигурно започнаха да ги елиминират. Все пак е разумно да проверите етикета на съставките на продукта за хидрогенирано или частично хидрогенирано растително масло. Причината е, че трансмазнините увреждат клетките, които облицоват кръвоносните ни съдове, а това стимулира възпалението.

3. Бял хляб


Белият хляб и тестените изделия бързо се разграждат до захари и се усвояват от организма. Тези продукти също причиняват възпаление. Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, свързва рафинираните зърна с по-високи концентрации на възпалителни протеини в кръвта. Междувременно в същото проучване се казва, че консумацията на пълнозърнести продукти води до по-ниски нива на тези протеини. Урокът? Пълнозърнестият хляб е много по-здравословен от белия, който си е направо нездравословен.

Още по темата може да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Аха... преди 3 години
Разбрах, нема да ядем, само че пием...затворена водица у стъкленица!
17
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Хранете се здравословно, че да изглеждате добре в ковчега
16
3
 
7
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
Хранете се по-здравословно, за да страдате по-дълго...
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Яж сорово месо и плява тогава.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Всички не, но тези с които живееш и готвят с теб или за теб... О забравох - в България не се прави това, совен ако не са ти деца. Хората станахме зли.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" все ощеима хора , които си купуват маргарин?"С 480 лева чист доход, маслото от 5.90 не е точно достъпно ...
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Почти всяка храна, която е пържена има по себе си дебел слой мазнина."Пържена целина! Обясне ми КОЛО мазнини има там!
11
4
 
4
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Най-полесно е да ядеш бой. Ще калиш и тяло, и характер; ще осъзнаеш себе си, ще преструктурираш приоритети си.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агнешко печено с пресен лук е идеално,няма и глутен!
9
1
 
15
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Спор няма че свястната храна е кът , но не става да набивате кремвирши и наденици от 3лв/кг пиите "боримечково" на цената на лимонадата с която го разреждате и после се питайте "Що така не съм добре?" По-добре 20-годишно месо от резерва, от колкото салами от същото това месо, по-добре бутилирана вода, от колкото бутилирани Е-та с етикет безалкохолна напитка.
8
8
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
това може да напише(препише) само жена
7
2
 
20
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
А, растителните храни не загниват, те си стоят вечно свежи и пресни. Да се храним с шишарки на Витоша.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трансмазнини - все ощеима хора , които си купуват маргарин ?!?.Алкохол - пие се от... и аз не знам откога.MSG - през година две се опровергава.Пържено - един два пъти в седмицата , че и по- рядко.Откровена глупост е глутенът, който в статията е наречрн хранителна добавка.Който не поняся глутен - по модни или други причини - да стои гладен.Няма нужда да се вайка и да обявява на всеослушание .Аз съм диабетик и се съобразявам какво ям, няма нужда всички около мен да знаят
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната "храна" предизвикваща възпалителни процеси е ЗАХАРТА!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам възпаление от маските и при мен шлема беше решение, но забраната ми дойде като гръм от ясно небе много жестоко к недомислено за хората с алергични проблеми. Очаквам да го преосмислят. То трябва някаква човещина и уважение.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 % от хората, които някога са пили вода са умрели - факт !!!
2
10
 
19
 
! Отговори
Всички преди 3 години
Животонски храни загниват в организма и предозвикват възпалителни процеси.Елементарно е,ама хората обичат да се тъпчат с отпадъ.ци и да си купуват хапчета.Така фармацията заработва трилиони долари от невежеството на хората.Не очаквам повечето да вдянат за какво им говоря!
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възпаление предизвикват всички термично обработени храни. Нарича се хранителна левкоцитоза.

Спонсорирани публикации