Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората

Тази практика прилагат две болници във Великобритания
11 фев 2021 07:15, Нели Христова
728
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората
Снимка: БГНЕС

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване.

Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Yesкои проучвания. Изясни.
457
0
 
25
 
! Отговори
Yes преди 3 години
До StivЗа съжаление, проучванията показват, че ако една група или малцинство стигне 3-4%,тя вече определя ИЗЦЯЛО дневния ред на останалите 96-97%.Ето това не бива да го допускаме
456
1
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Значи вместо "кърма " ...Човешко мляко ?!?Ама ако "майката " е мъж.....Хайдушко мляко . Хаа ха ха ха
455
0
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
Запачват да ми стават симпатични обикновените стандартни МендераЗти ,които преди 40 години посплясквах, когато се връщах от тренировки ,край една тоалетна в Докторската градина.Сега по време на демократичният неолиберализъм и *** извращения ,човек ще се загуби в техните разновидности
454
21
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Англия е демократична държава, прави са!
453
1
 
17
 
! Отговори
Stiv преди 3 години
НИКОГА в световната история не е имало равенство, и НИКОГА няма да има.И не само в здравеопазването, а за ВСИЧКО.Колко е сложно да приемем, че жените и мъжете са просто различни.Жените са по-добри в едни неща, мъжете в други. И толкова.Като се начим да се приемаме каквито сме, всичко ще бъде по-лесно.Не е необходимо мъж да се нервира, че жена кара кола по друг начин.Или жена да се нервира, че един мъж не може да "чете" мислите й.Необходими са усилия и време, но си заслужава. :)
452
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kумaнизитe откачиха с 200. Сбирай се народе, ще правим Новогодишно парти, Васко ще надува кавала, Аргирови ще пуснат фалцета, а Петя ще вдига лежанка. Данчето ще има специална програма от спалнята на Фидел, дишане уста в уста, сърдечен масаж и байпас ако требва. Сбирай се, шоуто върви.
451
2
 
29
 
! Отговори
така, така! преди 3 години
После православието било лошо, Путин и той лош, ние източноевропейците сме изостанали, а наглосаксите велики.Нищо, МАЙКАТА Природа ще ни оправи на бърза ръка.
450
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мене ми е смешно, а кумaнизитe откачиха и набраха почти 600 коментара. Не знам що. Целата естрадна клика от културтрегери беха по-жендари от сегашните жендари- Васко, Аргирови, Петя беше хептен мъжко момиче. Не понимаю друзя, наредете се за мозък пажалуста.
449
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възприемам се като интелигентна жена, извинете лице, но за първи път чувам термина небинарен човек.
448
1
 
37
 
! Отговори
rm преди 3 години
чудно как заради 0.00005% от световното население, останалите 99.99995% трябва да правят промени в живота, културата, езика, мисленете си.човек ще си помисли, че е обратното - че 99+% от хората са транс.
447
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говори се почти официално, че тази година Великобритания ще бъде представена на Евровизия от трима травестити (драг куинс), според последния пост hint на BBC EUROVISION...И вече въобще не се учудвам! Там сега е кралството на транс джендърите и всякакви бинъри и банъри...
446
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
немат си друга работа явно
445
1
 
22
 
! Отговори
"ТОЙ" БЕШЕ преди 3 години
Преди близо 90 години, един мустак се опитва да ни спаси от антиутопията!!!
444
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам смяна на властта и ***'отите от "Днес.бг" да бъдат закрити и осъдени за подигравка с българският език ! Тук явно е само за мал'оумниците герберасти, само те желаят цензура на българският !
443
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха и тук вече "***'йка" е цензурирана дума ! Какви такива кр'етени сте вие от Днес.бг ? Да цензурираш най-святата дума е престъпление бе л'еваци от Днес !
442
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТИPAНИЯТА НА БOЛHИТЕ МОЗЪЦИ НАСТЪПВА
441
1
 
22
 
! Отговори
ПОП Грую преди 3 години
А как да наричам на служба бог отец родител едно ли бе и божията майла родител две анатема в ада всички
440
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България има трансфашисти - фашисти превърнали се в комунисти...
439
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРАЗБИРА СЕ, АНГЛИЯ ТИ ПРЕЧИ ЧЕ СИ КЬОПАВ

Спонсорирани публикации