Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?

Една различна позиция в съседката ни
17 фев 2021 14:35, Александър Попов
320
Другата страна на монетата: Што ни даде Бугариja?
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни в македонските медии се появиха възхвалящи материали по посока на сръбския президент Александър Вучич, който дари 4000 ваксини. И се появиха остри коментари, че "брата Борисов" не си държал на думата.

Сред силно критичните материали срещу България все още могат да се открият и такива с факти, между тези с пропаганда.

Под заглавие "Што ни даде Бугариja?" Люпчо Куртелов излага своята позиция. Материалът е публикуван в Tribuna.mk.

Следейки медиите в Македония, поне повечето от тях, както и коментарите в социалните мрежи, се създава впечатлението, че българите са по-черни от дявола. Окупатори, фашисти, татари... (Доказано е, че българският народ няма общо с татарите, но и до днес не разбирам какво не е наред с татарите). Но да видим какво казват аргументите. Популярна сентенция гласи: "Пред фактите и боговете мълчат". Нека да осветим периода от създаването на независима Македония нататък.

България първа призна независимостта на Македония.

Във време, когато Шекспир би казал за нас "Да бъдеш или да не бъдеш", на 15 януари 1992 г. българският парламент единодушно приема Декларация за признаване на Република Македония. Като по този начин инициира международната общност да ни признае за независим политически субект. Хейтърите биха казали "Те признаха държавата ни, но не и като народ". В дипломатическата практика няма такава категория - признаване на народ. Има ли документ например, че държавите, признаващи Белгия, са признавали фламандците и валонците поотделно?

Още по темата
Руският президент Борис Елцин подписа Декларация за признаване на Македония в самолет на летище София под влиянието на Желю Желев, въпреки че неговият външен министър Андрей Козириев открито подкрепяше гръцката страна.

Когато Милошевич предложи на Мицотакис окупацията и разделянето на Македония, България решително се застъпи за неделимостта и независимостта на младата държава. И я спаси. В началото на 90-те години много по-възрастният ми приятел Люпчо Коцарев (сега покойник) предложи да посетим България и там той ме запозна с широк кръг негови приятели. В София, в неговия огромен кабинет, посетихме адвоката Димитър Попов - бивш министър-председател на българското правителство. Предавам ви това, което съм чул от него със собствените си уши. "Двама (хърватски) офицери от ЮНА, изпратени от Туджман, дойдоха в София и ни информираха за плана на Милошевич да изпрати Трета (Нишка) армия и да влезе отново в Македония. Ние (българското правителство) веднага изпратихме ултиматум до Сърбия, че ако тяхната армия влезе в Македония, ние ще влезем в Ниш. Това ги възпря".

По време на бежанската криза в Косово през 1999 г. Македония беше залята от стотици хиляди бежанци. На нашата територия бяха създадени временни лагери. България финансира един от тях близо до Гостивар. Там бяха настанени няколко хиляди косовски албанци.

2001 г. Трудни моменти за Македония. България ни даде 104 танка. След като си свършиха работата, бяха нарязани и продадени за скрап.

В Охрид, близо до градската болница, са построени къщи за социално слаби семейства. Подарък от България.

По програмата за подпомагане на развитието България инвестира около 500 000 евро в различни проекти всяка година. По-конкретно: в Скопие и Охрид центровете за аутизъм се финансират и в момента се подпомагат. Медицинско оборудване е дарено на здравни заведения в цяла Македония.

През всичките тези години на хиляди студенти от Македония са осигурени места в българските университети. Освен факта, че обучението е почти безплатно (таксата е същата, както за българските студенти), нашите получават солидна стипендия и на всички е осигурено място в общежитията.

И накрая дума-две за гражданството. Повечето от над 100 000 души се прехранват в западноевропейски страни, благодарение на "български паспорти". Представете си, ако тази "армия" от безработни е у дома, какъв би бил политическият и социален климат в Македония.

Но днес е важно не какво и колко си дал, а как си успял да се похвалиш, че си дал. Оказва се, че формата е по-важна от съдържанието.

P.S. Вучич ни донесе 4000 ваксини. В телевизионно предаване чух екзалтиран гражданин да коментира: "Вучич е вторият Исус Христос"!
 
O tempora, o mores.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още по темата: БългарияМакедония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
7
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Само танковата бригада в Горна Баня поддържаше в изрядност и бойна готовност над 300 танка, с 3 баталиона по 4 роти всяка, общо около 3000 войници и офицери. Гръцки генерал в началото на 90-те посети бригадата и се шашардиса. А общия брои беше над 2400 танка. Да не говорим за модерните ракети в Карлово, Самоков, Ямбол...Толкова по въпроса, тогава имаше армия, с която можехме да се гордеем и която респектираше всички съседи.
189
3
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Тогава падаха бомби от нашите съюзници върху Югославия и изобщо нямаше значение дали сърбите имат силна армия, защото вече вървеше пътя на разпад на Югославия.------Не биеа да си толкоз тьпо момченце.На кого си се метнал?
188
0
 
1
 
! Отговори
Яго Аспас преди 3 години
Помня че бащата на Кириакос Мицотакис--КОНСТАНТИНОС МИЦОТАКИС, БЕШЕ ГОТОВ ДА ВЛЕЗЕ С ТАНКОВЕ ЕЙБРАМС ДО СКОПИЕ..И ДА ПРЕКЪРШИ ФИРОМ ЗА ДВА-ТРИ ЧАСА , ОЩЕ МАРТ-АПРИЛ 1992 ГОДИНА .МИЛОШЕВИЧ БЕШЕ ЗАЕТ С СЛОВЕНИЯ И КРОВАТИЯ през април и май 1992 гогина...А току що УЕФА ИЗВАДИХА ГОЛЯМА ЮГОСЛАВИЯ ОТ ЕВРО 92 в ШВЕЦИЯ , а само месец и половина оставаше до него !..в края на април .
187
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакво значение какви са били прабългарите ,тюрки или марсианци това не значи че българският народ не е славянски ,а марсиански!Прабългарите организират държавата и дават име.Франките са немско племе ,но не значи ,че французите са немци.Скандинавското племе Рус дава името на славянска държава и народ.Немските племена англи и сакси основат Англия ,но *** кажи на англичаните ,че са немци?Америко Веспучи,Христофор Колумб,Испанският крал Филип дават имена на народи които нямат кръвна връзк
186
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си ррисвоиш българската история,език,да хулиш българите и България и да искаш подкрепа за ЕС, където не може без добри отношения със съседите, е отворен проблем между България и РСМ. Явно, паленето,вече три пъти,на българското знаме, неадекватна реакция на скопското правителство, обидите и нападките на скопските лидери, не правят никакво впечатление на Илхан Кючук, ес-депутат/ДПС,който настоява да свалим ветото.Явно,българското знаме не означава нищо за него.
185
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТогава падаха бомби от нашите съюзници върху Югославия и изобщо нямаше значение дали сърбите имат силна армия, защото вече вървеше пътя на разпад на Югославия.
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трибуната е издание на хора с българско самосъзнание,или поне признаващи историческата истина!Дано не се окажат поредните извинявам се за израза >пререкендета>които са българи само от пропагандни лични причини.Любчо куртелов е от тия за които досега не се чу да е играл двойствена игра и да тъче на два стана.Ако бяхте пуснали самият текст на оригиналното скопско книжовно наречие мисля яитателите ви биха го разбрали на 95%!>Българофилите>избягват сърбизмите.
183
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 194 ЮНА е била поне 3пъти по-силна от БНА,оръжието което ние сме имали ,същото е било на въоръжение в ЮНА +собствени самолети и друго въоръжение.Как 9милионна България със 160хил.армия ще накълца 400хил. армия на 24млн.Югославия?
182
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 194 ЮНА е била поне 3пъти по-силна от БНА,оръжието което ние сме имали ,същото е било на въоръжение в ЮНА +собствени самолети и друго въоръжение.Как 9милионна България със 160хил.армия ще накълца 400хил. армия на 24млн.Югославия?
181
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
току що отново проверих енциклопедия британика и там ясно си пише - самуил цар и император на българия, българин. пише и за гоце делчев -българин, който смятал македонците за българи. уикипедията да си я четат фиромяните
180
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да поиска отзоваване на европейския депутат Илхан Кючук ДПС, докладчик в ЕП за РСМ, който в интервю за"24 часа",от днес, пренебрегва интересите на България и българите, като казва,че историята трябва да бъде оставена на стотиците и РСМ, трябва незабавно да бъде подкрепена,безусловно за членство в ЕС. За добруването и напредъка на македонския народ, както казва той, забравяйки, че българският народ го е изпратил в ЕП и би искал, да брани първо интересите на България,на ЕС.
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Никита ГригоридисАми той и Атила е убит от византийка,според написаното.
178
2
 
7
 
! Отговори
? преди 3 години
До Сата НАТОТвоите писания са "глупости на търкалета".Не знам на колко години си, но нищо не вдяваш. Служил съм в Телиш, ракетчик, на тия дето после ги нарязаха. МОГА ДА ТИ КАЖА, ЧЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ СИЛНА АРМИЯ, способна да "накълца" Югославия - изкуствена държава пред разпад.
177
2
 
3
 
! Отговори
Никита Григоридис преди 3 години
Синът на Атила---Ернак = е обезглавен на Входната Стена на великия полис Константинополис през 457 година...Обезглавен от Войници на Великата Държава Ромаиа Автократориа Анатолике . От Византийки Друнгариас , или от Византийски Хекатон .
176
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гора означава планина, областта се казва За-горие или За-горе - "зад планината" или "отвъд планината". На много места по славянските страни има "загори" В Хърватска има област Загоре, Йосип Броз Тито е оттам, викат му "кьопавия загорец", понеже е раняван в едната ръка и му останал дефект.
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храни северномакедонско куче да те лае
174
4
 
5
 
! Отговори
До 172 и 174 преди 3 години
Не вярвам да има народ, който да се е ''зародил'' в Скандинавието ! Най-модерните изследвания сочат, че цялата днешната цивлизация (или поне европейската) е тръгнала от Черноморския район !
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Яго АспасТи виж откъде идва всичко това,идва от фанариотизацията.Ако знаеш колко славянски думи имате в гръцкия език,ще се хванеш за главата.В българския език също има някои гръцки думи,но навлезли като термини
172
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Група съветски учениАма Атила е роден в централна Европа, а самите тъй наречени хуни,всъщност идват от източна Европа!
171
7
 
0
 
! Отговори
Яго Аспас преди 3 години
СТАРА ЗАГОРА == ИДВА ОТ АРХАЕА ЗОАС АГОРА == СТАРИЯ ПАЗАР ЗА ЖИВОТНИ !Просто ''Зоа Агора'' се е сляла = за по-краткото -- ЗАГОРА .А НЕ ОТ ГОРА, ГОРАТА, ИЛИ ГОРСКО--СИ НЕЩО .Да го знаете Славянски Фентъзи Любители .