10 години от тройната трагедия във Фукушима: Разказът на един баща

Кийокадзу Сасаки губи цялото си семейство
11 мар 2021 14:50, Нели Христова
23
10 години от тройната трагедия във Фукушима: Разказът на един баща
Снимка: БГНЕС

Изминаха 10 години откакто Япония беше засегната от силното земетресение с магнитуд 9.0 по Рихтер, което предизвика масивно цунами. По протежение на североизточния бряг десетки градове и села бяха пометени от вълната.

Бедствието предизвика срив в атомната централа на Фукушима "Даичи" на 250 км северно от Токио. Близо 470 хил. души са евакуирани от домовете си. Повече от 18 хил. души загиват или все още са в неизвестност, а сред тях е и цялото семейство на Кийокадзу Сасаки.

"В онзи ден, на закуска, оризът ми беше студен. Скарах се със съпругата си преди да тръгна за работа. Когато видях по телевизията кадрите, в които цунамито минаваше край дома ми, не се притесних. Не се притеснявах за семейството си, защото вярвах, че са се евакуирали. На следващия ден отидох там, всичко беше в купища развалини. Помислих си: "Дори не мога да видя къщата си". Но все още имах надежда, че семейството ми е някъде в безопасност", разказва Сасаки пред BBC.

Истината обаче се оказва друга. Градът му е напълно унищожен, а 1 на всеки 10 души загива.

"Първо намериха дъщеря ми. От училището й ми се обадиха, обикаляли из моргите в онзи ден, когато видели тялото й. Спомням си как отворих вратата на боулинг залата, в която бе моргата и започнах да гледам ковчезите един по един. Когато видях дъщеря си в ковчега всяка надежда изчезна. Казах й: "Защо не избяга?". На следващия ден откриха съпругата ми", спомня си Кийокадзу.

В началото той се опитва да преживее загубата на семейството си като се пропива. "Не помня следващите три години след земетресението. След четири години започнах да говоря с различни хора за съдбата си. Те ми помогнаха отново да намеря себе си. Когато говоря със студенти за това, което съм преживял, винаги ги питам: "Какво бихте направили, ако знаехте, че няма да има утре?". Може да няма утре, затова трябва да казваме и правим каквото можем днес. Трябва да живеем и ценим всеки един ден, все едно няма утре", категоричен е той.

Изминаха вече десет години, но времето край Фукушима е спряло точно в 2:45 часа на 11 март 2011 година - моментът, в който земетресението разтриса Япония и води до една от най-опасните ядрени катастрофи в съвременната ни история. В началото информацията от властите е неясна, а хората губят вяра в тях след като радиацията е открита в плодове, зеленчуци и риба, унищожавайки поминака на земеделците.

Ядрената електроцентрала "Дачи" е изведена от експлоатация. Събрано е огромно количество ядрени отпадъци, чиято съдба още не е ясна. Почистването може да продължи до 2025 година и да струва 198,3 милиарда долара.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
ogog преди 3 години
До Анонименама ти наистина трябва да се върнеш в училище. Хубаво е че се съмняваш, това значи че ще питаш, ще четеш, ще се пробваш да научиш това онова. Но приеми една гореща препоръка, спри гъбите и смени тубата и фейсбук с нещо написно на хартия. М/у другото не се фукай че знаеш как работят някой бомби, да не те искат от две страни :):):)
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ogogАз пък съм на мнение, че атомните бомби като цяло са фантастика. Това което се случва в рактора не може да се пренесе в една "бомба" за да се "взриви". Атомната енергия не се "взривява", тя изгаря бавно. Това с което са ни лъгали от малки се нарича военна пропаганда. Най-мощната бомба и тн..- фантастика. Дори познатите ни кадри с пламващи къщи и коли от 60те, са правени в студията на Холивуд, за да държат народа в страх. После и други страни се включиха в "пакта", Русия, Израел..
17
1
 
3
 
! Отговори
ogog преди 3 години
До Анонименах ти невежа, как ги хвана че те лъжат за полуразпада.Ти уoutube ли гледа че да разбереш какво е полуразпад. Има цяла наука, ама ти се светна от 5 минутен клип в нета че те лъжат. Тииииии, гении на вселенския разум.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжата фукушима и лъжата Чернобил - ако урана и плутония имаха време на полуразпад 500 хил години, както се твърди в научните трудове, и до ден днешен нямаше да може да се мине през Хирошима и Нагасаги, където бяха пуснали уж бомби. Пуснали, ама обикновенни. Още на другия ден се вижда японски войници да обикалят по къси *** на снимките. Фукушима същата работа - тийновете налазиха района още месец след това, а Чернобил се превърна в туристически обект. При полуразпад 500 хил год, да бе измамници
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината за Фукушима и за реалните размери на замърсяването ще излезе най рано след 20г. Големите началници капиталисти и строители на централата ще чакат да мине давността за да не ги съдят да за престъпления срещу човечеството.Подразбира се косвено че Чернобил е детска играчка в сравнение с Фукушима. Неслучайно след тази авария света изведнъж спря да развива ядрената енергетика. А едно време се говореше че един ден ядрените реактори ще са навсякъде. Всичко е въпрос на интереси!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2:45 ч. 2+4+5=11месец март 11 ден21-век 11 година1 на всеки 10 души загива = 1+1+0=11470 хил. души евакуирани 4+7+0 =119 по рихтер18 хил. души загиват 1+8 =9Някой оче нещо да не е разбрал? Това си беше ритуално убийство, както 9/11 2001 търговския център.
13
1
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Хахаха !!!!!!Пич,това е класика!!!
12
1
 
6
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Абе когато тука няма трагедия някаква, журналайките ги пращат в командировка по гугъла, да търсят де що намерят-само плач и сълзи да има, та ако някой му е станало днеска от нещо хубаво, бърже да са поправи и са съпикяса.Да му се свие отвътре всичко на топка и да му се прище, да иде да я изплюе на бюрото на журналайката, та драго да и стане...
11
1
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Как на турски бе другарю,бяха си роми...
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите и на нас ще ни построят такава АЕЦДемократична.А Борисов ще избегне затвора
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краварите и на нас ще ни построят такава АЕЦДемократична.А Борисов ще избегне затвора
8
3
 
19
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 3 години
Аварията в Фукушима е 50 пъти по голяма и опасна от тази в Чернобил но затова се мълчи и няма *** филми..
7
2
 
10
 
! Отговори
Росен Плевналиев преди 3 години
Кога бях *** 17,ми викаха Нагазакито..аз си мислих че е мотор!
6
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 3Съгласен съм с теб,ама гледай как пак ще спечелят!
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след това заснеха поредния филм за Чернобил и нито един за Фукушима.
4
4
 
9
 
! Отговори
Росен Плевналиев преди 3 години
И Гълтам до капка ...и използвам американсли мокри кърпичи за след това
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние в България отбелязваме 12 години трагедия от управлението на мафията ГЕРБ.При нас всичко е трагично заплати, пенсии, здравеопазване, образование, пътища, инфраструктура а най трагичен е случая с онова подобие на премиер.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силното земетресение с магнитуд 9.0 по Рихтер предизвика масивно цунами, което предизвика ядрена катастрофа в АЕЦ на Фукушима "Даичи". Прегряха и се взривиха 3 ядрени реактора и съдържанието на активните им зони замърси радиоактивно земята, водата и въздyxа.
1
13
 
12
 
! Отговори
росен плевналиев преди 3 години
И аз на комсомолската бтигада имах тройна трагедия...но бързо ми хареса!