Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране

Експерт: Смъртните случаи след ваксинация се комуникират неправилно
116
Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докато в началото на ваксинационната кампания обществото е разделено буквално наполовина за ваксинацията, то сега сигурно тези полюси са малко по-различни, в превес на негативно настроените.

Това каза д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията, магистър по обществено здраве и съосновател нa Фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата).

Още по темата
Моето голямо опасение е, че няма да успеем да постигнем толкова висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото към ваксините, посочи още Баев.

Според него неправилно се комуникират смъртните случаи след ваксинация с "АстраЗенека".

"По всяка вероятност там говорим за хора, които са заболели непосредствено преди или след ваксинацията си и тяхната смърт е настъпила от други причини, а не от ваксината като такава", каза още той.

Реакциите на противопоставяне на отделни групи в обществото спрямо едни или други ограничителни мерки Момчил Баев обяснява "най-вече с умората у населението от мерките".

Очаква ли ни нов цикъл от ограничения или вирусът ще се укроти с настъпването на по-топлия сезон?

Пред нас има два сценария, смята Момчил Баев. Първият - животът да продължи така за неопределено време, със затваряния, отваряния и мерки. Другият сценарий е да постигнем достатъчен имунизационен обхват, за да се върнем към "старото нормално".

В анализа си на епидемичните данни и стойности Баев посочи, че възходът е започнал три седмици след отварянето на училищата, на детските градини. Три седмици след това събитие числата започнаха да вървят нагоре. Имаме много устойчив и постоянен възход в заболяемост, хоспитализации, съответно смъртност. Ние се движихме много дълго нагоре по кривата, но тя започна изведнъж да се катери рязко нагоре. Аз не виждам никаква изненада в това, което се случва в момента, посочи той.

Според него учениците и образователната система не са единственият фактор, но те са големият фактор, отбеляза Баев. „Отварянето на обекти от типа молове и ресторанти също даде своя ефект“, допълни той.

Момчил Баев цитира проучване на американски учени върху мишки, което показва, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, той може да се задържи в мозъка за неопределен период от време.

Постковидните състояния и симптоми ще налагат повече внимание в бъдеще, изтъкна Баев. "Имаме вече широк кръг от населението, които може да изпитват такива състояния. Много хора споделят такива симптоми след боледуване".

Относно отражението на Covid кризата върху психичното здраве Момчил Баев посочи, че последиците са налице – и върху децата, и върху възрастното население, но това е неизбежно, а първата задача при една здравна криза е да се опази животът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
23
 
15
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Негативните нагласи са породени от лъжите и манипулациите на медиите и платените експерти и продажни лекари. Хората не са толкова глупави, колкото ги мислихте. Нито пък вие сте толкова умни, колкото за колкото се мислите. Цяла година плоски безумия додяват на всеки и се пораждат съмнения. А с тия уж доброволни ваксини- пък ваксинни паспорти за послушните - забихте последния пирон.
77
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се с най - добрата анти ковид ваксина в света - ваксината на корпорация Астра Зенека! Астра Зенека - ваксината на Боговете! Ваксинирайте се сега, за да живеете като крале!Избираш Астра Зенека - избираш да живееш! Астра Зенека вируса удря, Астра Зенека вируса мачка!Всяка поставена ваксина - пирон в ковчега на антиваксърите! Астра Зенека е сертифициран, научно и лабораторно доказано БЕЗОПАСЕН за здравето продукт! Аз избрах - Астра Зенека!
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ми пука. Това е еволюцията, не всички оцеляват.
75
0
 
0
 
! Отговори
Док Алекс преди 3 години
Неправилно се комуникират!? Ко,ко речи? хахахахахаха......
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това правителство май варианта, че са некадърни не съществува. При положение, че за един ден 100 000 се съгласиха да се ваксинират с най-големия 60клyk сред "ваксините" явно, че проблема не е в хората. Та къде са ви ваксините?
73
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак хората виновни. Тази статия е поредния опит да се чисти имиджа на управляващите, които са затънали във фекалии. Истината е, че ситуацията не е заради нагласите, а заради некадърно управление и липса на организационни умения. Нагласите в Сърбия и Румъния не са по-различни от тук, но ваксинираните там са в пъти повече.
72
8
 
13
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
Абе важното е парите от покупки на ваксини да валят!
71
9
 
12
 
! Отговори
Ку40 преди 3 години
То корона няма, тия ваксини. Която и болест да взема и целенасочено да обявявам умрелите от нея, ще я направя на пандемия. Населението на земята за 2020 се е увеличило с 81 милиона. Ако не беше пандемията поне с милиард. Абе още 2 години корона и човечеството е заплашено от изчезване. Застрашен вид сме.
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви нагласи какви 5 лева... то няма ваксини, те хората сега им виновни...
69
4
 
22
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 години
Негативните нагласи в България НЕ са против Ваксините .Да си кажем Истината - Астра Зенека е причината . Ако има достъпна масова ваксина от друга Фирма ще се отпуши Ваксинацията .Лошото е че хората виждат че Чорбаджийте се ваксинират с качествени ваксини , а на простолюдието се пробутва 4-то качество .
68
4
 
0
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
До ПуркоЛека и на теб, все пак го карах, като нищо са отишли поне 10! Нямам претенции на умен човек, умни са споменатите дето закараха машинката на Марс! Или тези които са създали телефона или компа от който пишем. Аз просто се оправям не лошо.
67
0
 
3
 
! Отговори
Пурко Господинов преди 3 години
До HMLFАйде, лека. Но не ти повярвах.
66
2
 
0
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
да 71138 е моя когато го правих за последно, ако искаш дай някакви координати да ме провериш, хайде да спим вече
65
4
 
6
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 3 години
До HMLFБратле, по разсъжденията ти те оценявам на IQ 80-85. Все пак можеш да ходиш изправен, и да функционираш самостоятелно. За мнозина е достатъчно.
64
2
 
22
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 3 години
До Ваксиниран българинЕ, щом "казаха" че е "безопасна", независимо че е експериментална, че подписваш документ за освобождаване от отговорност, че се трупат случаите на тежки реакции, че шефът на фирмата-производител не се е ваксинирал, че не осигурява имунитет и не предотвратява разпространение... Нали "казаха", какво има да мислиш, слушкай. Нали си с две маски, да си двойно по-защитен?
63
5
 
4
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
до 67Как да ти го обясня, явно това като не го дават по чалга канали ти идва множко! Мислиш ли че в НАСА маската не е по стандарт? Тя не може да те предпази на 100%, но хората се помъчиха да го обяснят простичко, като за теб-така ще поемеш по-малко вирус и ще го караш по леко, ако не и почти безсимптомно! И да кажа не съм васиниран! Който е в рискова група или няма антитела-той да го прави!
62
25
 
7
 
! Отговори
Ваксиниран българин преди 3 години
Казаха ви че е безопасна и ваксинациите в целия свят продължават. Който иска да си мисли, че целия свят е в плен на конспирация, който иска да се ваксинира. Факт е, че 1 година по-късно сме по-зле от всякога. Ако нещо искате да се промени и да не сме затворени с години трябва нещо радикално - ваксини, които експертите казват, че са безопасни и статистиката го подкрепя. Ако измислите нещо друго направете го, ама за година света измисли само това и то работи. Ама Бай *** както винаги по-умен
61
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HMLFМаса от текстил? Понеже материя без филтриращи качества има действие при филтриране на вирус? Абе наистина това ваксърманите и ковидпсихарите сте уникални дyпки!
60
18
 
7
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
до АнонименТи от къде я имаш тази информация? Агенцията - Една комшийка го каза ли? Гледа ли кацането на марсохода? Хората в контролната зала, с по 2 маски една медицинска и една от текстил, точно по предписанието на СЗО! Сега капиш защо стигат до Марс-защото са умни, дисциплинирани и работят! То и един на 100 000 не се събужда от упойка по време на операция, ама никой не се е отказал заради това да се оперира. Тук почина един на 200 000 ваксинирани и то със стенения 100% и оревахте орталъка!
59
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МдааВ САЩ са регистрирани над 1600 умрели и над 20 000 тежки реакции след БОЦ. При това тези данни ги гледах преди десетина дена, тоест вече са доста повече. За Китай пък... Даже не знам какво да ти отговоря... Явно си се родил вчера? Само мога да предполагам колко плоска е ваксърската ти глава, и колко гладък и полиран е мъничкият мозък вътре.

Спонсорирани публикации