Сухо мляко и палмово масло вдигат печалбата от сиренето 4 пъти

Производителите умишлено мамят клиентите си
Обновена: 25 мар 2021 07:02 | 25 мар 2021 07:00, Камелия Цветанова
210
Сухо мляко и палмово масло вдигат печалбата от сиренето 4 пъти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преработватели надуват печалбата си до 40% от добавянето на сухо мляко и палма в млечните продукти. Това заяви пред „Труд“ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - НОКА.

Той посочи, че не е изненадан от резултатите от изследването на Асоциация „Активни потребители“, което показа, че в над 80% от пресните млека  у нас има добавено сухо мляко.

Още по темата

От влагането на подобни суровини няма полза за консуматора, но има за производителя, тъй като печалбата му зависи от рецептата, от технологията и т. н. Тоест, ако един производител стандартно трябва да печели от продукта 10-12%, влагайки сухо мляко или палмови мазнини, печалбата може да се увеличи 4 пъти, обясни Караколев.

Един път сухото мляко е по-евтино, а от втори път преработвателят пести от допълнителни разходи, свързани със събирането, извозването и преработката на суровото мляко. Тази порочна практика обаче сряза клона на много преработватели, защото те останаха без доставчици на сурово мляко, посочи председателят на асоциацията. И на практика тези мандри останаха да работят или само с вносно мляко или само със сухо. Но, за съжаление, голяма част от преработвателите вървят усилено по този път, посочи Симеон Караколев.

Той допълни, че заблуждаването на потребителите е престъпление и не разбира защо Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите все още това го търпят.

От БАБХ обясниха пред „Труд“, че не съществува референтен лабораторен метод за установяване на наличието на сухо мляко в млечните продукти. Затова и в целия ЕС не се извършват такива лабораторни изпитвания.

“Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти е записано, че “Наименованието “прясно мляко” се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация, в който се допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко”. Т. е. не се допуска влагането на възстановено сухо мляко, заявяват от БАБХ.

Според Симеон Караколев обаче, трябва да се търси подход, различен от стандартния. Ако има смъртен случай от такъв продукт, представете си, че той не беше в България, мислите ли, че нямаше как да се установи какъв е размерът на сухото мляко, посочи Караколев.

Решението на проблема е да се въведат стократно по-високи санкции от сегашните. Във Франция беше наказан с  300 000 евро производител, който заблуждава потребителите относно съдържанието на продукта, който предлага. У нас глобите са от порядъка на 3000 - 10000 лева. При условие, че той прави оборот по 30 000-40000 лева на ден, мислите ли, че ще го уплашите с тези санкции, каза Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
8
 
! Отговори
Ето за това говорим преди 3 години
ако производителя на мляко прави сирене, кисело и прясно мляко. За него няма да е изгодно да купува сухо, па да разрежда и да прави разни мошенничества. Той просто ще си прави да си оползотвори млякото, което е произвел. Интересно на каква цена идва сухото мляко в мандрата, та да им е по-евтино от местното. Иначе това, че сиренето от сухо мляко не зрее и че половината е вода това е мошенничество и определено такъв продукт не трябва да се казва сирене.
158
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз не разбирам защо Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите все още това го търпят. Ще кажеш хората там не ядът храна. И че деца нямат за да им е все тая.
157
0
 
6
 
! Отговори
Глоба за урок! преди 3 години
Тук държавната агенция за контрол над трябва да се намеси раздаде глоби.Не го ли направят самите те ще бъдат мамени и ще ядът фалшиви храни. Много се съмнявам политиците сами да си сирят сиренето на село.
156
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Моля ви сеНе, не са "още по-огромни". Явно си нямаш идея какво значи да закараш огромни обеми от бързо развалящ се продукт, и същите обеми траен концентрат. Мито поне в ЕС не съм чул да се плаща, но кой знае, тъй сте се събрали всякакви експерти.Мне, за сирене със сухо мляко, което няма нужда да зрее и пр (защото и не може) не се налагат огромна част от разходите.Направо ще ме скъсате от смях: щом е толкова лесно, защо не се хванете да произвеждате - ще направите КИНТИ!
155
2
 
4
 
! Отговори
Моля ви се преди 3 години
тези разходи ги имате и за сухото мляко, дори за транспорт са още по-огромни, защото го карате от майна си. Мита плащате ли? И защо заплата за разреждане на сухо мляко да е по-ниска от заплата просто да напълните готово мляко в шише? Колкото до това, което наричате сирене от сухо мляко... то не е сирене, а позор. И сигурно и за него витрябва машинарии, заплати, складове и т.н.
154
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До За сиренето"Както ида го въртите няма как да стигнете цената от 7 лева,"Ахахахахаа.Явно НИКОГА не си се занимавал с производство. Даже да беше 50 ст. на литър (често е доста повече), имаш ОГРОМНИ разходи за транспорт, складиране, работни заплати, машинария, лаборатория и какво ли още не.Такива като теб си мислят, че понеже можеш НЯКАКСИ да си направиш един два пъти сирене у вас и не смяташ нищо друго освен цената на млякото, че така се произвежда сирене!
153
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 151"Ами премахнаха БДС"БДС стандарт си има. Просто хората не купуват продукти с него, защото са им "скъпи".Българина иска хем евтино, хем хубаво.Такъв филм НЯМА.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигат и смъртността...
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМИ , ДА...И не отчиташ факта, че хората могат да загубят работата си по много причини. И тогава ли трябва "да *** в канавката" или пак според теб "веят знамето" за пари?
150
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо наричаме сирене нещо в което е направено от СУХО МЛЯКО и палмово масло дошло от незнайно къде. Вероятно греша но уж приеха закон да не се нарича СИРЕНЕ ако не е направено от краве мяляко. Да не говорим че колкото повече се използва сухо мляко това убива животнодъдството и сваля цената за изкопуване на мялкото. И в кайдна сметка всички се храним с палмово сирене
149
0
 
0
 
! Отговори
Извинете преди 3 години
печатна грешка - 4 лева
148
1
 
4
 
! Отговори
За сиренето преди 3 години
това което в България наричаме сирене се прави от 6-8 литра прясно мляко по класическа технология, да сметнем 0,50х8= 3лева. Тук въобще не отчинаме възможността да си направите масли и извара заедни със сиренето. Както ида го въртите няма как да стигнете цената от 7 лева, която ви търсят в магазина за нещо, което е 50 процента вода.
147
0
 
2
 
! Отговори
За месото преди 3 години
е същото ето сега е велики пости - напишете на кремвиршите и т.н от какво са направени - брашно, соя, оцветител и ги продавайте. Иначе хората пак ги ядат ама с чувство на вина.
146
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами премахнаха БДС стандарта и мутретата от нищо правят нещо. Колко крави има че да има прясно мляко. По времето на недоносения соц имаше 5 000 000 крави във всяко населено място имаше краварник. А сега има от трите най дългото нали знаете за какво се използва. Ха честита ви думукрация и сЛобода да ви ***.
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вие на какваИзкупува се на 50-90 стотинки в зависимост от доста неща, и пак не можеш да докараш цени от 7-9 лева за килограм сирене, каквото е масово на пазара.
144
2
 
2
 
! Отговори
Веднага отговарям преди 3 години
изкупната цена 44-50 стотинки. Както и да го въртят няма как да го докарат по-скъпо от сухото разредено с вода в магазина за 2,50.
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ама вижте каквоЧе палмовото масло става за вегетарианци, какъв му е проблема?Както стана дума, единствения проблем е да се знае, какво се влага. Аз проблем с това не виждам реално, защото скръндзавия българин пак ще си купува от евтинкото. Публична тайна е, че кремвиршите масово не се правят от "месо", пък не съм забелязал хората да са спрели да ги купуват, нито пък трайните колбаси, на които ясно е отбелязано какво съдържат.Повече е да вдигаме стойки отколкото нещо сериозно.
142
1
 
2
 
! Отговори
Вие на каква преди 3 години
цена мислите, че изкупуват млякото от фермерите? Да не мислите че е на 2,50, колкото ви продават разредено с вода сухо мляко?
141
1
 
5
 
! Отговори
Ама вижте какво преди 3 години
не е толково важно че има сухо мляко, има хора които си го харесват и никога не биха яли нещо друго, защото за тях е важен най-вече протеина. Просто да сложат един етикет че е от сухо мляко и да не го наричат сирене или прясно мляко или кисело мляко. А като е от палмово масло също да напишат - все пак има и хора вегетарианци и те искат да ядат нещо. А за цената все още си е чудно как го докарват това палмово масло и сухо мляко от майна си на евтина цена. Вероятно го телепортират.
140
0
 
4
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 3 години
НАЛИ НАПРАВИХТЕ ОТ СЕЛАТА "СЕЛА ОТ ГРАДСКИ ТИП"...?!СЕГА ЩЕ КУПУВАТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ С ВАЛУТА И ЩЕ ЯДЕТЕ ЕВТИНИТЕ ОТПАДЪЦИ НА СВЕТА , ЗАЩОТО ДА РАБОТИШ В СЕЛСКОТО -СТОПАНСТВО , БИЛО СРАМНО И НЕПРИСТИЖНО.....ХА,ХА,ХААААААААА...СПОРЕД КОМУНИСТИТЕ!ЩЕ СВИКНЕТЕ , БЕ...ХА,ХА,ХА.....НАЛИ , СТЕ ВСЕ "УЧЕНИ" ПРИ СОЦ-а..??!А , "УЧЕНОТО" И В ТОАЛЕТНАТА ДА ГО ЗАКЛЮЧИШ , ПАК ЩЕ НАМЕРИ НЕЩО ДА СЕ НАЯДЕ .....

Спонсорирани публикации