Как жителите на Свети Винсент се справят след избухването на вулкана?

Много от тях не знаят дали ще успеят да се върнат у дома
17 апр 2021 20:10, Нели Христова
36
Как жителите на Свети Винсент се справят след избухването на вулкана?
Снимка: БГНЕС

След като вулканът на карибския остров Сейнт Винсент избухна, по-голямата част от него остана покрит с пепел. 16 000 жители трябваше да напуснат домовете си, а тези, които останаха, нямат ток или течаща вода. Много хора не знаят кога и дали въобще ще могат да се върнат у дома.

26-годишната Шелиса Нантон живее със семейството си в червената зона, районите с най-висок риск, в Джорджтаун. Тя казва пред BBC, че са имали само часове, за да се евакуират, преди вулканът Ла Суфриер да избухне в петък.

"Чувствахме треперене в дните преди изригването, но не ни беше казано да се евакуираме до последната минута. Бяхме ядосани, когато чухме призива да си тръгнем. Трябваше да съберем нещата си толкова бързо", споделя тя.

Шелиса казва, че е било болезнено да напусне дома, който споделя с майка си, сестра си, партньора на сестра си и двегодишното им дете. "Всички се мъчехме да съберем вещите си. Можехме да почувстваме жегата. Беше разтърсващо и поразително просто да напуснем дома си така, оставяйки след себе си толкова много спомени. Преди сме преживявали урагани, но нищо подобно."

Семейството на Шелиса е имало късмет, че са успели да напуснат червената зона с камиона си. Много други хора не са имали никакъв транспорт. "Когато най-накрая тръгнахме с камиона, минахме покрай много хора по тесните пътища, които като нас си тръгваха, но пеша и носеха каквото могат. Гледката беше толкова тъжна и депресираща. Цяла нощ бяхме на път, докато стигнахме на юг. Не знам колко хора се измъкнаха."

Сега Шелиса и семейството й живеят със семеен приятел в южната част на острова в Кемпдън Парк. Тя казва, че засега това е техният дом. "Не знаем дали можем да се приберем. Не знаем дали има дом, в който да се върнем. Планираме да останем тук поне няколко месеца. Просто все още не знаем размера на щетите. Много е тъжно."

"Покриви, срутени заради пепелта"

В зелената зона на острова, далеч от вулкана Суфриер, Шаниел Джонсън живее с със семейството си. Тя казва пред BBC, че въпреки, че е на безопасно разстояние, пепелта от изригването е причинила огромна разруха, която едва се е подобрила донякъде благодарение на дъжда.

"Покривите се срутиха заради тежката пепел. От няколко дни е тъмно и от петък има още изригвания", казва тя. Пепелта ги е оставила без вода да пият, готвят или мият. "Това замърси водата, но за щастие наскоро заваля, така че пепелта се изчиства в някои райони. Но ние се нуждаем от хуманитарна помощ. Много хора са разселени и са в приюти."

"Много от членовете на моето семейство живеят в червени зони на север от острова и аз им помагах да се преместят на юг, където живея аз", споделя адвокатът Джомо Томас. "Това е ужасяваща сцена - от петък има поредица от изригвания. Около четири или пет хиляди души са в приюти. Но проблемът е, че много от приютите са училища и тъй като те са в тропиците, има много вентилация, така че прахът лесно може да проникне."

Много от тези, които могат, се опитват да напуснат острова.

"Невероятно, но ужасяващо"

Рианон Уест и нейното семейство са британски граждани, живеещи на острова при правила за временно пребиваване.

Учителката се надява да се върне във Великобритания със своя партньор и шестмесечно бебе.

"В събота стояхме пред дома си и наблюдавахме как вулканът изригна и огромен облак пепел беше изпратен във въздуха. Беше невероятно, но и ужасяващо. Оттогава се приютяваме на закрито, а всички прозорци са затворени. Страшно е да мислим какво можем да направим, за да защитим бебето. Продължаваме да губим електричество, нямаме водоснабдяване и бутилирана вода в най-близките магазини. Това може да продължи седмици и никой от нас не може да работи поради проблемите със захранването. Атмосферата е просто много зловеща."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неам идея как живеят на този остров като знаят че под носа им дреме вулкан. Колко акъл трябва да имат за да стоят още там Оная с ПАРТНЬОРА си Не и е Маж Ако така си мислите той е правач на бебета. Да си отиват в Англия чих го крепат на тоя остров.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния бисер на *** !!!! Оставка!!!
14
0
 
5
 
! Отговори
Урсула го изула преди 2 години
*** ква е тая бела пепел расиска насекъде!!!Прави са кюнците да протестират!!
13
0
 
3
 
! Отговори
епа нормално? преди 2 години
До Анонимен Зер на вулканичен остров вулкан че избухне,кво друго?Бойлер?
12
1
 
0
 
! Отговори
Божинката преди 2 години
Вулкана като нас е избухнал на Цеца. Треп треп трепни трепни. Тони найка.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6Витоша не е вулкан, но който е бягал от часовете не го знае.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как жителите на Свети Винсент се справят след избухването на вулкана?Както с ГЕРП! Мутри вън!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките ваксини може да ги налеете у вулкана. Даже и нефтодоларите. Те за друго не стават. Само за разрушения, трагедии и пропилени човешки съдби.
8
3
 
5
 
! Отговори
man преди 2 години
Все пак вулканите изригват. Избухват бомбите.
7
4
 
3
 
! Отговори
Варна преди 2 години
Чудо голямо един вулкан. Те всяка година идва урагана и ги занулява там на карибите, свикнали са.
6
3
 
0
 
! Отговори
Тук преди 2 години
Никой не ви чака нито някой ще посрещне бай *** ходи по европа
5
0
 
2
 
! Отговори
Като си се преди 2 години
Завьрнал си се завьрнал и това е
4
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Имам против да присьстваш
3
0
 
2
 
! Отговори
Нови лица преди 2 години
В метрото казват да не си забравите багажаПалестински лагер означава разхвърляно а не че сме от палестина ми кь
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябваше да съберем нещата си толкова бързо", споделя тя."...От две седмици се чака да избухне, обаче Лакиша пак не разбрала, и чакала някой да й каже да си събере багажа. Мале, мале.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво нещо е мощта на природата! В един момент този приказен слънчев рай се превърна в етюд на мрачна зимна картина.

Спонсорирани публикации