Какво още знаем за българския щам на коронавируса?

Вероятността щамът да нарасне е минимален
18 апр 2021 19:15, Нели Христова
81
Какво още знаем за българския щам на коронавируса?
Снимка: БГНЕС

През тази богата на събития седмица правителството в оставка реши да разпусне Националния оперативен щаб. В неделя премиерът Бойко Борисов обяви, че го възстановява до избирането на нов от новото правителство. По-голямото притеснение обаче възникна, когато беше съобщено за засечен български вариант на COVID-19. Така към южноафриканския, британския и бразилския, вече говорим и за българска мутация.

По време на брифинга на здравните власти този петък, директорът на центъра по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев, заяви, че експертите наблюдават и български щам на COVID-19.

„Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата на 65, с британския вариант. Наблюдавахме обаче мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, каза той.

Какво още е известно за българския щам на коронавируса разкри проф. Ива Христова пред NOVA. Към момента има само два установени случая, но се налага проследяване. Предстои да се види дали ще останат само тези два случая или те ще нараснат.  Според проф. Христова вероятността щамът да нарасне е минимален.

„При българския вариант има замяна на една аминокиселина с друга. Тази промяна е на 25-о място. Това се случва в периферията и това има значение. Целият спайк протеин е този, с когото вирусът се свързва и прониква в клетките ни. Срещу него е насочен имунният отговор. Затова повечето от мутациите са именно в спайк протеина. Тази периферна локализация, която намираме, е свързана с по-голяма вероятност за промяна. Тази атака създава промени във вируса”, обясни тя. Според нея по-притеснителни са останалите открити щамове. При британския щам става дума за преимуществено разпространение на определен вариант.

Относно ваксината на AstraZeneca проф. Христова смята, че няма проблем втората доза да бъде от препарата.

„Тези проблеми с централната тромбоза са единици на един милион. Трябва да се знае, че поне 10 пъти по-голям е шансът за венозна тромбоза при COVID-19”, подчерта тя.

Относно поставянето на трета игла от ваксината, проф. Христова подчерта, че причина за това са мутациите на вируса.

„Още в началото не бяхме сигурни колко дълго ще трае имунитетът.  Съдейки от преболедувалите казахме поне 6 месеца, но вероятно е 12 месеца.  Към момента е доказано, че британският щам се покрива от всички ваксини”, успокои тя.

Пандемията от COVID-19 постави света на колене. И докато учените се опитват да намерят ефективно оръжие в битката с вируса, той не спира да поднася изненади, като се променя чрез нови щамове. Какво обаче не знаем за новите мутации?

Първата мутация на COVID-19 беше открита в Англия  в края на 2020 година. Новият вариант на вируса се оказа по-заразен и непредсказуем. И докато доскоро се смяташе, че британската форма на заразата причинява по-тежко боледуване, изследване на група учени,публикувано в медицинското списание „Лансет”,опроверга тази информация.

Сериозно притеснение предизвика и южнафриканският вариант на COVID-19.Потвърждава го и професор Шабир Мадхи от университета по ваксинология в Йоханесбург.

„Южноафриканският щам започна да се развива някъде към края на октомври миналата година. Това, което мога да ви кажа, е, че в момента от 90 до 95 процента от хората в Южна Африка, които са болни от коронавирус, всъщност за заразени именно с този щам. Една от причините за това е, че той се разпространява много по-бързо и лесно. Освен това наскоро започнахме проучване, което до момента показва, че защитата, която организмите на преболедувалите стандартния вариант на COVID-19 изграждат, за съжаление не помага особено в битката срещу новия щам”, обясни той.

Бразилският вариант на коронавируса постави държавата пред сериозно изпитание.  Страната на карнавалите и тропическите гори се нареди на второ място по смъртонст в световен мащаб.

„Този вирус създаде и много печални рекорди. Има дни, в които броят на смъртните случаи е 2000. Все още не знаем много за това колко смъртоносен е новият щам. Със сигурност обаче той е по-заразен. Проблемите, които този вариант на вируса причинява, могат да го причислят към щамовете от Обединеното кралство и Южна Африка” , смята Мигел Николелис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех! И ний сме дали нещо на света! Цял щам. И както всичко родно тоя щам или не работи, или закъснява, или е в кръчмата да обяснява на другите щамове колко е велик. Но е зъл. Така, че спешно трябват от бюджета няколко милиарда. Какво ни занасяте с едно распираторно заболяване? Сумарно починалите от обикновен грип, други банални заболявания и катастрофи годишно са повече. А истината - някои хора направиха адски много пари покрай тая истерия.
47
0
 
3
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
Какво още знаем за българския щам на коронавируса? - На първо място знаем, че не е ЩАМ! На второ масто - да ви *** у журналистите прости.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ КВО СТАА С РЕКЛАМНИТЕ ПРОФЕСОРИ НА АСТРА ЗЕНЕКА, КОИТО ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР НИ УБЕЖДАВАХА КОЛКО Е ПОЛЕЗНА, ИЗПОКРИХА СЕ?*** НЕ ЩАТ ДА СЕ ПОДПИШАТ, ГАДОВЕТЕ ПОД ДУМИТЕ СИ...
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЯЛАТА ТАЯ ПРОСТОТИЯ, РАЗДУХВАНА ОП МЕДИИ И САЙТОВЕ МЕ СЕЩА ЗА ГОЛЯМАТА БГ КОМЕДИЯ "КИТ"!
44
0
 
2
 
! Отговори
Математик от ЩАБА преди 2 години
Новия щам (Национален оперативен ЩАМ - НОЩ)Се появи защото ни изгониха и ни разпуснаха кефа да си правим събиранките всеки ден :)
43
1
 
5
 
! Отговори
Магдебургь преди 2 години
Не мога да повярвам, че има хора, мислещи, че целия този филм е "случаен".Хората са под робско иго и дори не знаят, пък им и харесва.
42
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Документиран за първи път коронавирус по бройлери - 1930 г.; по хора - 1960 г. И оттогава щам след щама, мутант след мутанта! То и при грипнитe и пaрaгрипнитe вируcи, рecпирaтoрнo-cинцитиaлният вируc, мeтaпнeвмoвируcът, aдeнo-, ринo-, бoкaвируcитe...! Вcичкитe тия прeдизвиквaт OВИ и OРЗ! За грипните вируси вече правят ваксини, за КОВИД - също; остава да ни "зарадват" и с ваксини за другите! И контролирано и ваксинирано на всеки 6-8-12 месеца стадото "процъфтява!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата статия е за да се спомене пак за ваксините. Вече и с трета игла ще ги роват.
40
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ееееее, еваларка. Вече и ние си имаме щам. Вероятно е най-тъпия щам, като българския народ и е безобиден, защото не знае къде да се закрепи и как да заразява :)))
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо.Пускаме статии, за да сме интересни и за да може да захлебиме субсидии.Коронавирусът мутира непрекъснато още от откриването му, ама не всяка мутация си заслужава писането.За да има смисъл от описание на нашия вариант, трябва:1. Да е по-вирулентен от сегашните.2. Да е по-смъртоносен.3. Да не го хваща ваксината.Останалото са празни дрънканици.
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така,така не носете маска недейте се ваксинира.Изпукайте всички от коронавирус в доказателство че "вироз нема" Преди 100 години 50 хиляди диви селянина изпукват от някакъв по гаден грип защото не могат да се научат да не се събират на групи и да не си кашлят и кихат селската един върху друг.Рекордите са за да бъдат подобрявани! Преди 100 години 50 хиляди трупа сега 500 хиляди.Можете да се заразявате по няколко пъти един след друг докато не ви изгният дробовете.Дерзайте.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инжектираните короназомбита произвеждат щамове. вдигайте си имунитета и ги оставете да си сбият щамовете. Игрите на вируса започват - "Въксайвър" и "Биг Ваксър"
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 1,5 милиарда китайци няма щам, на едва 7 милиона българи, намериха щам. Който не търси само той не намира
35
5
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Най-токсичният щам на вируса е на Дондуков 2 - това е Фигуранта ! Не го ли изолираме, България е обречена !
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойко го е изработил в гаража си в банкя за отмъщение,щом не *** щат ша има щам,на ви сега!
33
1
 
4
 
! Отговори
Хе Хе преди 2 години
Да не са го кръстили бай ***.
32
1
 
7
 
! Отговори
Пародия на държава преди 2 години
Българският вариант сака по минимум една голяма ракия на ден. Удря най вече в главата ама понеже българската е куха дрънчи яко на Чалга. Германците яко са се уплашили от българският вариант и са почнали да варят шнапс да го посрещнат.
31
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
Българската мутация сигурно ще бие всички други мутации. Щом е за.проклетия...
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той ще умре от глад тук. Не усвоява, не слуша чалга, няма и служебен Мерцедес, не говори добре и Български. Само със смяна на цветът...няма да издържи на новите ваксини. Няма да го бъде, търсете го след терминал 2. Колко е бедна България, дори бежанците минават транзит от тук към Европа за по-добър живот. Вирусът ходи по хора, тук след 100 години ще има само животни - така, че няма страшно.
29
2
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Само плашат хората.

Спонсорирани публикации