Слънцезащитен крем - за какво да внимавате при избора?

Някои продукти с фактор съдържат токсични съставки
8 май 2021 16:52, Иванка Гъркова
0
Слънцезащитен крем - за какво да внимавате при избора?
IStockphoto

Слънцето през май започва да става все по-силно, което означава, че е време да се ориентираме към продукти, които да ни защитят от вредните му лъчи. Ако нямате останал крем или искате да си купите нещо ново, е важно да се съобразите с вашия тип кожа и да следвате няколко препоръки. Причината е, че голяма част от продуктите на пазара не предлагат адекватна защита, а други съдържат съставки, които не са безопасни и е по-добре да ги избягвате.

 
По данни на Еverydayhealth, регулацията на слънцезащитните продукти в Европа е по-добра. Тук са одобрени 27 активни съставки, докато в момента в САЩ се разрешава използването само на 16 активни съставки, а още 12 трябва да бъдат допълнително изследвани, сред които са оксибензон и октиноксат.
 
През последните години все повече хора се интересуват от използването на нетоксична козметика и почистващи препарати за дома им. Но на пазара има такова разнообразие, че понякога се увличаме по ниската цена и не гледаме състава на етикета. А с нарастване влиянието на социалните мрежи и инфлуенсърите, може да открием хиляди рецепти за направата на домашен слънцезащитен крем. Те обаче едва ли са ефикасни на 100%.

Как да изберете най-добрия слънцезащитен крем/спрей?
 
1. Прочетете етикета, преди да купувате
 
Макар някои производители да мамят по отношение на съставките, задължително обръщайте внимание на етикета. „Потърсете слънцезащитни продукти, които са обозначени като широкоспектърни и имат най-малко SPF 30“, обяснява д-р Джошуа Цайнер, дерматолог в Ню Йорк. Това означава, че те трябва да предпазват както от UVB, така и от UVA лъчи.
 
Защитният фактор е от значение. Лекарите например препоръчват поне 30, но повечето се отнасят само до UVB лъчите. Така че слънцезащитният крем с превъзходен SPF може да не е ефикасен срещу вредните ултравиолетовите A лъчи, които причиняват стареене на кожата и дори меланом.
 
Според американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, слънцезащитните кремове и спрейове с висок фактор също може да навредят на кожата. Това, че хората ползват например 50-и, им създава едва ли не чувството, че могат да стоят колкото си искат на слънце. Но в крайна сметка пак могат да изгорят, ако не нанасят продукта по препоръките.
 
2. Търсете минерали вместо химикали
 
Ако искате наистина качествена слънцезащита, може би е най-добре да си купите продукт, който съдържа повече минерали, отколкото химикали. Но и това не е гаранция!
 
„Минералните слънцезащитни продукти съдържат цинков оксид самостоятелно или в комбинация с титанов диоксид“, казва д-р Цайнер. „Те образуват защитен слой върху повърхността на кожата и я предпазват, като отразяват UV светлината“, продължава специалистът. Недостатъкът им е, че оставят бял оттенък и затова някои хора не ги харесват. Ето защо предпочитат спрея пред слънцезащитния крем.
 
Химическите слънцезащитни продукти съдържат съединения, които поглъщат UV светлината и предотвратяват нейното проникване в кожата. Те се абсорбират напълно от кожата, но могат да предизвикат дразнене при хора с чувствителна кожа, казва още дерматологът. Затова изборът е строго индивидуален и зависи от типа на кожата ни.
 
„Препоръчваме да изберете слънцезащитен крем на минерална основа“, казва пред Еverydayhealth Карла Бърнс, изследовател в Работна група по околната среда със седалище във Вашингтон, занимаваща се с актуализацията на Ръководството за слънцезащитни продукти от 2019 г. Тя предлага ползването на цинков оксид или титанов диоксид като активни съставки, тъй като тези продукти обикновено предлагат добра слънцезащита.
 
Още по темата ще откриете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари