Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко

Протестите промениха живота на много хора в Беларус
2 юни 2021 22:00, Нели Христова
141
Опозиционери в Беларус: Хората умират в затвора, нужна е една искра да пламне всичко
Снимка: БГНЕС

Преди месеци народът на Беларус се опита да свали президента си. Отговорът беше брутален, като президентът Александър Лукашенко дори стигна до там да отклони и насилствено да приземи самолет в Минск, за да изпрати в затвора един от критиците си - Роман Протасевич. Запада отговори със санкции, но Русия е плътно зад гърба на Беларус.

"Мисля, че ни е нужна само една искра, за да запали всичко отново", казва Олга.

Но желанието за промяна е стигнало до задънена улица. Животът по улиците на Минск сега изглежда спокоен, подреден. Но миналото лято президентските избори започнаха политическа криза в Беларус, която все още се усеща, и която промени живота на много хора.

Левон е собственик на бар, но и активист от опозицията. По време на протестите е арестуван и не вижда сина си в продължение на 6 месеца.

"Да не виждаш сина си толкова дълго, да нямаш никакъв контакт, това е трудната част. Когато ме освободиха, заснех видео, в което се вижда, че синът ми ме разпозна, но вече не знаеше как да се държи с мен. Срамуваше се", разказва Левон.

Големите тълпи изпълниха улиците на Беларус след изборите през август, настоявайки за промяна. Лукашенко понякога подвиваше крак, но не успя да падне.

"Властите увеличават репресията все повече и повече. Те мислят, че ако се отпуснат, хората отново ще излязат на улицата", казва Левон. Неговото време със сина му е ограничено - той все още трябва да прекара една година в обществено полезен труд някъде далеч от дома. "Мразя Лукашенко. Никога няма да му простя. Ако изляза от затвора и нищо не се е променило, просто ще напусна страната. Не мога да живея повече така."

Много други вече са напуснали Беларус. Тези, които са останали, предпочитат да държат главите си сведени. Страната е виждала много протести през историята си, но не и от такова ниво. Много хора се намират зад решетките, а онези на свобода се страхуват да говорят, защото не знаят кого ще погнат властите. Сега е ред на журналистите.

Васил е нервен да говори пред BBC, но жена му, която е известен редактор на новини, наскоро е била арестувана. Той очаква да разбере дали срещу нея са повдигнати обвинения.

"Разбира се, че имам надежда, но тя е малка", казва той. Сайтът Tut.by вече е блокиран, офисите му - затворени, а Марина и половината й екип са зад решетките за финансови измами. "Марина беше готова. Това е много опасна работа в това опасно време."

Но Васил е оптивист. Според него, първата крачка е направена: "Хората са уморени. Те искат промяна и няма връщане назад. Не можем да изказваме мнението си или да излизаме на демонстрации, но никой не е променил вижданията си."

Съпругът на Олга вече е почти година зад решетките. През цялото това време единственият й контакт със съпруга е чрез писма. Те се виждат само в съда: "Не чухме присъдата, просто се гледахме един друг. Показахме си сърчица с ръцете си", разказва тя. Павел получава седем години затвор за организиране на масови протести. "Това е много дълго време. Ако излежи цялата присъда, синът ни вече ще е тръгнал на училище, когато излезе от там. Разбира се, че хората се страхуват, но е нужна една искра за да запали всичко отново. Сърцата ни са разбити, защото хората умират в затвора. Готови сме да направим всичко, което можем, но не знаем какво ще се отрази на здравето на онези зад решетките", допълва Олга.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
3
 
! Отговори
Лукашенко унизен! преди 2 години
Има една наистина ефективна стъпка срешу Белорусия, и САЩ трябва да я предприемат. С едно движение на крака САЩ могат не само да унижат Лукашенко, но и да впечатлят Путин - ето това е, което целият цивилизован демократичен свят очаква от САЩ! А именно - президентът на Съединените американски щати мистър Джоузеф Байдън трябва да обуе червено-бяло-червени чорапи на предстоящата среща с диктатора Путин, и само с едно движеине на крака да заголи чорап и да му покаже на чия страна стои САЩ.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В другите държави хората умират като мухи от "ваксините" на глобалистите, нужна е по малко от искра за да пламне всичко!
15
7
 
2
 
! Отговори
Um преди 2 години
Сори, ама вече ви затвориха границата и даже не може да избягате! Русофилите се нап.кават от кеф! Искат и в България да стане като при вас.
14
4
 
14
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Няма никаква хунта,и никакъв диктатор.Има избран с голямо мнозинство президент в едни честни избори,от народ доволен от него,неудобен на Кравария.Беларус е необходима на краварите територия,и затова е този цирк!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът се провали в Белорус.
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте писали в последните 3 часа нищо за Пpocтaкeвич и Нaхални. А какво прави Тиквата?
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Канада преди два дни (31.05.2021) отново намериха стотици трупове на деца в едно училище, 215 детски тела. Включително трупове на 3 годишни деца. Детски трупчета на деца от местното индианско население които са били затворени насилствено там да ги прявят демократи канадци, изнасилвани, бити и измъчвани и убивани. Тези чудовищни училища са се запазили до 1998г.
10
1
 
8
 
! Отговори
Втрещен преди 2 години
Според Жан Виденов, Лукашенко им показал как се прави, цитирам: "С калашника в ръка"
9
1
 
19
 
! Отговори
Потрес преди 2 години
Потресаващо е как медиите промиха мозъците на плиткоумните.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямало е такива репресии от страна на съветски или белоруски ръководители. Ето че хунтата около Лукашенко се уля. Колкото натиск да оказват, толкова по-труден ще става живота за самите управници.Правилният ход за Белорус е Лукашенко да даде ход назад и да има нови избори. Нека върнат гаврата която направи от 2000-те. Когато един ръководител си тръгне, институциите продължават да работят. Навсякъде има промяна - нима бихме спрели изборите в БГ?Тези които го подкрепят не виждат голямата картина
7
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страни от източния блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живят много по-бедно от преди, а България и Прибалтийските е просто трагедия. Освен това през последната година загубиха и свободата си, и никога няма вече да си я върнат. Само в Белорусия хората са свободни и запазиха стандарта си на живот.
6
5
 
11
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Ми не бе.Казвам как е там.Имам приятели там,и съм ходил.А вие сте едни гербави изтрещяли *** краварски ***,същите като родата си,лесни!
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мразя Лукашенко. Никога няма да му простя. Ако изляза от затвора и нищо не се е променило, просто ще напусна страната. Не мога да живея повече така." Другаре, сега разбрахте ли защо намаляхме с 2 милиона след като отвориха границите след 89та, или имате още въпроси? Същото беше и в българския "социалистически рай".
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там е супер според форумните путинисти, по готино е дори от Северна Корея.
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пък ние си направихме ПРОМЯНАТА с най-обикновен преврат, не сме сваляли самолети, само ***...хме центъра на столицата в продължение на година, а сега си чегъртаме и сер...м кротичко не само в центъра, а в цялата страна. И никой думица не ни е казал, ама това е, защото за разлика от вас, азиатците, ние сме ЕУРОПЕЙЦИ! Е, не ни се пъчете толкоз, и ние ставаме АЗИАТЦИ де, имаме си ВОЖД и МЪЧИТЕЛ, ще ви задминем отвсякъде!
2
10
 
19
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Ето как една спокойна страна,с доволни хора ще бъде превърната във втора *** от краварите!Потресаващ е кошмара в който живеем.Дано има скоро трета световна да се прочисти планетата,и от кравари най вече!
1
5
 
11
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Много трогателно...

Спонсорирани публикации