20 г. след "Мисия Лондон" Алек Попов написа "Мисия Туран"

Писателят предприема пътуване до Южен Сибир заради новата книга
3 юни 2021 14:05, Анисия Иванова
18

 20 години след появата на "Мисия Лондон" на писателя Алек Попов, излезе от печат романът му "Мисия Туран", който ще бъде представен на Панаира на книгата.

"Книгата има и подзаглавие - Преброяване на древните българи. Става дума за външнополитическа мисия. Искаше ми се да има и мост към "Мисия Лондон". Това е една съвсем различна история, но самият генезис на тази книга беше свързан с идеята да направим продължение на филма "Мисия Лондон", обясни писателят в студиото на "България сутрин".

Алек Попов довършва сценария на книгата навръх рождения си ден.

"Май това беше най-добрият подарък, който си направих. Това е книга, по която работя от 3 години. Имало е моменти, в които ми се е струвало, че нищо няма да стане. Последваха доста редакции", сподели още той.

Писателят предприема и пътуване до Южен Сибир, свързано с обогатяване на сценария за книгата.

"Туран се намира в Централна Азия, това е измислена държава. Въображението може да спести много излишни движения на човек в пространството. Но в един момент реших да се докосна до това, което лежи под въображението - нещо истинско. Да усетя една далечна култура", посочи Попов пред Bulgaria ON AIR.

"В книгата има пряка връзка със сходно явление, което се случва в Унгария. Древните българи и древните унгарци са били сродни племена, така се твърди. Там се организира голямо сборище на степните народи, има и българи, които дефилират на коне. Хората много си приличат и всички сме тръгнали от една маймуна. В книгата става дума за усещането, което придобива човек, който много пътува - усещане за родство с всички хора по света", каза още писателят.

А пресечна точка в книгата е случващото се между митология, наука и политика. Получава се някакъв абсурд, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
ДаБеДа преди 2 години
Пълни глупости, написани на най малко килотвърд алкохол.Ние, Българите, Никога не сме били степен народ!Така, че много ти здраве татар Алек!