Арестуваната от Беларус София Сапега към майка си: Не обвинявайте Роман

Адвокатът й няма право да разпространява информация за нея
11 юни 2021 21:14, Нели Христова
56
Арестуваната от Беларус София Сапега към майка си: Не обвинявайте Роман
Снимка: BBC

В първата си директна комуникация от затвора в Беларус София Сапега, която бе арестувана с журналиста Роман Протасевич, казва на семейството си, че "не се поддава" и "се държи".

Двойката се връща в Литва след почивка в Гърция, когато самолетът им беше принудително пренасочен към Минск, предизвиквайки международен гняв и нови санкции срещу правителството на Александър Лукашенко.

В писма с надпис "Затвор на КГБ", споделени с BBC от майка й, София успокоява семейството си, че "всичко има своя край, включително и това нещастие", въпреки че все още не е ясно какви са обвиненията срещу 23-годишната студентка.

Тя казва, че се "измъчва" от това, което пропуска в живота, включително завършването на магистърската си степен.

"Трябваше да защитя дисертацията си днес и да отида вечерта в ресторант с Рома, за да пия шампанско", пише тя. Вместо това пие чай и яде бисквита сама в килията си.

"Толкова е тъжно да си мисля, че толкова много други неща ще се случат в живота, че ще ми липсват", пише София. "Не исках да пиша за това, но няма с кого да споделя и не можах да се спра. Простете ми."

По-рано беларуските власти пуснаха видео на София, която изглежда се чувства неудобно и очевидно говори под принуда - предполага се, че "си признава", че редактира канал в Telegram, известен като "Черната книга на Беларус". Забранен в страната като екстремистки, каналът разкри лична информация за държавни служители и членове на силите за сигурност.

Адвокатът на София не е в състояние да сподели никаква информация по случая дори със семейството си, включително дали официално е обвинена в нещо, тъй като той е бил длъжен да подпише споразумение за неразкриване.

"Нищо не знаем. Това е най-страшното", казва майката на София Анна Дудич. "Освен тези писма, ние живеем в пълно невежество какво се случва с нея. Всичко е утихнало. Наистина е ужасно."

Приятелят на София, Роман Протасевич, беше редактор на канала Nexta Telegram, базиран в Полша, който публикува видеоклипове и информация от уличните протести срещу Александър Лукашенко, започнали миналото лято.

Опозиционният активист беше сред "най-издирваните" хора в Беларус. Но ходът за обявяване на бомбена заплаха на борда на неговия полет от Европа и изпращането на изтребител, който да го отклони към Минск, шокира света.

"Моля ви, не обвинявайте Роман за начина, по който се развиха нещата", моли София семейството си, казвайки, че приятелят й я е защитил, доколкото е могъл. "Ще му бъде трудно, но се надявам, че ще се справи."

Двамата са в един и същ затвор в Минск.

Нейните изрядно написани писма описват как тя отмерва времето благодарение на камбаните на близката църква, тъй като няма часовник, и уверява майка си, че е започнала да се наслаждава на "малките неща" в живота, като птичи песни и слънчеви лъчи през прозореца на килията.

Адвокатът й казва, че в началото е имала панически атаки. В писмата си София казва, че й е дадено лекарство за да се справи с тях и споделя, че яде.

Тя признава, че е плакала, но само веднъж - когато е получила първите писма от дома, миришещи на парфюма на майка си.

"Тя се опитва да се държи, но е много тъжна и не знам как мога да й помогна", казва Ана. "Тя е умно момиче, главата й не е в облаците. Мога да кажа, че тя разбира в каква ситуация е попаднала."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като каже същото на неутрална територия, ще му повярвам
28
2
 
1
 
! Отговори
До Реалист преди 2 години
Помисли си пак относно това кой е забравил границите? Тестове, ваксини, ограничения, забрани. Относно войната това го обясни на страните, на които им внесоха деРмокрация.
27
2
 
4
 
! Отговори
София Магистърката преди 2 години
Ако тази София не учи за инженер или за лекар, в Университета на Вилнюс да не се помайват, а да разтягат зелената маса, да събират Академическия съвет и да и признават магистърска степен без защита на дипломна работа. Все пак, магистър София Сапега звучи по-авторитетно от буля Романца...
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SvoiТо за тебе сигурно и корона вирус не съществува?. На всички е ясно че в Беларус диктатура коли и беси и раздава правосъдие тип народен съд. Ако си послушен нямаш проблеми, един виц да кажеш и айде в затвора, ставаш враг номер едно на Тутраканската селищна система.
25
6
 
12
 
! Отговори
Svoi преди 2 години
Дир, престанете да пишете че самолета е принудително отклонен са да кацне в Минск, това е долна и *** лъжа и вие я повтаряте постояно и за блуждавате умишлено читателите.
24
4
 
17
 
! Отговори
А нещо ново преди 2 години
За агент НаХални... отдавна не сте ни информирали... редовно яде ли, cepе ли,страда ли....
23
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Явно някои пишат из-за границь|! България била "окупирала"Македония? Пълна гавра! Напомня ми на един "недоразбрал", на който азбуката му идвала от "македонските земи"! Някои всячески се напъва да напише нова история! Няма нормален българин да му се върже!
22
6
 
11
 
! Отговори
д-р Бойко Борисов преди 2 години
Тая па. Взела ли си е 50-те лева?! Много е нервна нещо...
21
12
 
15
 
! Отговори
разкажете истината преди 2 години
този Роман е редактор е Nexta Telegram също така е бил в завода азов на Донбас и там се е настрелял по живи човешки мишени след това наслаждение започва бизнес -сафари,срещу 5000$ превеждал чужденци да стрелят по деца и старци има куп доказателства в компа му а на Донбас го чакат с нетърпение да го съдят с присъдата вие се сетете.момчето сега плаче и се разкая за тези си дела но времето не може да бъде върнато
20
19
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Каква ВСВ бълнуват някои ? Все едно ние да си натрапваме "освободителите", които са ни окупирали 1944 година! Има ли такива "освободители",на които първата им работа е да заграбят държавния архив, а впоследствие и Златния резерв? В нормалните държави отдавна са забравили войната и границите, а мозъците на матрьошките са замръзнали някъде в средата на миналия век!
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСВ няма нищо общо с фашизма, за фашизма тогава никой не е говорил, това е било странично явление. Това беше война между САЩ, Британската Империя и Третия Райх за световно господство, при това само един от фигурантите на тази борба беше носител на фашистката идеология. Но не тази идеология доведе до войната, ами между-империалистическите противоречия в този триъгълник, и Германия дори не беше главния организатор, това бяха САЩ и Британската империя, Германия по-скоро я използваха.
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В битката при Сталинград бяха унищожени стотици хиляди румънски, унгарски и италиански нацисити на полетата при Сталинград. В тези страни сега живеят внуците и правнуците на тези убити нацисти, и те винаги ще мразят Русия и ще жадуват за реванш. За Румъния, Унгария, Италия края на Втората световна война е ден на траур.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Франция и френската индустрия работеше за Германия през ВСВ, голямо брой французи дори доброволно се записваха да воюват срещу Русия, да, имаше съпротива, но беше незначителна. 41 година на Бородинското поле доброволческият полк на френските нацисти претърпява загуби 5 пъти повече убити отколкото Normandie-Niеmen за цялата ВСВ. Френските нацисти доброволци се биха отчаяно до смърт с Червената армия защитавайки Райхстага.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 септември в 9 ч. сутринта Англия, в 12:20 ч. Франция, както и Австралия и Нова Зеландия обявяват война на Германия. Какво следва след това? Абсолютно нищо.
15
2
 
7
 
! Отговори
Помислете за това преди 2 години
За периода от две Световни войни, когато Швейцария според своето географско разположение се е намирала в центъра на военните действия, нито един снаряд не паднал на нейна територия.
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страни от източна Европа които се ориентираха към запада днес живеят в мизерия плячкосвани от САЩ и Брюксел. Единствено Белорусия запази връзките си с Русия и не разруши икономиката си и само там днес живеят нормално.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Западът няма възможности за влияние върху Лукашенко?
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужасните Лукашенко и Путин не искат да толерират опитите ни да се намесваме във вътрешните работи на техните страни.
11
5
 
13
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Яде бисквитки, пие чайе, писъмца пише девойката... Асанж какво ли прави? Кога ВВС публикува писмото му? ВВС нещо мълчи по въпроса, но доста сълзлив пасквил са спретнали инглетата. Пророних сълза... Каква драма, какъв съспенс, драги зИрители!
10
15
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Някои се напъват да изкарат беларуския диктатор за някакъв фактор в Европа! Много са забавни! Дреме им на ЕС за Лукашенко! Него Путин и Ким Чен Ун ще го учат на "демокрация"! Цял пътнически самолет свалиха, за да арестуват някакво си журналистче, пък и приятелката му! Колко са "смели"! А след това изприпка до Путин, да споделят омраза към "фашисткия" Запад, и обяснят в любов един към друг!

Спонсорирани публикации