Стигна ли COVID-19 до Северна Корея?

Ким Чен Ун направи необичайно признание
30 юни 2021 22:35, Нели Христова
57
Стигна ли COVID-19 до Северна Корея?
Снимка: БГНЕС

Ким Чен Ун се е разгневил и е наказал висши служители заради пропуски, които са причинили неуточнена "голяма криза", свързана с COVID-19, съобщават севернокорейските държавни медии. Това е рядък признак за тежестта на пандемията в Северна Корея, която преди това настояваше, че няма нито един случай на заболял от коронавирус - твърдение, което в което експертите се съмняват.

Още по темата

Страната затвори границите си, за да се предпази от вируса. Но заедно с международните санкции това доведе до недостиг на храна и влошаване на икономиката.

Преди това Ким призна, че ситуацията с храната в страната е "напрегната", и каза на гражданите да се подготвят за най-лошия в историята резултат, позовавайки се на сравнения със смъртоносния глад през 90-те години.

По-рано тази седмица държавната телевизия излъчи необичаен репортаж, в който граждани коментира "изтощения" вид на Ким, след като изглеждаше, че е отслабнал.

Какво е казал Ким Чен Ун?

В реплики, съобщени от държавния вестник KCNA,  Ким обвинява висши служители в небрежност на специално свикано събрание на партийните лидери.

В резултат на това те са "предизвикали опасност от създаване на голяма криза при осигуряване на сигурността на държавата и безопасността на хората, довел до тежки последици". Няколко членове на партията са привикани, както и един член на мощния "Постоянен комитет", който се състои само от петима членове, включително самият Ким.

Статията обаче не дава повече подробности за инцидента, нито идентифицира служителите.

Какво означават забележките?

Севернокорейският дезертьор и изследовател Ан Чан Ир казва пред агенция Франс прес, че това вероятно означава, че страната вероятно е потвърдила случаи на COVID-19. Това също e и сигнал, че "Пхенян вероятно се нуждае от международна помощ", каза той.

"В противен случай те не биха направили този коментар, тъй като това неизбежно включва признаване на собствения провал на режима в неговите антиепидемични усилия."

"Докладът е индикация за "влошаване" на здравословното състояние в Северна Корея", казва д-р Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в Университета Ewha Womans в Сеул.

Ким вероятно ще намери изкупителни жертви за инцидента, прочиствайки нелоялни служители и обвинявайки техните идеологически пропуски ", каза той.

"Това може да осигури оправдание за Пхенян, за да изисква от гражданите да се измъчват повече, но може да бъде и политическа подготовка за приемане на ваксини от чужбина."

Колко тежка е ситуацията в Северна Корея?

Северна Корея въведе строги ограничения, а държавните медии непрекъснато увещават гражданите да бдят срещу вируса, дори ги предупреждава в края на миналата година да бъдат предпазливи от "жълтия прах" от Китай. Не е известна връзка между сезонните облаци прах и COVID-19.

Търговията с главния съюзник на Северна Корея, Китай, спадна рязко, откакто страната затвори границите си, а доставките на някои храни и лекарства спряха.

Помощните организации предупредиха за сериозна хранителна и икономическа криза.

През последните месеци се появиха доклади за скока на цените на храните, както и за смъртните случаи от глад и увеличения брой хора, които просят храна

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 2 години
Другарю, след Големия глад от 1994-та, при който умират няколко милиона северно корейци, ръководството на СК решава да направи всички аборти нелегани, за да се стимулира насилствено прираста на населението, защото спешно трябват повече комунистически роби. До тук в великия прираст!
49
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига лъгахте! От много десетилетия С.Корея е самодостатъчна що се отнася до производството и изхранването на населението си. Това е в основата на техния режим Чучхе. Видно е от нарастването на населението им 2,7 пъти от въвеждането и.
48
2
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Точно както при соца у нас Не гледай какво правя , а слушай какво ти говоря Така и Кимчо дебелее, а народа да се готви за глад
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Така е в държавите където Русия влияе."Северна Корея съществува само и единствено заради американската офанзива в региона след ВСВ. Днес щеше да е една обединена държава ако ска па ните американци не я бяха нападнали.
46
8
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Раят на комунистите. Постоянно пишат, че може да са бедни, гладни и жадни, но били независими :))) За дрогарете комунисти е хубаво само да си зависим от СССР и диктатора Пyтek :))) Да ти пиkaм аз на такава независимост (въпреки че Северна Корея са зависими от Китай). Предпочитам да сме зависими от САЩ и Западна Европа и да имам пералня и съдомиялна Miele, телефон Samsung, компютър Asus и да съм свободен човек с всякакви права, отколкото този концлагер на дебелия Ким Грух
45
4
 
9
 
! Отговори
Аре по сериозно преди 2 години
Темата за Северна Корея ми е интересна винаги. Само че тук всичките коментари са за Боко... Вие сте много прости бе. Коментирайте темата, не ***.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DAEWOO, SAMSUNG, LG срещу...портрата на Вожда и купичка ориз! Изберете сами!
43
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умират от глад там.Ровят корени за да се хранят.Който има ориз е богаташ!Така е в държавите където Русия влияе.Съвсем друго е в Южна Корея където влияе САЩ.Едните правят КИА и изнасят за цял свят,другите гладуват!Правете си изводите.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шишкото от фамилната комунистическа династия се бил разгневил, хаха. Голям праз.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново под слънцето. Русия отдавна върви по същия път. Нали са съратници по пътя към "комунизЪма", а колко кУрейци и браЦки северовасточници ще пукнат ми е през оная работа. С Ковид и без Ковид ония *** на поразия.
40
2
 
8
 
! Отговори
3 рубрики преди 2 години
До Анонимен - 1. Бойко 2. Комунизъм 3. Всичко останало
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя кумунуиден сайт трябва да има две рубрики. 1. Северна Корея и Русия. 2. Всичко останало.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голем праз като измрат малко старци.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много здраве щастие и късмет за президента Ким Чен УнОт България град СофияОт господин-Милен Илиев Минков Трайков Минков Кръстев Петков Гръмодолски родСъс пожелания да зарадва света със още наука ....
36
1
 
0
 
! Отговори
Prof in Maths CovKur преди 2 години
Дъщерята на Серина Уилямс из Версай Тенисистката и съпругът й Алексис Оханян станаха родители през 2018 годинa
35
1
 
7
 
! Отговори
хахахахха преди 2 години
лично мене...*** боли резаната карабина за ковида в северна корея,журналята дето пишат тия неща,да ходят да се борят за правата на корейците
34
11
 
10
 
! Отговори
До ГЕРБ-авата трол преди 2 години
Живота стана много по-добър, 6 месеца след падането на ГЕРБ. Не искаме да ви виждаме вожда никога повече.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая северна корея... на никой не му пука за въображаеми държави които живеят в тотална мизерия и илюзия заради лудостта на някакъв смешен дебел диктатор
32
2
 
5
 
! Отговори
Отворени Врати преди 2 години
Кога има отворени врати за разговор с Буцата? Без да ни бият лели ГЕРБ, обаче - аз съм малко претенциозен.
31
0
 
0
 
! Отговори
Среща на ГЕРБ преди 2 години
Къде? Кога? Гражданите имаме право да направим обоснован избор? Нали? Или аз нещо не съм в час?