Истинска промяна или само пропаганда са реформите в Саудитска Арабия?

Младите саудитци били доволни, но...
Обновена: 5 юли 2021 20:25 | 5 юли 2021 20:25, Петя Славова
25
Истинска промяна или само пропаганда са реформите в Саудитска Арабия?
Снимка: БГНЕС

Саудитска Арабия се променя със смайваща скорост. Влиянието на уахабитското учение, което тълкува Корана по крайно строг начин, отслабва. Особено младите саудитци са доволни от реформите. Но каква е истинската им цел?

Поредица от закони дават повече права на жените в Саудитска Арабия. Управляващите в Рияд обявиха в началото на юни още няколко реформи, които ще позволят на жените да живеят сами в жилище без да е необходимо разрешение от мъж, който им е настойник, както и да посещават Мека без да са съпроводени от мъж, предава "Дойче Веле".

Промени ще има и по отношение свободата на словото. Генералната комисия за аудиовизуални медии в Саудитска Арабия обяви миналата седмица, че процесът по одобряване на вносни книги и списания ще бъде улеснен. Това означава по-малко цензура и по-голям достъп до книги в страната, която е печално известна със строгия контрол над медиите и печата, обясниха членове на комисията пред "Саудитски вестник". Властите предприеха и друга мярка, която събуди не само одобрение: в края на май от министерството по мюсюлманските въпроси обявиха, че силата на усилвателите на джамиите ще бъде намалена с две трети.

В основата на реформите е престолонаследникът Мохамед бин Салман. Сигнали за обществена промяна в силно консервативното кралство имаше още при управлението на Абдула бин Абдул Азис, който беше на власт до 2015 година. Но повечето от наскоро обявените реформи са повлияни от престолонаследника Мохамед бин Салман.

През 2016 година той представи "Визия 2030" - поредица от социално-икономически реформи, които целят да превърнат страната в едно по-модерно, либерално и привлекателно за туризъм и бизнес място. След 2016 година бяха предприети някои ключови промени – отменена беше десетилетната забрана за посещение на кината, а на жените беше разрешено да пътуват сами. Имаше и слухове, че Саудитска Арабия смята поне до известна степен да разхлаби и строгата забрана за консумация на алкохол.

Темпът на реформите е "смайващ", казва Робърт Могилницки от Института за държавите от Арабския залив във Вашингтон. „Престолонаследникът и водещите политици очевидно се опитват да поставят в равновесие дългосрочните цели и конкретно постигнатия напредък“, допълва той и обяснява, че реформите срещат подкрепата на по-младата част от населението. А почти две трети от гражданите на Саудитска Арабия са на възраст под 35 години.

Неясно остава обаче каква е генералната посока на тези реформи, казва политологът Нейтън Браун. "Като цяло оставам с впечатлението, че те са част от едно основно либерализиране в някои социални сфери, но не и в политическата сфера. Някои от промените са важни за ежедневието и не бива да бъдат подценявани. Но не става въпрос за структурни промени", смята той.

В публикация за фондация "Карнеги" Браун пише, че “социалната либерализация и политическата либерализация не вървят ръка за ръка”. Много от промените са довели до промени по отношение на персонала, администрацията и законодателството, но не и до фундаментална реформа.

Още по темата

Сигурно е обаче, че реформите са допринесли за концентрирането на още повече власт в ръцете на кралското семейство и по-конкретно на Мохамед бин Салман. Мнозина критици гледат на него като на политически престъпник, особено след бруталното убийство на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година.

Прогрес или пропаганда?

Реформите действително отслабиха силното влияние на уахабизма, който се основава на крайно строгото тълкувание на Корана. Ограничена беше властта на религиозната полиция, която допреди няколко години патрулираше по улиците, за да санкционира онези саудитци, чието облекло не отговаря на разпоредбите. Освен това тя контролираше дали ресторантите и магазините остават затворени по време на молитвите. Тези времена отминаха. Макар това да не означава, че уахабизмът е преодолян, "той вече не се подчертава така, както преди", казва Браун.

Едно обаче не се е променило - непрозрачният процес на взимане на решения в центъра на властта. Затова и мотивите на управляващите за тези реформи остават неясни. Критиците на режима казват, че нововъведенията не решават проблема със спазването на човешките права в Саудитска Арабия, защото всеки, който се противопостави на реформите, е заплашен от арест, цензура или още по-тежки наказания, подчертава Дуа Дайни от Европейската саудитска организация за човешки права.

Въпреки някои промени, досега не е имало реално подобрение в отношението към политическите затворници. Свободата на словото също не е станала по-голяма, казва Дайни: "Реформите не се отразяват съществено на спазването на човешките права. Докато това е така, не става въпрос за нищо друго освен за пропаганда."


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
изтрит преди 6 месеца
Тука не е ли същото Ва а? Пишеш нещо и го трият, този дето трие ако имаше по-големи сили, ще точно като при саудитците.
17
3
 
1
 
! Отговори
Некъф преди 6 месеца
Камилска им работа!
16
8
 
5
 
! Отговори
Евреи гадни преди 6 месеца
Кадафито в Либия даваше по 750 $ помощ за безработни и по 64 000 $ еднократна, безвъзмезда помощ на семейства сключили първи брак! След това евреите промениха Либия и сега в Либия няма кво да ядат - това е евреиската демокрация - мизерия и гей-паради
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За журналиста нещо няма ли да кажат :) Иначе тея с много плахи стъпки вървят към ... 20-те години на миналия век. Т.е. имат да навкасват едни 100 години и не е лошо да побързат, щото петрола свършва. А напоследък нещо доста държави не им искат инвестициите в компании от научно техническия сектор. Съвсем скоро не само бурките, а и гащите ще свалят.
14
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 6 месеца
Саудитска Арабия, след всичките интригантски и шизофренни далавери с Турция,Русия, САЦ и Израел в ущърб на ЕС трябва да бъде изолирана от нас и останалаите миролюбиви и почтенни държави по света. Посочените от мен държави са фанатични врагове на Човешките раси.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре ,интересувате се има ли демократични промени в С.Арабия..ама що не сме прочели ни една статия какво става в Иран, Сирия , Афганистан, Ливан , Йордания ..да не би да са "построили " демокрацията доста преди г-жа Меркел и Макарончо
12
8
 
2
 
! Отговори
До Софкин преди 6 месеца
Разсмя се. Ама ти наистина ли си софкин? Хахаха. Това е тъжно, понеже ако е така, сигурно и едно знаме няма да стигнеш да свалиш от хилядите развяни над Истанбул. Не че някой ще ти даде да припариш до байрак преди да ти пусне куршум между очите. Гледай в ютуб вдин киприот как се опита, но получи куршум и се свлече като леш от пилона.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
преди арабска пролет, хората вярваха на арабите.сега се оказа, че са доста несигурни и манипулируеми.кой ще иска да се обвързва с такива...
10
4
 
2
 
! Отговори
Жорката преди 6 месеца
Колкото ще има промяна с протестърските партии на Фигуранта и Черепа. Рускста агентура взе властта. Така и в Сауди Арейбия всичко ще си е същото, че и по-зле.
9
13
 
3
 
! Отговори
Хаин Салман преди 6 месеца
Родът Сауд е кукла на Израел. Докато те са по Светите места ислямът няма да намери зенита си. Редно е Бейтуллах да е в ръцете на турците, както е било до края на 19 век. Салман е престъпник и отстъпник от вярата. Какво да направи осем да намали волюма на езана и да разреши алкохола. Това е истинско предателство, което може и да не му се размине.
8
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 7..Но дв няма да пише за Либия и как евреина саркози, заеднон с холандските и прочие натовски бандити я унищожи...
7
6
 
6
 
! Отговори
Хм? преди 6 месеца
Смайваща, смайваща, колко да е смайваща промяната? Кога тяхно момиче на 16г, ще може да излезе на купон, да пие цяла вечер и да я уважат 3ма-4ма и после да я хванат с 2,5промила и без книжка в чуждо БМВ на преятел и после да я пуснат под гаранция от 200лв, защото е непълнолетна? Дето се вика, назад да бягаме, немой ни стигнат..
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
Да на промяната.
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За Саудитскоа АраПия не знам и не ме интересува, но тука през 5 години комуно---дите правят не ПРОМЯНА, а подмяна, пък ако и това не сколасат - дай направо ПРЕВРАТ.Че може ли комунист поне за ден да не е цар, бе! А тоя Боко ги остави без монархия цели 11 години - хама-ха! Чегърт-чегърт, и право на бесилото! Да живеят Юмручко Решетников и неговия пророк Чашков!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
то не били компютри, а компоти. то не било промяна, а подмяна. то не било демокрация, а доброволен комунизъм.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече и отпред ли ще ги таковат камилообразните?
2
9
 
18
 
! Отговори
Факт преди 6 месеца
Мястото на жените е в кухнята да готвят на мъжете си и в дома да се грижат за децата. От много феминизъм и джендърлък белите държави ще изчезнат.
1
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
ВСЕ ТАЯ, ДАЙ НИ НА НАС НОВИНИ ЗА КОМУНИЗЪМ! НО БЕЗ ОТ КИТАЙ , ЧЕ Е НЕПРИЯТНО ЗА КОМЕНТИРАНЕ ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА