Пак шпионски скандал: Тайни служби по света са следили над 50 000 номера

Сред подслушваните - журналисти, политически лидери, юристи, дипломати, активисти
19 юли 2021 14:45, Петя Славова
48

Нов шпионски скандал разтърси света. Международно разследване разкрива как тайни служби по света са следили над 50 000 номера, сред които на журналисти и политици. За целта е използван специален софтуер - "Пегас", който би трябвало да е насочен срещу терористи и криминални групи.

Сред подслушваните са 180 журналисти, 13 политически лидери, юристи, дипломати, активисти. Разкритието е на международен екип от журналисти, предадеBulgaria ON AIR.

"Държава след държава са използвали софтуера срещу хора, срещу които никога не би трябвало да го използват. В списъка са номерата на репортери от едни от най-престижните издания в света. Някои от тях разясняват и как точно работи този софтуер", споделя репортерът от Washington post Крейг Тимбърг.

"Те могат да получат достъп до всяко съoбщение, което сте изпратили или получили, до всяко видео или снимка. Те могат дори да пуснат микрофона на телефона ви и да подслушват. Те могат да включат камерата ви, да видят локацията. И то без да знаете", алармира разследващият репортер от Guardian Дейвид Пег.

От британския вестник посочват и че в следващите дни ще публикуват имената на засегнатите. Сред тях били и министри, както и членове на семейството на лидер на държава. Засега обаче не е ясно на коя.

Софтуерът е израелски и се продава само на определени клиенти, сред които и правителства. Израелската група твърди, че оповестените разкрития са фалшиви, но все пак проверява сигнали за потенциална злоупотреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
2121 преди 2 години
Разбира се .И без това като си купиш нов апарат за всяко приложение те кара да се съгласиш да има достъп до снимки ,камера микрофон , за да ти работи.И сам си слагаш главата в торбата.а...
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем, че можем да бъдем подслушвани и следени с новите технологии. Щом живеем в това време, ще е така. Всичко се знае за нас. Биография, болести, дори това, как изглежда жилището ти отвътре. Приемете го.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че ще е израелски софтуера. Евреите са най-големите шпиони, барабар с Фейсбоклука.
43
3
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И Тиквата са го следили от Мосад има филм за пачките у чекмеджето :)))
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сноудън: Шпионският скандал с израелския софтуер е събитието на годината.Спрете всичко, което правите и прочетете това. Това е историята на годината, написа Едуард Сноудън в личния си профил в Twitter.
41
0
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Световният сателитен и GSM трафик се следи от години от Pine Gap Australia. Може да се поинтересувате. ;)
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако и Баце е бил подслушван хайде пуснете някой негово записче което да помогне да го тикнем в панделата за дълги години.
39
3
 
4
 
! Отговори
Толераст преди 2 години
Путин е веновен.
38
0
 
2
 
! Отговори
Секретчик преди 2 години
Нищо ново под слънцето. Да оставим настрана старата софтуерна програма RatSnake, (няма я в нета!!!), която се търгуваше за 150 долара, чрез търсачката Ahmia, защото на NSA отдавна не им трябва камера, за да гледат кой си чопли носът из форумите.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сички го правят но гонят само руснаци.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приложението е създадено в наша компания в София - CIRCLES Bulgaria
35
3
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 години
Моят телефон ми е верен, защото го зареждам, плащам му сметката, спи в една стая с мен. Ще дава ли информация за мен насам и натам? Едва ли. Е, тъй поне се надявам. Може и да се лъжа.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лицемерният ес да наложи санкции на лицемерния ес... ама няма да стане, нали?!
33
1
 
4
 
! Отговори
niko преди 2 години
Гешев е виновен.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26Дам а в момента ти извършваш нарушаване на клаузите за конфиденционалност, а след като ДАНС са ви клиент, може да се разлгеда и като измяна, ако си български гражданин. Не зе ти вярвам, ама да кажа и аз тука, че гледам само си приказвате.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26Не ги подценявай службите, верно че некои работят на XP още, обаче "хакерчето" дето хакна НАП го надушиха веднага :)) Естествено го съжалиха, все пак е младеж, обаче за шефа му незнам :))) Пуснаха ли го пича, дето според него българските служби спят в дълбок сън и използва лапето за данни ? :))
30
1
 
8
 
! Отговори
sa преди 2 години
Пълни глупости , защо Facebook-А на израелеца Mark е винаги с нас и знае всичко включително и какво бельо носим . Никаква шпионска програма просто си имаме Google и Facebook под възглавниците
29
8
 
9
 
! Отговори
Мушмурок преди 2 години
Който има какво да крие, да му мисли. На мен не ми дреме, ако щат да слушат, да гледат, да следят.
28
0
 
11
 
! Отговори
! преди 2 години
сега някой сеща ли се за какво има телефони, които се отключват уж "за по-лесно" с пръстов отпечатък?
27
1
 
1
 
! Отговори
защо преди 2 години
Е и, за Мосат както за ЦРУ. Муте Меркел ще сбърчи пак нос и ще си пусне Северен поток 2. Немците ще си имат газ, няма да компроментираме приятелите, а другите за го ду_ _ т.

Спонсорирани публикации