Пак шпионски скандал: Тайни служби по света са следили над 50 000 номера

Сред подслушваните - журналисти, политически лидери, юристи, дипломати, активисти
19 юли 2021 14:45, Петя Славова
48

Нов шпионски скандал разтърси света. Международно разследване разкрива как тайни служби по света са следили над 50 000 номера, сред които на журналисти и политици. За целта е използван специален софтуер - "Пегас", който би трябвало да е насочен срещу терористи и криминални групи.

Сред подслушваните са 180 журналисти, 13 политически лидери, юристи, дипломати, активисти. Разкритието е на международен екип от журналисти, предадеBulgaria ON AIR.

"Държава след държава са използвали софтуера срещу хора, срещу които никога не би трябвало да го използват. В списъка са номерата на репортери от едни от най-престижните издания в света. Някои от тях разясняват и как точно работи този софтуер", споделя репортерът от Washington post Крейг Тимбърг.

"Те могат да получат достъп до всяко съoбщение, което сте изпратили или получили, до всяко видео или снимка. Те могат дори да пуснат микрофона на телефона ви и да подслушват. Те могат да включат камерата ви, да видят локацията. И то без да знаете", алармира разследващият репортер от Guardian Дейвид Пег.

От британския вестник посочват и че в следващите дни ще публикуват имената на засегнатите. Сред тях били и министри, както и членове на семейството на лидер на държава. Засега обаче не е ясно на коя.

Софтуерът е израелски и се продава само на определени клиенти, сред които и правителства. Израелската група твърди, че оповестените разкрития са фалшиви, но все пак проверява сигнали за потенциална злоупотреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този софтуер се прави или поне подържа в България, кв. Борово. Работих там преди време. ДАНС също го купиха или поне им го представяха. Като дойдоха дансаджиите телефоните ни нямаха обхват. Не си мислете че е някакво невероятно хакерство те аповете и операторите сами вършат записването софтуера просто им казва кои записи да изпратят
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До аз------ ще има да чакаш!!! ако бяха русия, или китай, щеше да реват като бенгалски тигри! ама сега ще мякат като котенца...
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, нали са затова службите :) Сноудън каза истината, обаче вместо да се превърне в герой, стана изгнаник :)) Не си ли с твойте хора, значи изменяш, това е логиката :)
23
2
 
10
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 2 години
Този софтуер е известен не от днес или вчера като шпионски - просто тепърва го споменават корпоративните медий. Евреите шпионират всичко и всички, това не е някаква изненада за много хора. Имат си специални отдели, които бяха секретни до едно време, но след това започна да се говори за тях и Биби даже почна да се хвали. Т'ва са същите дето бяха бъгнали целия бял дом и знаеха за всяка една изказана реплика вътре.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Израелската група твърди, че оповестените разкрития са фалшиви"...............................Ясно, значи оповестените разкрития са верни.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е по сигнал на Атанас Атанасов и Рашков.
20
0
 
15
 
! Отговори
Спокойно преди 2 години
де, нали не са руснаци. Тогава щеше да има рев по цял свят. А сега, както е казал народът - всичкото чудо за три дни.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ppppp pppp pppp pppp
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама като заговорим за custom Linux телефони с отворен frimware, всички се подхилкват и казват, че няма нужда ... ем сори, ама има нужда.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До toma - Такива като теб са ми любими. Вие сте същите, дето 90-те години казвахте, че нямало мафия, защото не ви тормозили мафиоти, нямало корупция, защото не ви искали подкупи, следователно нямало проблеми в странта с корупцията и мафията ...
16
0
 
16
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
щом Мосад са намесени значи е позволено и ек ще си мълчи като гущер на слънце
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Софтуерът е израелски и се продава само на определени клиенти, сред които и правителства."АМи нормално. Ако го продадеш на чужда компания или някоя прикрита терористична група, се води измяна.
14
3
 
4
 
! Отговори
toma преди 2 години
Ми да ме шпионират и мен, като си нямат друга работа.Най-много да се научат как да си пият пиенето като хората.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам, в какво тчно се изразява следенето. Защото подобни програми винаги казват броя на хората, които могат да следят, но ако се зачетеш в дребния шрифт, 98% от тях могат да бъдат следени, дали са били свързани към дадена клетка в даден град, а от останалите, много малко са били следени изкъсо, защото е трябвало, някой да има физически достъп до устройството.
12
0
 
2
 
! Отговори
Четеш ли внимателно? преди 2 години
поДСлушват
11
0
 
2
 
! Отговори
МОСАД преди 2 години
Нямаме нужда от реклама!Подшушваме смъртоносно, обикновено еднократно.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4Хммм ... не точно. Може да се слушат определени хора, но е изключително нереално, да слушаш 500 000 000 потребителя и да се надяваш на данни, а освен това, като познат да ти пускат хуни потовете, става страшно.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норамлно - защо да харчат по 20-30 милиона за 5 етажа със специалист от Харвард и MIT, като някой окаян, но мотивиран журналист може да свърши по-добра работа - просто слухти, дали не е открил нещо, което системите ви за стотици милиони, изчисляващи трилиони и трилони сметки в секудни, не са пропуснали, както става доста често :)
8
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
Очакваме светкавична реакция на ЕС срещу узорпаторите от Израел!
7
2
 
3
 
! Отговори
От Крим подслушват преди 2 години
а за спецоперации приближават подводница.

Спонсорирани публикации