Какво е "Пегас" и как да разберем, ако телефонът ни е заразен с него?

Софтуерът е най-новият пример за това колко сме уязвими към дигитално проникване
20 юли 2021 21:34, Нели Христова
80
Какво е "Пегас" и как да разберем, ако телефонът ни е заразен с него?
Снимка: Pixabay

Аферата „Пегас“ не е първият случай на електронен шпионаж, но буди безпокойство.

Създаден от NSO Group, софтуерът е най-новият пример за това колко сме уязвими към дигитално проникване. Най-личната ни информация - снимки, текстови съобщения и имейли - се съхранява на нашите телефони. Шпионският софтуер може да заобиколи криптирането, което защитава данните, изпратени през интернет.

50 000 телефонни номера по цял свят са хакнати, въпреки че NSO оспорва връзката между списъка и „Пегас“. Устройствата на десетки хора, близки до мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, са заразени, както и такива, принадлежащи на репортери на CNN, Associated Press, New York Times, Wall Street Journal и др. Но и телефони на странично свързани хора, като този на Клод Мангин, френската съпруга на политически активист, затворен в Мароко, също са били заразени или нападнати.

CNET хвърля поглед върху последните разкрития по аферата „Пегас“ и дава полезна информация как да разберем, ако сме станали жертва на зловредния софтуер.

Коя е NSO Group?

Това е базирана в Израел компания, която лицензира софтуер за наблюдение на държавни агенции. Компанията казва, че нейният софтуер Pegasus предоставя ценна услуга, тъй като технологията за криптиране означава, че престъпниците и терористите са застрашени. Софтуерът работи тайно на смартфони, хвърляйки светлина върху това, което правят собствениците им.

Главният изпълнителен директор Шалев Хулио е съосновател на компанията през 2010 г. Компанията предлага и други инструменти, които намират места, където се използва телефон, защитават от безпилотни летателни апарати и предоставят данни на правоприлагащите органи.

NSO Group е замесена от предишни доклади и съдебни дела в други хакове, включително докладвани от основателя на „Амазон“ Джеф Безос през 2018 г. Саудитски дисидент съди компанията през 2018 г. за предполагаемата й роля в хакване на устройство, принадлежащо на журналиста Джамал Хашоги, който беше убит в саудитското посолство в Турция същата година.

Какво е „Пегас“?

„Пегас“ е най-известният продукт на NSO. Той може да бъде инсталиран дистанционно, без да е необходимо някога да се отваря документ или връзка към уебсайт. Той разкрива всичко на клиентите на NSO, които го контролират - текстови съобщения, снимки, имейли, видеоклипове, списъци с контакти - и може да записва телефонни обаждания. Той може също така тайно да включи микрофона и камерите на телефона, за да създава нови записи.

„Пегас“ не бива да се използва за преследване на активисти, журналисти и политици.

„NSO Group лицензира своите продукти само за държавни разузнавателни и правоприлагащи агенции с единствената цел да предотврати и разследва терор и тежки престъпления“, се казва на уебсайта на компанията. „Нашият процес на проверка надхвърля законовите и регулаторни изисквания, за да гарантира законното използване на нашата технология, както е проектирана.“

Правозащитната организация Amnesty International обаче документира подробно как е проследила компрометирани смартфони до NSO Group. Citizen Lab, канадска организация за сигурност в Университета в Торонто, заяви, че независимо е потвърдила заключенията на Amnesty International след проучване на данните за бекъп на телефони.

Защо „Пегас“ влезе в новините?

„Забранени истории“, парижка журналистическа организация с нестопанска цел, и Amnesty International, правозащитна група, споделиха със 17 новинарски организации списък с над 50 000 телефонни номера за хора, за които се смята, че представляват интерес за клиентите на израелската компания.

Сайтовете с новини потвърдиха самоличността на много от лицата в списъка и заразите на телефоните им. От данните от 67 телефона в списъка са видни 37 изложени признаци на инсталиране на „Пегас“ или опит за инсталиране. От 37, 34 са на Apple - iPhone.

Какво казва NSO по този въпрос?

NSO признава, че софтуерът му може да бъде компрометиран. През последните 12 месеца той е отрязал двама клиенти поради опасения относно нарушаването на правата на човека, според „Вашингтон пост“.

„Към днешна дата NSO е отхвърлила над 300 милиона щатски долара за възможности за продажба в резултат на процесите на преразглеждане на правата на човека“, заяви компанията в доклад за прозрачност през юни.

Въпреки това NSO силно оспорва всяка връзка към списъка с телефонни номера. „Няма връзка между 50 000 номера с NSO Group или „Пегас“, се казва в изявление на компанията. „Всяко твърдение за злоупотреба със системата стига до мен“, каза Хулио. "Разследваме всяко твърдение."

Пегас "не може да се използва за кибернаблюдение в рамките на Съединените щати", добави компанията.

Как да разберем дали телефонът ни е заразен?

Amnesty International пусна програма с отворен код, наречена MVT (Mobile Verification Toolkit), която е създадена, за да открива следи от „Пегас“. Софтуерът работи на персонален компютър и анализира данни като архивни файлове, експортирани от iPhone или телефон с Android.


80
Още от Общество
България - желана дестинация за придобиване на гражданство чрез инвестиция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
IT-спец преди 2 седмици
всеки средно статистичен IT-спец би засякал този Пегасус, щом си важна личност трябва да внимаваш за цифровата си хигиена, а да не споменавам и колко Гугъл събират мета данни от всяко устройство, инсталирайте си Netstat на тела и го отворете да видите към колко IP-та се свързва, решението е: слагате firewall но по добре някой да ви го настрои за да няма после олеле майко тва неми работи-онова не ми работи...
69
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
Значи Израел е разработил софтуер за шпиониране на телефони който обаче не може да се използва за шпиониране и не може да се ползва във ФАЩ. Нещо неясно? Само ми е чудно защо Българските журналисти още не са проверили дали в списъка от 50 000 номера няма и такива които започват с +359. Може би защото са "Свободни" или може би просто защото предпочитат да са платени и само да реват колко НЕ-свободни са!!!
68
0
 
0
 
! Отговори
Дзъ преди 2 седмици
Аре сега всички криминално забогатели политици и "бизнесмени" да си инсталират MVT-програмата и да се проверят....мисля едно 200-300 българи ще имат подозрения
67
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе, хора, наистина има коментари тук как можело да им хакнат телефона. Слежбите ей така начисляват човек по цял ден да гледа какво правят случайни хора и плащат едни луди пари за услугата да бъдат хакнати. Хаквани са журналисти, политици, престъпници(и то не квартални батки). Всички останали са напълно безинтересни и няма кой да се занимава с тях.
66
4
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
До 69 === Като не си "роб на тези устройства" най-добре си спри интернета и си хвърли компа от терасата, да си истински абориген! Недей да пишеш повече тук и да четеш новините по нета :)))
65
4
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Ако са ми хакнали телефона, най-много да ми видят домашното порно, дето съм го снимал с моята ....ахахахахаха :)))
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А тия дето нямаме мобилни телефони?Аз не съм роб на тези устройства и не ме интересуват.
63
1
 
1
 
! Отговори
ЖИВКО 2 преди 2 седмици
Трябва да живея смислен живот !
62
2
 
0
 
! Отговори
Живко преди 2 седмици
Аз кога ше живея добре !Няма да викам !
61
1
 
5
 
! Отговори
пегас1 преди 2 седмици
инсталирате и вече със сигурност ви подслушват .
60
12
 
9
 
! Отговори
Нахакващ преди 2 седмици
Путин и путинчетата преди няколко години се усетиха, че CPU (микропроцесорът) е конструиран така, че при поискване на инфо от разстояние, същият предоставя данни за вашата машина, операционна система, браузър, местонахождение, съхранени данни, може да слуша вашите разговори, да ви гледа - с и без камера - и прочее. Като не ви харесва подслушването, купене си пишеща машина "Марица" и чаткайте на нея, като не забравяте да унищожите индигото, ако правите копия.
59
3
 
18
 
! Отговори
муси преди 2 седмици
Какво да очаквате от евреи-да ви оберат.божи народ.
58
1
 
11
 
! Отговори
пипи преди 2 седмици
До СлухарПо-голям престъпник от Държавата,и ченетата и няма.Другите са на дребно.
57
6
 
2
 
! Отговори
Слухар преди 2 седмици
Подслушването е част от нашия живот. Без подслушване светът не може да съществува. Въпросът е не в това дали ви подслушват, а от какво се страхувате, при положение, че не замисляте някой терористичен теракт, обир на банка, претрепване на человек или продажба на дрога. Та така с подслушването. Да му мислят Баце, Чорапа и съветниците им какви ги ядат, защото ВСИЧКО се знае и НИЩО не може да се скрие, колкото и да криптират електронните си устройства. Дори требе да се радвате, че ви подслушват.
56
0
 
1
 
! Отговори
Според Корел преди 2 седмици
Интегрирания в графичния шел алгоритъм е там за защита от софтуерно пиратство и да проверява връзвайки се към нета кой платил кой не ....и други работи. Забравяйки, че това не е тяхна работа, защото в голяма част от страните ползването на всякакъв софтуер е позволено с образователни, но не и комерсиални цели. Сега въпроса е етичен Корел казват защитаваме си продукта, хората вярващи в идеалната цел на закона казват: Гледате само парите.Полицията казва не е тяхна работа, а наша, ама не можем...
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Честит Курбан Байрам!
54
0
 
6
 
! Отговори
До тъп Плебс преди 2 седмици
Е, хубаво, че си ти да ни просветиш. Ние не знаехме. И какво като ти направят профил? Та ти като ползваш гугъл същото се случва. А Тръмп не е забранил тик-ток заради това, а защото компанията е китайска, а не американска. Затова искаше Майкрософт да я купи. Защо тогава не забранят фейсбук, туитър, снапчат, пинтерест, истаграм? Защото са американски.
53
1
 
1
 
! Отговори
Както и Корел! преди 2 седмици
Те имат супер много продадени Пейнтъри и т.н. и още на лоад скриина ти казват доброволно даваш ли съгласие да публикуват твой творби като примери за създаденото с техния софтуер.Това, което не ти казват е, че те имат едно алгоритъмче, аз съм кръстил Призрачко, дето се интегрира към лека на графичния интерфейс и снася редовно ... Кой кво прави ...
52
0
 
0
 
! Отговори
Значииии... преди 2 седмици
Много хора ме питат ти що нямаш сайт, изтрил си и Фейсбук профила как ще те намерят хората, да те търсят за работа, а знам, че можеш го направиш с лекота.Не аз го бях измислил направил, ама тия хора не разсъждават така вече - направил си го хубаво - няма да те вземе на работа - взима аемпъла дава го на свойте хора доработват го пускат го изкарват парите и ти ***!Няма ги ония времена!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някъде четох че Илон Мъск си сменя телефона всяка седмица, защо ли 🙂

Спонсорирани публикации