Този път милионите афганистански бежанци към Европа ще са политически

Жените не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си
17 авг 2021 08:55, Елка Василева
120
Този път милионите афганистански бежанци към Европа ще са политически
Кадър: БНТ

Моментът за изтеглянето на международния контингент от Афганистан не е бил подходящ, а напускането на президента Ашраф Гани е създало властови вакуум, каза посланикът на Афганистан в България Мохаммад Сайфи пред БНТ.

Бежанският поток от към България ще се засили, смята той, но това вече няма да са икономически, а политически мигранти.

Още по темата

"Надяваме се, че няма да се върнем в онези времена, преди 20 години. Ще се постараем, още сме живи, борим се. Младите афганистанци не искат да се връщат назад. Особено жените и младите момичета, не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си. Ние вече не сме онези хора от преди 20 години. Вече знаем какво е демокрация, какво е свобода. Никой, нито талибаните, нито който и да било, ще ни върне назад“, каза посланикът.

„Но аз съм убеден, че след този момент, след вчера ще има милиони, милиони наши политически и хуманитарни бежанци към Запада, България и целия свят. За съжаление“, заяви Мохаммад Сайфи.

„България в Източна Европа има висок авторитет. Особено със създаването на проекта "Три морета", страната ви има много висок авторитет. Ето защо ни се иска България да създаде един консилиум за защита интереса на нашия народ. Нашият народ не иска хляб, не иска кислород, иска само свобода. Свобода без война," каза афганистанският посланик.

Мохаммад Сайфи каза пред bTV, че всичко е започнало след изтеглянето на американските войски от страната през април, талибаните са обявили, че няма да воюват, а ще съставят коалиционно правителство с партиите, които са на власт. През последните седмици това се променя и те завземат всички територии около Кабул.

„Президентът напусна страната без предупреждение и избяга в неизвестна посока. Този вакуум в ръководството на Афганистан създаде изключително големи проблеми и талибаните се възползваха от момента. Не е ясно какво ще се случи“, каза още Сайфи.

Посланикът на Афганистан в България благодари на страната ни за хуманитарната помощ през годините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 ти трябва да си от електората на тиквата , само такъв индивид е способен да има мозък толкова увреден мозък
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BBC: -Президентът Джо Байдън заяви, че застава "категорично" зад излизането на САЩ от Афганистан, тъй като е изправен пред изсушаващи критики заради мълниеносното завладяване на талибаните от разрушената от войната страна.
20
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 16/* ЗАЩОТО ТАЛИБАНИТЕ РАБОТЯТ ЗА БАЙДЪН! БАЙДЪН ГИ ВЪОРЪЖИ И БАЙДЪН НАРЕДИ НА УПРАВАТА В КАБУЛ ДА ГИ ПУСНЕ 200 ДУШИ С КАЛАШНИЦИ БЕЗ НИКАКВА СЪПРОТИВА В МНОГОМИЛИОННИЯ ГРАД!
19
0
 
21
 
! Отговори
Стига толкова преди 2 години
Няма и тях да издържаме в лагерите. На границата бой. Взимат им парите и ги връщат. Мюсюлмани тука НЕ! Ще почнат да изнасилват, крадат... Изглеждат много примитивни.
18
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 8 "До 3. Имаме обяснение разбира се - там не могат да правят каквото си искат както в "гадната" Европа и никой няма да ги отглежда на социалки." Явно си бил в Европа колкото и в Русия. В Русия цялата им система е да ги държат на "социалки" - тънат в мизерия и могат да живеят, защото държавата ги спонсорира за наема на жилища и отоппление - всеки, който е против режима бива смачкаван, като му се вземат "социалките". В Европа трябва да БАЧКАТ, но ти откъде да знаеш? Друго обяснение?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кълмук като толкова години американците бяха там и контролирах терористите на техни разноски , що са там сега като се изнесоха и няма кой да ти пази насрания гъС , лошите американци са виновни че ги пуснаха.
16
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския и Китай са двете най мръсни държави. Помагат н такива режими и групи , а после народа да се оправя. Ужасна политика имат. Античовешка. Но всички,ще го разберете рано или късно.
15
4
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕКАДЪРНИТЕ ФАЩ НЕМОЖАХА ЗА 20 ГОДИНИ ДА ИЗГРАДЯТ СТРУКТУРИ НА АФГАНИСТАНСКАТА ПОЛИЦИЯ И АФГАНИСТАНСКИТЕ ВОЕННИ ИЛИ НЕ ИСКАХА ЗА ДА ГИ КОНТРОЛИРАТ ПО-ЛЕСНО!
14
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А иначе това което се случва в Афганистан е плод на дивотията на Тръмп"....................................Вчера Байдън застана твърдо зад изтеглянето от Афганистан.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Афганистанската Армия? Водеха се че имат 48 батальона? Дезертира? Пратиха й? Или какво стана с нея ? Къде са генералите на страната? Народа на Афганистан може да се сърди само на хората, които е сложило на власт. Предадоха ги.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Талибаните изчакаха Байдън да дойде на власт и завзеха Афганистан за нула време.
11
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
*** КЪДЕ СТЕ!!! НАЛИ НАСЕЛЕНИЕТО ХАРЕСВАШЕ ТАЛИБАНИТЕ!!! ЩО ЩЕ БЯГА!!!
10
28
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Както можеше да се очаква рассия и Китай веднага признаха правителството на талибаните за легитимно, по същия начин по който признаха и военния преврат на Мадуро и дактатурата на Асад и Лукашенко, лошото е че когато има хуманитарна криза никой не бяга към тези "демократични и проспериращи" страни, а целият мигрански поток е насочен към западна Европа ... А иначе това което се случва в Афганистан е плод на дивотията на Тръмп, който изтегли контингента и остави страната в ръцете на талибаните
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно инжернерите и ядрените им физици свърхиха. Колко милиона политици да очакваме?
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в България вече няма русофили, това са платени от руското посолство ***.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посланикът на афганистан ги нарича политически мигранти, а брюкселските мошеници ги наричат "бежанци". Вече е ясно кой лъже, не че не знаехме де.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бежанският поток от към България ще се засили, смята той, но това вече няма да са икономически, а политически мигранти."...............................Опаааа, нали уж бяха майки с деца бягащи от войната бе?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента на Афганистан се продаде на талибаните. Службите да го намерят и да го ликвидират. Това е предателство от голям размер. Хвърли страната в ръцете на тея скални маумуниии. Очаквам ЦРУ да си свърши работата.
4
1
 
27
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да ходят у Саудитска арабия :)))
3
15
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
Интересно, защо милионите афганистански бежанци не бягат към рая на Земята Русия а към "гадната" Европа? Русофилите имат ли някакво обяснение?

Спонсорирани публикации