Историческа разходка с изложба в НВИМ за Съединението

Тя връща 136 години назад във времето на обединителния акт
0
Историческа разходка с изложба в НВИМ за Съединението
Снимка: НВИМ

За Деня на Съединението 6 септември Националният военноисторически музей предлага на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата "София - столица на обединена България". По повод празника постоянната експозиция и временните изложби на НВИМ извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10 до 18 часа) и входни такси.

Каква е ролята на военните в обединителния акт, как българите се борят за каузата пред тогавашна Европа и какви дипломатически совалки са предприети? Каква е ролята на София в обединителния процес и как градът се променя, след като става столица на единена България? С какви мирни и военни средства държавата защитава мечтата, която обединява цялата нация - от селяните, свещениците и учителите, през военните, до правителството и княза?

Отговорите на тези въпроси и много други любопитни факти могат да бъдат научени в изложбата, която представя един по-различен ракурс към събитията отпреди 136 години. Без да омаловажава ролята на Пловдив, експозицията разглежда София като ключова сцена за решенията и действията, които правят възможна мечтата за обединение, съобщиха от НВИМ.

Изложбата представя знакови експонати, сред които знамето, което войниците на майор Данаил Николаев целуват, преди да превземат конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие, формени и доброволчески знамена на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, лични вещи на княз Александър I, председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, министъра на правосъдието Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и др.

Експозиционният разказ е обогатен с анимации, които илюстрират историческите факти, спомени на съвременници на събитията и тъч-скрийн приложение, което представя ролята на институции, обществени сгради и частни домове от столичната градска среда.

Изложбата е осъществена в партньорство с Регионален исторически музей - София, Дирекция на музеите - гр. Копривщица, и Фондация "Стефан Нойков" по проект, финансиран по програма "Култура" на Столична община.


0
Още по темата: изложбаНВИМ
Още от Водещи мобилна
САЩ остави скъпи хеликоптери в Афганистан, но талибаните няма как да ги използват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации