Скандални разкрития: Боби Михайлов опитал да уреди офшорки по скъпи проекти на УЕФА

Той е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, пише в доклад Андреас Кун
10 окт 2021 18:12, Анисия Иванова
80
Скандални разкрития: Боби Михайлов опитал да уреди офшорки по скъпи проекти на УЕФА
Снимка: БГНЕС

Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни "задморски фирми" да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка. Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, който е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС.

Информацията се открива във вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите "Хеттрик" за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.

По време на визитата на Кун в България президент на БФС все още е Иван Славков, който е оплетен в корупционни скандали и е делегирал на Борислав Михайлов всички дейности, свързани с финансирането от УЕФА. Скандалите не пречат на Славков да води разточителен начин на живот и да организира "царски приеми и изпращания", на които станали свидетели делегатите от УЕФА.

Един от проектите, които финансира УЕФА по програмата "Хеттрик", е построяването на 40 мини игрища из страната за 1 милион швейцарски франка. Борислав Михайлов предложил да бъдат построени 30 игрища за 900 000 франка и то от никому неизвестни офшорки (задморски компании), с които бил в контакт.

Пратеникът на УЕФА разяснил на Михайлов, че това няма да стане, защото в съседните страни Румъния и Турция са успели да построят 40 игрища срещу 1 милион франка. Михайлов бил предупреден също, че УЕФА ще следи много внимателно за търга и фактурите за този проект.

Впоследствие проектът за 40 мини игрища е реализиран по схемата на УЕФА, а не по тази на Михайлов и получава добра оценка от ръководството на европейската футболна организация.

Друг скандален проект, свързан с Михайлов, е закупуването на нов автобус за БФС по същата програма "Хеттрик". Кун споделя, че тази идея е изцяло движена от вицепрезидента на БФС. От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата "Хеттрик" с аргумента, че возилото е твърде скъпо.

От кореспонденцията става ясно, че след неуспешния опит да се купи скъп автобус, основен предмет на преговорите за финансиране от УЕФА става Националния тренировъчен център по футбол. Той ще стане факт 11 години по-късно и УЕФА ще налее в него милиони. Сагата с проектирането, изпълнението и значителното оскъпяване на проекта във времето е документирана в десетки файлове, чийто анализ е предмет на последваща публикация.

Този важен за българския футбол проект се забатачва и през 2013 г. председателят на УЕФА Мишел Платини предупреждава Михайлов с писмо, че финансирането може да бъде изгубено.

Още по темата - в Gol.bg


80
Още от Спонсорирани публикации
Как да изберем ъглов диван?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 1 седмица
Михайлов е бил и ще си остане кукла на конци! Ментор му беше Славков ,после го пое В.Стефанов, та до сега! Кокала не се изпуска!
60
3
 
3
 
! Отговори
ДОКАЗАН ФАКТ преди 1 седмица
Английската АРМИЯ колонизира угърските етноси нямащи нищо общо с германския етнос Литва,Латвия,Естония още от 1991 година то ест от датата на Краят на СССР в ИМЕТО НА НОРДИЧЕСКИЯ "Тра-ла-ла" със столица Лондон именно защото Финландия,Литва,Латвия,Естония нямат нищо общо с германския етнос и столицата на "НОРД тра-ла-ла-то" е Лондон........Разни там "бандеровци" "укрофашисти" както ги наричат червените у нас се обучават номер 1 от АНГЛИЙСКИ ВОЕННИ......Маркс е РУСОФОБ като Благоев но защо ИСЛЯМ?
59
6
 
2
 
! Отговори
ОТКРИТО преди 1 седмица
Защо Бербатов е от столицата на МЮСЮЛМАНСТВОТО?.....Бегла биографична справка показва че комунистически РУСОФОБ номер 1 за абсолютно всички времена е английския германец Карл Маркс а почетното ВТОРО място за комунист РУСОФОБ се държи от Димитър Благоев ....А ЗАЩО Благоевград е ИСЛЯМСКИ нямащ нищо общо с Англия?.........Все пак чак след Майдана английската армия стана номер 1 в света по обучение на "бандеровците" ДОШЛИ от Литва,Латвия,Естония а ТУК БКП-НЕЛЕГАЛНИ
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За немислещите прости хора. Които една книга не са прочели но разбират от политика които не са чели и учила като нас нямат нашите знания имат мнение - ами тя държавата това сте вие тя е отражение на вас!От какво сте недеволни.Не се ли харесвате..??БОГАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ! А в днешно време бедно финансово и Духовно население!
57
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Да е питал плевнелиев - консултант по офшорките.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не е свалил г-н Борисов . Целта на всичко е на простото българско население което е 90 % такова управлявано от телефони компютри както населението на Земята от измислени създадени вируси с цел нов световен ред и масова ваксинация хора които не мислят а приемат всичко за истина каквото им се казва и показва - матариални хора а не ДуХОВНО ОСЪЗНАТИ! Целата другари е, да дойдат комунистите на власт да крадат и техните деца а вие да се возите на автобуси и да вземате по 500 лв заплата.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тука има само един въпрос - колко пари на българския данъкоплатец Бойко подари на подобни карикатури като този на снимката, под формата на помощ за българския футбол
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още тогава когато разследваха Мишел Платини за корупция,и в последствие бе освободен от поста си,още тогава името на Б.Михайлов излезе на първа линия.Но защо после го оставиха след като е бил в схемата,така и никой не даде обяснение,и той спокойно продължи да обгрижва родния ни футбол чак до днес.
53
2
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 седмица
СВАЛИХА бОЙКО и Брендо го арестуваха ...Перуката не става за нищо доказал го е ! но народа е *** и верва ...това е положението ...
52
2
 
8
 
! Отговори
Marin преди 1 седмица
Свалиха Бойко и перуката се върна в БФС
51
1
 
17
 
! Отговори
Каракольо преди 1 седмица
Крайно време е ултрас движенията на футболните отбори да му потърсят сметка, защото едно е ясно той не иска и няма да даде сладката власт в бфс ей така без цистерна ракия в замяна да речем
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
измамник
49
2
 
35
 
! Отговори
Аха, значи преди 1 седмица
Затова ли щракаше с пръсти и друсаше кючек в чалгатеката ?
48
3
 
8
 
! Отговори
брех преди 1 седмица
Бате Лоби е неудържим..............!
47
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в деня на избори дон Перукан не е шеф и прокуратурата ще го арестуват, както и шайката около него
46
3
 
13
 
! Отговори
до 60 преди 1 седмица
Как да няма право да се намесва във футбола бе, ти чуваш ли се? Има право да разчекне на кръст тоя и Лечков, няма ФИФА, няма УЕФА.
45
7
 
13
 
! Отговори
До 59 преди 1 седмица
Прокуратурата няма право да се намесва във футбола! Във Полша държавата се опита да се намеси, и от УЕФА ги заплаши, че ще ги изхвърлят от всички турнири! Затова Михайлов и Лечков се държаха като наглеци!
44
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В нормалните държави прокуратурата се намесва в такива случаи. У нас разбира се прокуратурата е само имитация.
43
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
До 53 А бе ,на вас само за лъжи ли ви плащат? Кажете поне една истина! Когато Борисов се опита да се намеси и Лечков се изсмя, а коментарът му беше..."че Борисов май е слънчасал, щом мисли да се намесва в работата на БФС"! Те бяха наглеци, и си мислеха, че закони не ги ловят! Също като Радев, който в момента който се закле, и демонстрира , че Конституцията него не го касае/за аполитичност/!
42
3
 
22
 
! Отговори
зета живко преди 1 седмица
Бобито мошенник , не може да бъде , та той едвам парното си плаща и живее в гарсионера

Спонсорирани публикации