Скандални разкрития: Боби Михайлов опитал да уреди офшорки по скъпи проекти на УЕФА

Той е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, пише в доклад Андреас Кун
10 окт 2021 18:12, Анисия Иванова
80
Скандални разкрития: Боби Михайлов опитал да уреди офшорки по скъпи проекти на УЕФА
Снимка: БГНЕС

Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни "задморски фирми" да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка. Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, който е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС.

Информацията се открива във вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите "Хеттрик" за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.

По време на визитата на Кун в България президент на БФС все още е Иван Славков, който е оплетен в корупционни скандали и е делегирал на Борислав Михайлов всички дейности, свързани с финансирането от УЕФА. Скандалите не пречат на Славков да води разточителен начин на живот и да организира "царски приеми и изпращания", на които станали свидетели делегатите от УЕФА.

Един от проектите, които финансира УЕФА по програмата "Хеттрик", е построяването на 40 мини игрища из страната за 1 милион швейцарски франка. Борислав Михайлов предложил да бъдат построени 30 игрища за 900 000 франка и то от никому неизвестни офшорки (задморски компании), с които бил в контакт.

Пратеникът на УЕФА разяснил на Михайлов, че това няма да стане, защото в съседните страни Румъния и Турция са успели да построят 40 игрища срещу 1 милион франка. Михайлов бил предупреден също, че УЕФА ще следи много внимателно за търга и фактурите за този проект.

Впоследствие проектът за 40 мини игрища е реализиран по схемата на УЕФА, а не по тази на Михайлов и получава добра оценка от ръководството на европейската футболна организация.

Друг скандален проект, свързан с Михайлов, е закупуването на нов автобус за БФС по същата програма "Хеттрик". Кун споделя, че тази идея е изцяло движена от вицепрезидента на БФС. От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата "Хеттрик" с аргумента, че возилото е твърде скъпо.

От кореспонденцията става ясно, че след неуспешния опит да се купи скъп автобус, основен предмет на преговорите за финансиране от УЕФА става Националния тренировъчен център по футбол. Той ще стане факт 11 години по-късно и УЕФА ще налее в него милиони. Сагата с проектирането, изпълнението и значителното оскъпяване на проекта във времето е документирана в десетки файлове, чийто анализ е предмет на последваща публикация.

Този важен за българския футбол проект се забатачва и през 2013 г. председателят на УЕФА Мишел Платини предупреждава Михайлов с писмо, че финансирането може да бъде изгубено.

Още по темата - в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Михайлов е бил и ще си остане кукла на конци! Ментор му беше Славков ,после го пое В.Стефанов, та до сега! Кокала не се изпуска!
50
6
 
2
 
! Отговори
ОТКРИТО преди 2 години
Защо Бербатов е от столицата на МЮСЮЛМАНСТВОТО?.....Бегла биографична справка показва че комунистически РУСОФОБ номер 1 за абсолютно всички времена е английския германец Карл Маркс а почетното ВТОРО място за комунист РУСОФОБ се държи от Димитър Благоев ....А ЗАЩО Благоевград е ИСЛЯМСКИ нямащ нищо общо с Англия?.........Все пак чак след Майдана английската армия стана номер 1 в света по обучение на "бандеровците" ДОШЛИ от Литва,Латвия,Естония а ТУК БКП-НЕЛЕГАЛНИ
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За немислещите прости хора. Които една книга не са прочели но разбират от политика които не са чели и учила като нас нямат нашите знания имат мнение - ами тя държавата това сте вие тя е отражение на вас!От какво сте недеволни.Не се ли харесвате..??БОГАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ! А в днешно време бедно финансово и Духовно население!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е свалил г-н Борисов . Целта на всичко е на простото българско население което е 90 % такова управлявано от телефони компютри както населението на Земята от измислени създадени вируси с цел нов световен ред и масова ваксинация хора които не мислят а приемат всичко за истина каквото им се казва и показва - матариални хора а не ДуХОВНО ОСЪЗНАТИ! Целата другари е, да дойдат комунистите на власт да крадат и техните деца а вие да се возите на автобуси и да вземате по 500 лв заплата.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука има само един въпрос - колко пари на българския данъкоплатец Бойко подари на подобни карикатури като този на снимката, под формата на помощ за българския футбол
46
2
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
СВАЛИХА бОЙКО и Брендо го арестуваха ...Перуката не става за нищо доказал го е ! но народа е *** и верва ...това е положението ...
45
2
 
8
 
! Отговори
Marin преди 2 години
Свалиха Бойко и перуката се върна в БФС
44
1
 
17
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Крайно време е ултрас движенията на футболните отбори да му потърсят сметка, защото едно е ясно той не иска и няма да даде сладката власт в бфс ей така без цистерна ракия в замяна да речем
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
измамник
42
3
 
8
 
! Отговори
брех преди 2 години
Бате Лоби е неудържим..............!
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в деня на избори дон Перукан не е шеф и прокуратурата ще го арестуват, както и шайката около него
40
3
 
13
 
! Отговори
до 60 преди 2 години
Как да няма право да се намесва във футбола бе, ти чуваш ли се? Има право да разчекне на кръст тоя и Лечков, няма ФИФА, няма УЕФА.
39
7
 
13
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Прокуратурата няма право да се намесва във футбола! Във Полша държавата се опита да се намеси, и от УЕФА ги заплаши, че ще ги изхвърлят от всички турнири! Затова Михайлов и Лечков се държаха като наглеци!
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните държави прокуратурата се намесва в такива случаи. У нас разбира се прокуратурата е само имитация.
37
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До 53 А бе ,на вас само за лъжи ли ви плащат? Кажете поне една истина! Когато Борисов се опита да се намеси и Лечков се изсмя, а коментарът му беше..."че Борисов май е слънчасал, щом мисли да се намесва в работата на БФС"! Те бяха наглеци, и си мислеха, че закони не ги ловят! Също като Радев, който в момента който се закле, и демонстрира , че Конституцията него не го касае/за аполитичност/!
36
3
 
22
 
! Отговори
зета живко преди 2 години
Бобито мошенник , не може да бъде , та той едвам парното си плаща и живее в гарсионера
35
2
 
20
 
! Отговори
селяни преди 2 години
Ай стига ве, невъзможно Боби да е мошеник, не го вярвам!
34
0
 
22
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
За какво се върна изобщо в БФС? Нали подаде оставка и се махна, а после се върна да довърши мандата. Веднъж подал оставка и махнал се, няма право да се връща повече където и да било. Правителството подаде ли оставка и бъде ли приета с гласуване, връщане назад няма. Същото трябва да важи и за БФС и Боби Михайлов. Да си наляга парцалите и да се маха окончалтелно от БФС.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лек по-лек розите разцефтяват )
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен до 45 преди 2 години
Какво искаш да кажеш ве ? Михайлов си е точно поставен от главния шофьор на мутрите тиквата Борисов именно когато комунистите се докопат до власта става страшно 75% от некадърната банда ГЕРБ са бивши комунисти. Гешев в момента е притиснат от няколко места за бездействията си спрямо укриването та главния бандит Борисов. Гашник 12 години управлява този неандерталец Борисо и нямаме никакви футболни успехи и сме последни по всичко.

Спонсорирани публикации