На границата между реалното и виртуалното: Какво е мегавселената?

Това ще бъде най-голямата революция в компютърните платформи
17 окт 2021 19:57, Нели Христова
45
На границата между реалното и виртуалното: Какво е мегавселената?
Снимка: Pixabay

Метавселената ще бъде най-голямата революция в компютърните платформи, която светът е виждал - по-голяма от мобилната революция, по-голяма от уеб революцията. Технологичните визионери предвиждат огромен, потапящ свят, който отразява и разширява реалния, позволявайки на хората да правят неща и да бъдат такива, каквито преди само са си представяли.

За да може метавселената да се наложи обаче, ще са необходими подобрения на съществуващите компютърни системи и технологии, казват технологичните ръководители, включително повече сурова изчислителна мощност и по-качествени графики, както и универсална рамка, която да позволява на потребителите да преминават безпроблемно от една част на метавселената в друга. Според тях от съществено значение ще бъдат и инструментите за програмиране, които трябва да са достатъчно прости, за да позволят на всеки да създава свои собствени виртуални сфери и преживявания, а не само на квалифицирани разработчици.

Ще трябва да се обърне внимание и на загрижеността за неприкосновеността на личния живот и сигурността. Освен това има и въпрос за потенциалните капани на метавселената, между които възможността хората да намерят виртуалното царство за толкова привлекателно, че да пренебрегнат нуждите си в реалния свят.

"Съществува потенциал за предпочитане на този свят пред традиционния живот", казва за метавселената Рейчъл Коуърт, психолог от Онтарио, Канада, която е изследвала психичното здраве на геймърите, и добавя, че рисковете са по-големи за децата. "Основното им обучение за това как да се държат и да се ангажират със света е чрез връстниците им и социалното взаимодействие", казва тя. "Това е критичен компонент от начина, по който се учим да бъдем хора."

Но за добро или лошо - а може би и двете - метавселената вероятно ще ни се изпречи на пътя.

Екскурзии на класа до всяко място и всяка епоха

Ръководители на технологични компании, които помагат за създаването на метавселената, казват, че тя ще бъде огромна, с реплики на места в реалния свят - минало, настояще и бъдеще - всичко това ще бъде изобразено в реалистично изглеждащо триизмерно изображение. Тя ще може да поддържа безкраен брой потребители едновременно, без забавяне, което често разстройва играчите на мултиплейър видеоигри.

Например, всеки брой ученици от всяка точка на света може да се срещне за класно пътуване до древен Рим, казва Ричард Керис, изпълнителен директор на Nvidia, помощник за надзора на инфраструктурен проект за метавселена, наречен Omniverse, който ще позволи на разработчиците от цял свят да си сътрудничат в реално време за създаване на софтуер за съдържание в метавселената. Учениците биха могли да надникнат във всяко кътче на Колизеума, а виртуален гладиатор, задвижван от изкуствен интелект, ще отговаря на въпроси.

Според технологичните гурута, в метавселената хората ще се виждат и ще взаимодействат помежду си под формата на аватари. Според Дарън Цуи, главен изпълнителен директор на Together Labs Inc., разработчик на социални технологии в Пало Алто, Калифорния, с очаквания напредък в графиката те ще изглеждат много по-реалистични от карикатурните аватари, познати на любителите на виртуалната реалност. Аватарите биха могли да представляват и починали хора, включително членове на семейството и приятели, както и исторически личности, и с помощта на изкуствения интелект да ги върнат към живот.

"Преживяването с аватара ще бъде толкова истинско, че трудно ще можете да различите виртуалната среща от физическата", казва Цуй. "И виртуалното изживяване ще бъде по-добро."

Аватарите обаче няма да са единственият начин, по който хората ще се появяват в метавселената. Техническите ръководители казват, че ще можем да гледаме видео от реалния свят, включително кадри на живо от концерти и спортни събития, например. Но вместо да се налага да гледаме събитията от ограничените перспективи, които ни предлагат производителите, ще имаме свободата да се наслаждаваме на тези събития от всеки избран от нас ъгъл. А с едно докосване с пръст ще можем да извикваме информация за изпълнителите и спортистите, които гледаме, като например мястото им в класацията на Billboard и колко точки са отбелязали през сезона. Също така ще можем да смесваме виртуално съдържание с реално видео и да взаимодействаме виртуално - например като замеряме футболистите с виртуални домати. (Играчите няма да усещат нищо.)

Виртуални спътници, сватби и туризъм

Търговията ще има своя място в метавселената, казва Джон Игън, главен изпълнителен директор на базираната в Париж фирма за прогнози L'Atelier BNP Paribas. Наред с други неща, той прогнозира, че потребителите на метавселената ще купуват и продават виртуални домашни любимци - от реалистични кучета и котки до дракони и други фантастични същества. Той предвижда и пазар за свързани услуги като разхождане и гледане на домашни любимци, като виртуалните спътници могат да бъдат програмирани да изискват същите грижи като реалните животни.

Според Игън други потенциални бизнес възможности включват виртуални сватби и партита, като доставчиците създават места и събират такси за наем или вход. По подобен начин частни екскурзоводи биха могли да водят клиенти до виртуални туристически дестинации. "Потенциалът е безкраен", казва той.

Предприемачите в метавселената няма да приемат пари в брой, казват технологичните визионери, така че трансакциите могат да включват кредитни карти и онлайн платежни услуги като PayPal. Но според Игън е вероятно криптовалутата и блокчейн технологията да играят важна роля. Виртуалните животни могат да бъдат "отглеждани" за скорост, което би позволило виртуални състезания и залагания.

Стратегия на метавселената за бизнеса

Бизнесът от реалния свят също ще може да участва в метавселената, като предлага виртуални версии на своите обекти, казва Уитън от Unity. В съществуващите онлайн магазини клиентите могат да четат описанията на продуктите и да правят покупки. В метавселената клиентите ще могат да посещават виртуални обекти за търговия на дребно и да изпробват продуктите в триизмерен и пълен мащаб, преди да ги купят. Високият човек би могъл да провери дали може да стои удобно в палатка за къмпинг, например, преди да я закупи и да бъде изпратена до дома му в реалния свят.

По подобен начин агенциите за недвижими имоти биха могли да използват метавселената, за да позволят на хората, които търсят ново място за живеене, да обикалят виртуално жилища навсякъде по света, без да напускат собствения си дом, според Керис от Nvidia. Те могат да се обикалят стая по стая - и дори да сканират настоящите си мебели и да ги качат в жилищата, за да видят как ще изглеждат.

Работодателите също ще се възползват от споделената триизмерна среда на метавселената, за да позволят на работещите дистанционно да си сътрудничат по начини, които са невъзможни с днешните видеотехнологии, казват технологичните визионери.

Например архитекти и ръководители на строителни компании - независимо къде се намират в реалния живот - могат да посетят виртуално строителната площадка, за да наблюдават изграждането на нова сграда, която заедно със заобикалящата я среда ще бъде визуализирана в изключително реалистично триизмерно изображение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
То, както върви, от днешната мрежа вече сме полуобъркани, или направо побъркани, пък кво остава, като ни халосат по главите и с тая "мегавселена". Направо да ни отписват и да ни пренасят виртуално в мегасистемата. Поне да ни сложат в центрофугите, да ни изплакнат всичкия батак и, може пък...да почнем нормално да възприемаме нещата???
37
0
 
1
 
! Отговори
Серго преди 2 години
Поне да знаете какво пишете или поне преписвайте правилно - меТавселена не меГа :D :D :D
36
0
 
1
 
! Отговори
бл преди 2 години
А пък името "Метавселена" е използвано още през 1992 от Нийл Стивънсън в книгата "Снежен крах", където той описва точно такава виртуална среда. Книгата я има в Читанката. Дали Facebook ще плащат авторски права за ползване на името?
35
0
 
1
 
! Отговори
Старото Ново преди 2 години
Всичко гореописано вече е стартирало от години като идея и платформа КАЗВА СЕ .... Second Life компютърно грамотните хора мога да потърсят и проверят в Интернет.
34
1
 
5
 
! Отговори
Божинката преди 2 години
Мегавселената само когато знае кво и е, само аз си знам кво ми е.
33
1
 
3
 
! Отговори
Божинката преди 2 години
мегавселената е като хипервселената, само че е мега
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно е много яко да се направиш здраво с наркотици и да пишеш безумни коментари тук? Виждам, че на поне една амеба и е много яко!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В миналото няма начин как да стигне, защото примерно за прабългарите се знае много малко и всичко е унищожено от турците и гърците. В бъдеще няма как да стигне, защото не знае какво ще стане. Поредна измама както с игрите за пари
30
3
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
С една фраза, Добре дошли доброволно в Матрицата.
29
2
 
1
 
! Отговори
Това значи: преди 2 години
Че за периода 2008 - 2019 - 11 години някой открадна 600 милиона от парите за 1 000 000 български ученици и по закона на кармата - Трябва целия свят да разбере и кармата да му види сметката, защотоооо той, а не аз се е намесил и променил съдбата. Общо взето ако се замислиш по закона на кармата 30 години те промениха съдбата на цял един народ. И много хора свършиха в гробищата от тяхната карма и ако не им отвърнем и втори такъв и трети и четвърти и пети пак такива ще ги свършат.
28
1
 
1
 
! Отговори
Та историята : преди 2 години
Е такава, че ако не осъзнаваш закона на кармата, наречи го закона на Форсети ако искаш,не си буден в живота си, просто си кон с капаци - върви в една посока без да може да види накъде върви и съответно стигаш до там,където каже ездача.Както и тоя зализания,да той никога не си задава въпроса дали тоя писал Библията му няма някаква цел различна от тази на това, което той нарича бог.Та мисълта ми е, че за десет години 500 000 ученици са в училище , всяка година завършват 50000 до 60000 , това значи
27
1
 
1
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Е че кармата работи така и за добрите и за лошите неща и за всички неща като цяло. То е някакво равновесие - някой ти е спасил живота някога и ти трябва да спасиш живот! Някой се е пробвал да те очисти или унижи трябва да му върнеш жеста. Някой те е ограбил-трябва да го злепоставиш, но не и да крадеш от него за да не станеш като него. И това не е точно око за око и зъб за зъб.То е по-скоро : Каквото ти се е случило, трябва да те учи. Ще жънеш каквото си сял. Някой откраднал пари от 1м ученици!
26
1
 
1
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Те китайците и будистите имат една поговорка : Никога недей да помагаш на удавник!Според тях така се намесваш в съдбата и кармата на някой!Обаче има уловка:Ако този някой някога е спасил твоя живот или ти е помогнал,кармата го поставя в положение в което се налага да върнеш услугата и ако не я върнеш кармата ще те накаже!Според мен кармата е Форсети!Точно заради това казват,че Форсети е бог на справедливостта ама с половин уста,че неговата справедливост не се дава давим,тя изисква да я заслужиш
25
1
 
1
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Просто излъчва глупост тоя човек, ще кажеш бе това е неква безобидна глупост ама не е. Като видиш в Румъния как хора лазят в църквите почваш да усещаш невидимата ръка и *** на религията. Това е като ония дето "модерно им е било резбата да е лява" - има едни хитри *** дето се правят на такива та да получават повече женско внимание и вземе та я излъже, че иска к'во е да разбере какво е да е в правия път. И ще се изненадаш колко им връзват някой жени. Аз съм с друга философия - кармична!
24
1
 
1
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Не бе то за буквалистите връзващи се на тия глупости тая история и тия глупости верно са почнали преди към има няма 3000 години ама пак са в грешка! Моята логика,е че е по-правилно да се вярва на устни предания, отколкото на писмени такива.Според мене ако нещо успее да оцелее ненаписано като вярвания заслужава да му се обърне внимание като към елемент на историческа истина,ама тя е в минимални количества в Библията на тоя зализания! Живота е някъв органичен, неглиже, той не следва сляпо правила
23
1
 
1
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Ми те мормони,амиши,йеховисти като цяло отричат технологиите и научните постижения,някога преди време и богомилите така твърдели та ги изгонили от България.Твърдейки някак си, че видиш ли без технологиите, медицината и новото във света хората си живеят по-спокойно и добре неизкушени от някаква персонификация наречена "Лукавия", "Сатаната","Врага човешки" и не знам си още к'во. А по-интересно ти е дали втълпяването на тия неща не е по-лошо от гореспоменатия. Или ония дето света е на 6000 години!
22
1
 
1
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Викам си на тоя некой требва му тресне шамарите и му каже: Абе ей огледай се около себе си бе? Какво виждаш! Отговора вероятно би бил: "Самия дявол, Сатаната виждам, ама Господ ще ме спаси!"Те толкова са промити някой хора: То сега веднага веднага минава една симулация в главата ми за диалог с този враг на рационализма, здравия разум и враг и на изкуството като цяло. Диалог от сорта, мормони или амиши са повредили тоя човек!
21
1
 
2
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
То сега номера е, че той най-вероятно даже и не ме чул! Значи ти остави ме мене като си намерих "Кратка история на света"-ходя си усмихнат все едно съм видял стар приятел, обаче тия хора,тия хора да толкова тежко обременени от грамофонната плоча дето им е пускана хиляда пъти и тотално им е изчегъртала мозъка дето може и да имали навремето.И го гледам с лъснатите му обувки и си казвам: Колко мъка има на тоя свят!Ама как да му обясня пластичност, импровизация, интерпретация - то като кон с капаци
20
0
 
1
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Та разбираш ли гледам го тоя зализания, разминавам се по улицата с него, а той си държи молитвеника или Библията или какъвто и да е там християнски пътеводител за оцеляване в тази "езическа страна" и цялото му излъчване беше от сорта на все едно тая книга му е пистолет и само що не я е насочил към заобикалящите го врагове. Та разминавам се с тоя и все едно го чувам к'во си мисли уплашено: "Господ е пастир мой и ще ме спаси от тия!" И не издържах и като му треснах изведнъж: Ти си мозъчно промит!
19
0
 
2
 
! Отговори
Та историята: преди 2 години
Та ония ден вървя си към вкъщи след работа и гледам някакъв излъскан , в смисъл нереално излъскан, чак зализан- ризата изгладена, вратовръзката безупречна, панталоните с ръб, палтото адекватно за сезона, гладко избръснат, сресан и докато стигнеш до великото безумие държи молитвеник или джобна библия в ръката си. Значи ако беше будистки монах да държи паничка и да проси за храма и да ходи бавно немаше грам да се изненадам, даже му давам пари ако имам, обачее ...тоя анахронично ми подейства...

Спонсорирани публикации