Пет градуса по-топло и Гърция ще понесе огромни финансови загуби

Тя ще развива туризъм, ориентиран към опазване на околната среда
Обновена: 7 ное 2021 18:43 | 7 ное 2021 18:43, Елка Василева
45
Пет градуса по-топло и Гърция ще понесе огромни финансови загуби
Снимка: архив, БГНЕС

Огряната от слънце Гърция с безкрайната си крайбрежна ивица, живописни плажове и хиляди малки и големи острови привлича милиони туристи от цял свят всяка година. Дори в условията на днешната пандемия, обхванала планетата, страната продължава да е предпочитана туристическа дестинация. Туризмът е един от основните сектори на гръцката икономика и има съществен принос в брутния вътрешен продукт.

Географското положение на държавата, което позволява дълъг туристически сезон и разпознаваемост в световен мащаб, обаче има и своята тъмна страна, а слънцето показва другото си лице.

В Гърция, както и в Средиземноморския регион като цяло, последствията от климатичните промени вече са повече от осезаеми.

Това лято страната беше обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса, които се задържаха дни наред. Горещините предизвикаха пожари, довели до опустошаването на големи площи от горски масиви. Огнената стихия унищожи цели екосистеми и доведе до обезлесяване на редица райони, които сега са изправени пред опасността от ново бедствие - наводненията.

Природните катастрофи в иначе слънчева Гърция имат своите сериозни финансови измерения.

Проучвания показват, че при покачване на средните температури с 5 градуса гръцкият туризъм ще претърпи огромни финансови загуби, което от своя страна ще застраши функционирането на икономиката като цяло.

Стрес тестове на Европейската централна банка сочат, че над 60 на сто от банковите кредити в Гърция, Испания и Португалия са изложени на опасност заради възможни природни бедствия, като в Гърция процентът е най-висок - 90 на сто.

Експерти очакват удължаването на летния сезон и покачването на температурите в района да доведат до преструктуриране на сектора и промяна на нагласите на туристите при избор на дестинация. Това от своя страна ще доведе до допълнителни разходи както за държавата, така и за бранша като цяло.

Осъзнавайки опасностите, гръцкото правителство вече предприема серия от инициативи, а премиерът Кириакос Мицотакис заема активна позиция по отношение на справянето с проблемите, произтичащи от промяната на климата на планетата.

През септември Мицотакис събра лидерите на средиземноморските държави, с които да дискутира възможностите за действия. Изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което предложи Европа да създаде център за проучвания за алтернативно корабно гориво, което да позволи ефективното намаляване на вредните емисии при морските превози.

Мицотакис обеща Атина да се раздели с въглищата и да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, инициира създаването на закон за зелен преход, заяви намерението на Гърция да развива ориентиран към опазване на околната среда туризъм.

Проява на това намерение е и изграждането на мрежа от зелени острови. Официален старт на инициативата ще бъде дадена на 5 ноември на малкото островче Халки от егейската островна група Додеканези отново в присъствието на Мицотакис. Това ще е първият гръцки еко остров, който сам ще си произвежда ток, полицията ще използва електрически автомобили, уличното осветление ще се управлява с помощта на "умни" системи, а туристите ще бъдат превозвани с лодка, задвижвана от система със слънчеви панели, изобретение на гръцка семейна компания.

С развитие на зелени дестинации Гърция ще се опита да предложи алтернативен туристически продукт, който да отговори на предизвикателствата, пред които се очаква да бъде изправен туризмът в световен мащаб и на промяната в нагласите на туристите, много от които оценяват положително стремежа за грижата към природата.

Дали обаче Гърция ще успее да подходи по-различно към предлагането на качествени туристически услуги и ще се приспособи към променящата се реалност, още не е много ясно, тъй като често добре звучащи инициативи не се развиват достатъчно на местна територия.

Показателен за това е примерът с намиращата вече приложение в Европа идея за производство на ток чрез плаващи съоръжения в морето, които използват слънчева енергия. Парадоксално е, че подобен изключително подходящ за слънчевата средиземноморска държава проект още не е реализиран въпреки факта, че подобни паркове за зелена енергия има на места, където слънчевите лъчи трудно пробиват купестата облачност като Белгия, Дания, Швеция и Великобритания.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 години
Качат ли се средните температури с 5 градуса най-малкия проблем ще е туризма на гърците. Ще се получат доста населени места най-вече при арабите и в близкия изток, където живота ще е невъзможен през лятото. И тогава тези хора ще тръгнат на някъде и никой не може да ги спре. Освен китайците де, защото там се стреля на месо. Нито от Гърция, камоли от България или Европа ще остане нещо в сегашния му вид.
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на бълггараците инветирали в имоти У Гречко.Ще си налея едно ВЕДНАГА !!!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти и Сахара е било джунгла някога и явно си е нормално климата да се променя.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е водеща в зелената енергетика. Русия прилага концепцията за "Зеления квадрат" в енергетиката. Русия - 26% атомна енергия, 20% - хидро електроцентрали, 40% - газ, общо 86% нисковъглеродни енергийни източници. САЩ - 77% нисковъглеросни източници. Германия - 64% нисковъглеродни енергийни източници. Останалите в ЕС са много под тези цифри. ЕС похарчиха 2 трилиона за Зелена сделка, а днес Русия е повече C02-free от ЕС, докато ЕС съсипа енергетиката и икономиката си, и пак отделят повече CO2 емисии. При това Русия отказа да ратифицира Енергийнта харта, но нещата там се получиха естествено.
10
3
 
2
 
! Отговори
Последния довод: преди 2 години
Предайте на негово нищожество Симеон 2 - че когато последният продукт на Третия райх прокламира,генетично селектиран продукт, че е наследник на българските ханове, царе, крал и император , а извършва геноцид и държавна измяна е трудно да получи друг отговор!Богоугодно ще гориш в ада!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай пренебрегнаха не само конференцията за климата в Глазгоу. На италианската среща на Г-20, също посветена предимно на климатичните въпроси, Пекин и Москва бяха представени от външните си министри. Висшите служители на Русия и Китай също пренебрегнаха Г-20. Русия и Китай казаха ясно - Джо, тия там са твои, ходи и се оправяй с тях, измъквайте се от кризата и блатото както можете, не ни занимавайте нас.
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори Ердоган не отиде на екологическия summit COP26. Ердоган е турчин, не може да стои и да гледа хора които стоят пред него и му говорят лъжи, според неговите турски неевропейски разбирания така го унижават.
7
2
 
3
 
! Отговори
Още доводи: преди 2 години
В процеса на Неоколонизиране на Народна Република България - доста нейни богатства и резерви се оказаха в чужди ръце - те са част от сделки и размяна на ресурси и услуги с други страни и поради тяхната липса голяма част от населението на страната бе подложено на глад, престъпност, структурно насилие и е най-бързо умиращият народ в света,а в гробищата има около един милион предсрочно мъртви българи.Отговора на актовете на зверство извършени върху населението на страната е инцидентът в Швейцария
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече всички, дори и банкерите разбраха, че Зелената сделка е невъзможна, това не може да се реализира, да не изброяваме причините защо, какво липсва, какви ресурси няма. Фокусът не успя да мине. И сега какво правим?
5
1
 
13
 
! Отговори
от района на Дунава преди 2 години
При мен в непосредствена близост до Дунава, вече отглеждам и нарове. В същото време имам над 80 дървета с райски ябълки които плододават с пълна сила; продукцията се продава ..! Ето това е началото на промените на климата.
4
10
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
КОГАТО ГЪРЦИТЕ СА ЗЛЕ ТРЯБВА ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА СЕ РАДВА
3
4
 
2
 
! Отговори
Искаш доводи ли? преди 2 години
Нека разгледаме поведението на хората замесени в споменатия инцидент в Швейцария - те са предтекст и повод, но и съучастник в превземането, разпарчетосването, неоколониализирането на една страна известна преди време като Народна Република България - те са или по-скоро бяха финансово добре потлътени за следващите сто години безгрижни и с една единствена мисъл - колко са велики и с какво да се чифтосат! А парите в техните сметки са натрупани така да го кажем с небогуугодни дела!
2
6
 
12
 
! Отговори
AAA преди 2 години
отново една измислена и изсмукана статия зс глобалното затопляне...... Човечеството събираме данни за времето от едва 100г, и нс база тия 100 години, зелени данъци, апокаличтипни картини.... Кой е казал че не може С леко да се изменят, нормално е. Само глупости, как след 20год ще плуваме под вода. То и преди 20год бяха същите статии. Поне сега слагат 50-100 год че да не сме свидетели нищо като не стане хахах
1
2
 
4
 
! Отговори
Искаш доводи: преди 2 години
Скандинавската дума Гринд означава годишен лов на китове , нещо като годишния лов на бизони в Северна Америка - традиция съществувала хилядолетия. Месото се опушвало, осушавало и така се изкарва годината. Класика - храната се обгражда и се изпотрепва след което започва един технологичен процес. Сега някой път си отива някое малко стадо или малък пасаж китове, но племето има какво да се храни през годината. Как да ти обясня ... Колониализмът колкото е бил явен навремето тия дни се е изродил....

Спонсорирани публикации