Ще бъде ли открит някога мистериозно изчезналия самолет MH370?

Има нова теория за местонахождението му
6 дек 2021 18:00, Нели Христова
13
Ще бъде ли открит някога мистериозно изчезналия самолет MH370?
Снимка: БГНЕС

Изчезването на полет на Malaysia Airlines, превозващ 239 пътници и екипаж, е една от най-големите авиационни мистерии в света.

Но британски авиационен инженер, който е прекарал повече от година, работейки върху инцидента, смята, че е изчислил къде се е разбил MH370.

Ричард Годфри твърди, че Boeing-ът 777 на малайзийските авиолинии се е разбил в Индийския океан на 2000 км западно от Пърт, Западна Австралия. Самолетът изчезна от радарите по време на полет през март 2014 г.

Годфри заяви пред BBC, че се надява, че скоро ще може да даде информация на най-близките роднини и да отговори на целия свят и авиационната индустрия какво точно се е случило с MH370 и как подобен инцидент да бъде предотвратен в бъдеще.

Той комбинира различни набори от данни, които преди са били съхранявани в отделни домейни
, за да стигне до това ново местоположение в Южния Индийски океан.

Годфри казва, че това е "сложно упражнение", но преди това просто е липсвало странично мислене в множество дисциплини, за да се обединят данните.

"На никой преди не му е хрумвало да комбинира сателитни данни Inmarsat с данни за ефективността на Boeing, с океанографски данни за плаващи отломки, с данни за мрежата на WSPR", казва той и добавя, че работата с екипа напредва през последната една година. "Направихме доста тестове на тази нова идея и стигнахме до увереността да я приложим към MH370".

Точното място на катастрофата, определено от изчисленията на данните, е около 33 градуса на юг и 95 градуса на изток в Индийския океан.

Имаше две обширни търсения в Индийския океан за MH370, които дадоха неубедителни резултати.

Търсенията струват стотици милиони долари и въпреки че има надежда от страна на членове на семействата да намерят своите близки, свързаните с тях разходи са огромни.

"Веществени доказателства"

Грейс Нейтън загуби майка си Ан при катастрофата.

"Това е просто продължаващ кошмар. Никога няма край. Просто сякаш се въртим в кръг и удряме една тухлена стена след друга. Дълго време се надяваме на нещо ново – нов пробив, нещо, което би наложило търсенето да започне отново и поне да има по-точно място за провеждане му, което да увеличи шансовете за намиране на самолета", казва тя пред BBC.

Нейтън, адвокат по наказателни дела, която живее в Куала Лумпур, иска новите данни да бъдат тествани от авиационни експерти, които могат да разберат науката и физиката зад местоположението и да проверят дали теорията е достоверна.

"Приветстваме всички нови открития, особено ако се основават на осезаеми доказателства. В този случай те се основават на осезаеми доказателства. Това са неща, които могат да бъдат изчислени. Не се основават само на изображения в Google или на свободни данни, които не могат да бъдат подкрепена."

Предишните търсения на MH370 бяха трудни поради големия размер на зоната за търсене.

"Претърсена е площ от 120 000 кв. км и това не е търсене на игла в купа сено - това е търсене на нещо микроскопично в купа сено. Много е трудно да се постигне резултат", твърди Годфри.

4000 метра дълбочина

Новото предложение на инженера е радиус от 40 морски мили - много по-малък от предишните търсения.

"Останките може да са зад скала или в каньон на дъното на океана", казва той и добавя, че те могат да лежат на дълбочина до 4000 метра.

Повече от тридесет отломки от самолети са били отнесени по плажовете на африканското крайбрежие и островите в Индийския океан.

През 2009 г. Годфри трябваше да бъде пътник на Air France 447 от Рио де Жанейро до Париж, но работните му планове се променят и той трябва да остане в Бразилия. Този полет така и не стигна до местоназначението си и беше изгубен в Атлантическия океан. От този момент Годфри започва да се интересува от полети, изгубени в морето и локализирането им.

Той е основател на MH370 Independent Group и инженер с опит в изграждането на системи за автоматично кацане и системи за автопилот за самолети.

"Свърших много работа по информационните системи и боравенето с много данни, а това е важно за този анализ. Има огромно количество данни, през които да се филтрира иглата в купата сено", споделя той.

Дейвид Глийв е главен изследовател в Aviation Safety Consultants. Той е разследвал самолетни катастрофи и изчезвания в продлжение на десетилетия и очаква да има ново търсене за  MH370.

"Финансирането на новото търсене ще е проблем. И все пак, като се има предвид, че сега имаме допълнителни точни данни относно това къде може да се намира мястото на катастрофата, възможно е да бъде започнато ново търсене", обяснява той.

Времето и стартирането на друг търсенето ще зависи от наличието на специално проектирано оборудване, а също и от състоянието на морето.

Последователни доказателства

"Реално искаме да бъдем в Южния океан през лятото, а то тече в момента. Така че търсенето ще бъде след 12 месеца, защото не можем да съберем активите за такъв кратък период от време", казва Глийв."Но мисля, че или китайците ще поемат отговорност и ще търсят жертвите си, или частни компании ще търсят спонсори от застрахователни компании."

На борда на MH370 имаше 122 китайски граждани. Те излетяха от Кулула Лумпур, но така и не стигнаха до местоназначението си Пекин.

Изчезването доведе до огромен брой теории за случилото се. Една от теориите е, че това е било "пилотно отвличане", при което пилотът поема контрола и деактивира радарната технология, преди да се обърне над Тайландския залив и да се отправи на запад.

"Ако решите да скриете самолета в Южния Индийски океан, просто трябва да се уверине, че е по-на запад от стандартната траектория на полета, далеч извън обсега на самолетите на австралийските екипи за търсене и спасяване. Така че, това точно определено местоположение е в съответствие с тази теория", казва Глийв.

Участието на Австралийския съвет за безопасност на транспорта (ATSB) в подводното търсене на MH370 приключи през октомври 2017 г. Екипът му заяви в изявление: "Всяко решение за възобновяване на търсенето на самолета ще бъде въпрос на правителството на Малайзия, тъй като това е държавата на регистрация на самолета".

Правителството на Малайзия и китайското правителство са сезирани за отговор.

"В интерес на глобалната авиационна безопасност е този самолет да бъде намерен, за да можем да предотвратим подобно нещо в бъдеще", казва Грейс Нейтън. "Това надхвърля нуждата ни от развръзка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
9
 
! Отговори
11 преди 2 години
Дъъълга статия за нещо ясно - самолета го гътнаха евреите в украйна. Как е стигнал до там ли? Ами има краварска база на Малдивите, оттам го пращат през израел до холандия, а от холандия вече го знаете.
10
5
 
3
 
! Отговори
володя преди 2 години
До АнонименНидерландците завършиха разследването преди 4 години, посочиха извършителите и сега се води криминален процес срещу непосредствените извършители. Ако може да полюваш интернет търсачка напиши :Prosecution and trial | MH17 plane crash и ще получиш конкретни отговори на всички въпроси.
9
1
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
"Оправете си граматическата грешка в заглавието!" ________ Е, за днеса това е по- сложно от откриването на изчезнал самолет...
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
MH370 бе свален над Украйна!!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с боинга който беше свален над Украйна. Холандски и всякакви експерти вече седма година правят експертиза - нито дума?
6
7
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Е после нали свалиха същия празен самолет над Украйна и бяха насъбрали лъскави холандски паспорти на купчина за парлама
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не,защото такъв полет, самолет и пътници... няма...
4
4
 
9
 
! Отговори
12664 преди 2 години
Оправете си граматическата грешка в заглавието!
3
8
 
9
 
! Отговори
До анонимен 1.и 2. преди 2 години
Всяко зло за добро - ""изчезването"" на този самолет заедно с всичко живо на него отложи пандемията с ПЕТ години ! Ако всичко бе вървяло по план, сега щяхме да се боримЕ с поредния щам на #ковид14......или пък не ?!!!?
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никоде не се е разбил,прескочил е в друго измерение
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма кинти, за да го търсят! Захари Ахмад Шах пилотът добре го скри и тресна в Южния Индийски Океан.

Спонсорирани публикации