ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система

Това ще се отрази на цялата икономика на България, се чете в позицията
15 дек 2021 18:20, Красимир Ангелов
179
ЕРП-тата и ЕСО срещу мораториума: Възможен е колапс на цялата система
Снимка: БГНЕС

Всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза. Има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

Още по темата
Това се казва в обща позиция на електроразпределителните дружества в България и на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) във връзка с решението да се наложи мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната енергия, електроразпределителните дружества в България.

"Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика. Необходимо е да подчертаем, че разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия", се казва в позицията на ЕСО ЕАД, ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

"Не на последно място трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България“, се чете в позицията на ЕСО и ЕРП-тата.

"Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност.

Разчитаме, че в следващите дни, чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители", заявяват още ЕРП-тата и ЕСО в позицията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 Е то е така бе глупи. Единият хилядник е за битовите абонати - регулиран пазар, другия е за свободния пазар. Тебе ще те чакат да се сетиш. Друг е въпросът, че има копачки за етериуми, които плащат битов ток.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега да видим как ЕРП-тата,ВиК-то и мобилните опетатори крадат безнаказано от клиентите си.Да започнем с мобилните оператори.Всяка начената но незавършена минута се счита за ползвана цяла.И следващото обаждане започва от нея,като се брой пак за цяла.Така годината става 732 дни.А премиите от кражбата са стотици хиляди левове.И това било законно.Т ова за мобилните.Следваза ЕРП-тата
16
7
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Щом има мораториум кой ще доплаща разликата ? Някой трябва да плаща ? В противен случай чакайте режим на тока т.ест намаляване на потреблението ! Затова още от сега си купете агрегати и гориво,свещи ел фенерчета,газови котлончета и така нататък. И се Въоръжавайте !!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Джон Куртев преди 2 години
Радев е бездомен по деклация , живее в президенството и не плаща ток , досущ като братчедите
14
1
 
18
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Ние не произвеждаме ли вече електроенергия та някой се интерсува какви са международните цени на енергййните борсиЩеше да е от значение ако единственно внасяме от други страниТия мошенници - чез ги изгониха от цяла источна европа вкл и от сьрбия ние защо ги търпимНека отново дьржавата да си вьрне електроразпределението както бе преди
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе май вместо с мариците трябва да се прекъснат договорите с ерп-тата. Мариците все пак имат шанс да смъкнат въглеродните емисии с някоя и друга иновативна технология. А тва търговците на ток са винаги зейнали за пари бадева и все са им големи разходите за нищо раобта.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Производствената цена на тока в БГ е доста ниска. Проблемът е, че я продават на енергийния пазар на високи цени, за това и в страната цената е висока. Просто трябва да направят квоти, които да се изкупуват за износ и останалото да се плаща от хората по нормалните цени. Могат да го напрвят от правителството, стига да искат.
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е Комунизъма без режим на тока?
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чий го дирим в европейската електропреносна мрежа? Ако не бяхме там сега проблем нямаше да има. България може да покрива нуждите си от електричество. Ония *** зелените евро амбриажи преди да са готови поеха безумни решения. На тях не им стига електричеството и сега ние ще плащаме за тяхните безумия. Явно трябва да се излиза от тоя съюз. Аз ползи от него не виждам. Само рестрикции и безумни разпоредби.
9
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
тия МУТРОИДИ да не заплашват!!!!!..В ПОВЕЧЕТО страни има наложен мораториум за повишаване на цените на електроенергията!..При това при цени,ПО-НИСКИ от тия у нас!..При заплати МНОГОКРАТНО ПО-Високи от тия у нас!...Така че,както е отбелязал колегата,тияПАРАЗИТИ ДА СЕ МАХАТ,като не им изнася!!!..То бива НАГЛОСТ и АЛЧНОСТ,но тяхното го няма никъде!..ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ-ВЪН от България!..Държавата да поеме ЗАДЪЛЖЕНИЕТО си да осигурява "КРЪВТА НА НАЦИЯТА"!!!
8
5
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Ане коя цена се сринала вчера има рекорд бе калинке с фалшиво новини. ***
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е бездомен , живее в президентството
6
8
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИГРАЯТ НОМЕР НА НАСЕЛЕНИЕТО!!! ЦЕНАТА Е БЕЗОБРАЗНО ВИСОКА И ТРЯБВА ДА СЕ СМЪКНЕ ЗАЩОТО СЕ СРИНА НА БОРСИТЕ И ТАЗИ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ СЪЩО СЕ СРИНА КАТО ЦЕНА! И СЕГА СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ РАДЕВ Е ДОБРИЯ! А ЦЕНАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ! НО РАДЕВ ЩЕ Я ЗАМРАЗИ ЗА ДА СИ НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ ОЛИГАРСИТЕ НАЧЕЛО С ЧЕЗ
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахмет доган агата реве, няма да може да си продава тока както си иска. Затова дпс гласуваха против.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клатят се коледните бонуси за служители и любовници
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на кого са ерепетата? те ли скокнаха на нс-то да връща мораториума?
2
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нане Кой тва бат Нане?
1
1
 
23
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Да си сбират багажа и марш от България, търтеи...

Спонсорирани публикации