Вариант за цените: Ограничаване на правомощията на КЕВР да ги вдига

Бориславова: Мораториумът, предложен от ГЕРБ, е плод на противоречие
Обновена: 15 дек 2021 14:19 | 15 дек 2021 14:09, Веселина Йорданова
267
Вариант за цените: Ограничаване на правомощията на КЕВР да ги вдига
Снимка: БГНЕС

Временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените с цел да не се повишат от 1 януари, е сред вариантите, които се обсъждат за справяне с енергийната криза.

Още по темата
Срокът на това ограничение е три месеца, за да се проведат качествени експертни обсъждания, обясни Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Другият вариант е предприемане на промени в Закона за енергетиката за по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на държавата, запазвайки независимостта на контролния орган.

Тези варианти следва да бъдат обсъдени от новосъздадената комисия в парламента, съобщи Бориславова в Министерския съвет след разговори по темата между коалиционните партньори.

По думите й приетият мораториум по предложение на ГЕРБ е плод на смислово противоречие и комисията ще има задача да изготви доклад дали това решение не се налага да бъде прегласувано. Текстът не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво, не трябва по подобен начин некомпетентно да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос, макар и от опитна опозиция, каза още тя.

Обсъдени от правителството са и проблемите на бедстващите общини с областните управители на Смолян, Кърджали, Благоевград.

Бориславова обясни, че ще има нов модел на работа - в спешен порядък областните управители в координация с ресорните министерства трябва да представят до края на деня доклади за необходимите ремонтно-възстановителни работи с подробни разчети. До края на седмицата ще бъдат извършени огледи от експерти за щетите, за да бъдат отпуснати средства за възстановяване на инфраструктурата.

До края на деня ще бъде обследвана и възможността за изграждане на мостове там, където са били срутени. Ще се обсъждат възможности за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата в последните две години и въпреки това се е стигнало до проблеми.

По отношение на преговорите с РСМ, Бориславова обясни, че става дума не за промяна на позицията ни и за отстъпление, а за предложение за промяна на механизма на диалога - по-ефективен и конструктивен диалог с по-учестени срещи, включително не само по въпроси от историята.

Бориславова съобщи, че е започнала процедуратата по номинация на заместник-министри. Те ще бъдат проверявани от НАП и ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: бедствияцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
0
 
! Отговори
до к.239 преди 2 години
Този Иван (Кьосе) Иванов отдавна е изперкал. Внук е е на Кьосеиванов, печално известен от последните години преди 9-и септември и в началото на 1945 г. убит в Орландовци. Внукът му много се пери и изпитва колко е търпението на хората. Струва ми се, че скоро ще го изгонят от комисията. Старият, дори престарял седесар не се удържа.
198
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умното си е умно, пък е и красиво. Въобще няма основание за сравнение със злобната физиономия на вече залязващата Деси от Ак Къдънлар. Г-н Петков, честит н-к кабинет, трябваше по-рано да я вземете!
197
6
 
15
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Тази мадама има вид на токущо ударена с тухла по главата???
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DGKV иначе гусински джангов и прочее адвокатската кантора от която набира кадри кирето и председателя на нс е оттам
195
3
 
15
 
! Отговори
Вики преди 2 години
Тази, на кого е любовница? За един приятел питам.
194
0
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
ИНаче този КЕВР от както го има не помня да е работил в полза на гражданите!Винаги намриат отговор защо трябва да се повиши цената на тока и водата,един път се престрашиха да свалят нещо с половин процент и то за половин година!'Независим' орган обслужващ олигархията с вецове и перки!И ВиК дружествата дето претендират за увеличение цената на водата,ами погледнете какви заплати взимат в борда на директорите,иначе били на загуба
193
1
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Това според мен има татуировка роза на едната буза и пиърсинг на розовото топченце!
192
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е некомпетентна, да връща космическата заплата и да ходи да доучва.
191
2
 
20
 
! Отговори
Зелен чорап преди 2 години
Тази Калинка се издъни с първото си появяване
190
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Shark постепенно до 2080та:) Мижи да те лажем. Да не сме ти девойките дето им разтягаш захаросани локуми
189
12
 
3
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 231 А ти колко си представяш, че трябва да получава? 800 лв. ли? И да, точно това е новият морал - прилични заплати, за да не се краде. Това постепенно ще се случва във всички сектори. Само при троловете няма!
188
13
 
4
 
! Отговори
до 231 преди 2 години
Баце, 8000 евро взима програмист на под 30. Яд ли те е, че не ги взимаш, а караш баничарката за 2500лв. месечно? Еми, изучи се и ти ще ги взимаш.
187
7
 
4
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
ГЕРБ ПРЕДЛОЖИ МОРАТОРИУМ СЪС ЗАДНА ДАТА!!! ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!! МОРАТОРИУМЪТ МОЖЕ ДА Е САМО В БЪДЕЩЕ - НАЙ- РАНО ОТ УТРЕ! ЩЕ ИМА МОРАТОРИУМ ДО 31 МАРТ 2022 ГОД. НАДЯВАМ СЕ ДОТОГАВА ДА ИМА АРЕСТУВАНИ!!!
186
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Журналистът Михаил Кръстев обяви на фейсбук страницата си факта , че новия премиер е назначил за началник на кабинета си Лена Бориславова с месечна сума 8000 евро. "Ето това нагледно е новия морал"
185
3
 
23
 
! Отговори
д.з. преди 2 години
Каква е тая калинка? Много уплашено гледа. Много калинки, много нещо бе. Все от Харвард лиса?
184
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много симпатично момиче! Особено ми харесват успели мацки, като нея. Разни там изкуствени златотърсачки не са ми интересни- тях всеки може да ги има, освен тези, които наричат всяка жена к*рва. В момента спя с няколко момичета- едно от европейския парламент, асистентка- страхотна сладурана, 2 собственички на ИТ компании и една обикновена плеймейтка- просто я намирам за малко по-различна. Да не се чудите- програмист съм, не бизнесмен. Така е при нас животът.
183
12
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 години
За какво си мислите че бяха скоростните назначения в енергетиката преди края на мандата на "Борисв 3"?
182
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите от подмяната - един си забравил речта , друг размахва пръст на депутатите, че не слушат.... Кефят
181
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...временно ограничаване на съда?
180
1
 
14
 
! Отговори
stoedin преди 2 години
калинки