Без религия, имот и личен автомобил: Някои от забраните в Северна Корея

Може да се пие в определени дни, черни дънки може, сини - не
26 дек 2021 14:05, Петя Славова
313
Без религия, имот и личен автомобил: Някои от забраните в Северна Корея
Снимка: БГНЕС

Преди месец световните медии съобщиха ,че севрнокорейски студент е осъден на смъртно наказание (разстрел) за донасяне на тв сериала "Игра на Калмар", записан на флаш устройство, в Северна Корея от съседен Китай. Това наказание следва заради действащия закон, който забранява вноса на филми, предавания и телевизионни сериали от западните държави и Южна Корея в страната. Съответният закон предвижда максималното смъртно наказание за разглеждане, съхраняване или разпространение на такива материали.

Още по темата

Ако сте гледали сериала "The Squid Game", тогава разбирате, че в този сериал няма нищо, за гледане на което човек може да направи толкова тежка присъда. Някои от приятелите на момчето, които също са имали неблагоразумието да гледат филма, бяха осъдени на трудови лагери.

Наистина лош късмет е да си роден и да живееш в тази страна!

Какви други безумни закони и забрани са в сила в Северна Корея: разказва money.bg, позовавайки се на материал на zen.yandex.ru.

Забранена е западна музика

В страната е забранено слушането на чуждестранна музика. Смята се, че севернокорейците трябва да слушат само цензурирана от държавата патриотична или национална музика. Вносът на всякаква западна музика в страната е забранен и се наказва със строго наказание.

Ситуацията с вноса на копие от поредицата "The Squid Game" потвърждава, че това е лоша шега.

Забрана за пътуване

На севернокорейците не е разрешено да се движат свободно в страната си. Освен това е забранено да пътувате за лични цели в чужбина. За да направите това, трябва да получите разрешение от властите на страната. Единствените изключения са спортисти, дипломати и длъжностни лица, чиято работа е да се състезават или да преговарят.

За да живеете в столицата, трябва да получите пряко правителствено разрешение.

Забрана за лични автомобили

В Северна Корея само военните и длъжностните лица със специално разрешение имат право да притежават лични превозни средства. Освен това, цените на колите и дори на велосипедите са просто прекомерни, така че само много богати хора могат да си позволят такъв лукс. Ако обикновен човек, който няма право да шофира, бъде хванат да управлява превозно средство, го грози затвор. А за опит за управлявате военен транспортно средство нарушителят ще бъде осъден на смърт.

Религията и притежанието на Библията са забранени

Северна Корея е светска държава. Повечето граждани са атеисти. Конституцията на КНДР казва, че "на гражданите е гарантирана свобода на съвестта". Но въпреки факта, че Северна Корея има действаща католическа църква и активна православна църква, правителството на страната провежда тежка атеистична пропаганда и решителна борба срещу религията. И така, според foma.ru – в Северна Корея е забранено да имате и четете Библията, а за споменаването на Бог можете да получите арест или изгнание. Как тогава действат тези две църкви в страната, не е ясно.

Забранено е късането на плакати

Плакатите в Северна Корея носят чисто идеологическа пропаганда, която е много необходима на властите в страната. Разкъсването или повреждането им е строго забранено, а заловените в подобни действия са заплашени с трудови лагери. Тази забрана се отнася не само за местните жители, но и за туристите от други страни. Всички си спомнят тъжната история на американски студент Ото Уормбир , който се опита да открадне идеологически плакат от хотела, в който живееше. За действията си той е арестуван и осъден на 15 години трудов лагер. Американските дипломати се бориха за освобождаването му, но уви, по време на затвора човекът изпадна в кома и в това състояние беше върнат в Съединените щати.

Ако властите на Северна Корея не съжалиха дори за чужд гражданин за кражбата на плакат, представете си какво могат да направят на своите граждани за подобно неправомерно поведение!

Забранено е носенето на сини дънки

Черни дънки – може, но не и сини. Това е така, защото според севернокорейските власти сините дънки символизират капиталистическия империализъм, което означава, че тези, които носят такива дънки, автоматично стават привърженици на вражеската политика и врагове на държавата. Струва си да се отбележи, че тази забрана се отнася изключително за граждани на Северна Корея и нарушителите на заповедта са заплашени от затвор.

Между другото, на малкото снимки от Северна Корея наистина е невъзможно да се намери нито един местен в сини дънки.

Забрана за пиене на алкохол в определени дни

В Северна Корея има часове и дни, когато пиенето е строго забранено. Освен това, по повод на определени празници или в дни на траур, властите могат да забранят напълно консумирането на алкохолни напитки. Нарушителите на този закон се наказват в най-голяма степен, до разстрел включително.

Забранено е да се правят печатни грешки

Журналистът в Северна Корея трябва да бъде висококвалифициран, компетентен и отговорен професионалист. Както бе споменато по-горе, всички медии се следят отблизо от властите. В тази държава, за най-малкия пропуск в най-добрия случай можете да загубите работата си. Преди време излезе информация, че журналист е бил екзекутиран през 2015 г. за печатна грешка в статия за Ким Чен-ун.

Забрана за покупка на жилище

Невъзможно е законно да се купи жилище в Северна Корея. Апартаментите и къщите се раздават от държавата. В страната има черен пазар на недвижими имоти, но средната цена на жилищата е 70 – 90 хиляди долара, а това е колосална сума за обикновен гражданин.

Сигурно това далеч не са всички безумни закони и забрани в КНДР поради факта, че тази страна е много затворена, е трудно да се намери по-подробна информация за живота през 21 век държава с такъв тоталитарен контрол върху нейните граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
16
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
При коминтерна: Забранено слушането на западна музика. Забрана за пътуване до Свиленград, Мадан, Рудозем, Перник и т.н. БЕЗ открит лист от МВР! Религията и религиозните обреди разрешени по конституция на НРБ, но забранени от Устава на ДКМС. Забранено е късането на плакати. Алкохолни питиета САМО след обед. Забранено е носенето на сини дънки.
161
0
 
10
 
! Отговори
до 207 преди 2 години
Е, относно моралните устои е ясно, но не винаги са свързани с религия, каквато и да е тя, а по-скоро с подкопаване на основните човешки устои. Само да припомня историята с Павлик Морозов, предал баща си не за друго, а защото бил "кулак", т.е. земеделски предприемач/частник. И това е тиражирано по всички тогавашни соц медии относно "героя" Павлик.
160
4
 
20
 
! Отговори
Амнезия преди 2 години
Ауу, направо не мога да си представя...а , чакай малко...това не бяха ли условията при които живяхме под мъдрото човеколюбиво водачество на братска Русия преди 30 годинки..
159
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Я, па Я А демокрацията от какави хора идва ? Образован и нормален човек ,като чуе демокрация и му прилошава .
158
2
 
11
 
! Отговори
до 206 преди 2 години
Останал си с впечатлението, че СК са "наред" , защото са ти показали каквото са искали да ти покажат. Бива ги в това, знаем я тая песен. Аз пък като бях 3 пъти в Ю. Корея също по работа и ми казаха следното: "ЮК фирми имат бизнеси в приграничната зона на СК територията, където работят севернокорейци за 100$/месец, като мин. половината отива за СК държавата. Голям глад за долари, типично за всеки соц.
157
9
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
За всички комунистически режими по света винаги е било особено важно да няма вяра в религиозни учения. Не защото тези учения са неоспорими, а защото учат хората на морални устои. Морала е особено опасен за комунизма. Вижте какво се случва в новия СССР (ЕС) и ще се убедите, че съм прав...
156
5
 
9
 
! Отговори
до 202 преди 2 години
Религията е нещо много повече от разни там храмове/проповедници и кланяне пред божества. Това е ВЯРА, а в какво е друг въпрос.Та именно тази ВЯРА соц/ком властващите се опитваха да заменят със друга ВЯРА - в светлото ком бъдеще. Самият Сталин е с незавършено църковно образование, което не му пречи да преследва православието, но когато "ножът опира в кокала" през 41-ва, гоненията с/у църквата спират и призовава "отците" да помагат.
155
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От два дена дъртия го боли корема.Водих го в градска-казаха,че не е спешен,заведох го в частна-нямали ренген,после в друга частна -пак чокан.Сега дреме в къщи,пие Спазмалгон и т'ва е.С кой да се асоциирам *** с Европа или със Северна Корея.Да ви таковам и демокрацията.
154
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коледа е дагонеа. Дайте нещо положително, нещо за победите на демокрацията в Ирак, Афганистан, Либия...Как дела там?
153
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това,поне са прави - религията е човешка измишльотина ..
152
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще съблазнят ергените булките - ми с мотопедка/скутер (рядкост), а най-вече с колело. Качва я на рамката да я повози и "заварката" готова.Едно време при соца беше така, но нали там си е соц и в момента.Писна ми да ви уча.
151
2
 
8
 
! Отговори
Цоцо преди 2 години
Е как тамошните *** ергени ще съблазнят булка без кола за 2000 лв., барем?
150
2
 
20
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Е, То и робите на Спартак не са имали база за сравнение, но за една бройка да заличат Рим. Може да се каже, че Рим оцелява на косъм. Има закодирани гени във всеки човек и колкото и да го мачкаш един ден ще му писне и най-вероятно ще отреже главата на мъчителя си. Колкото и хрисима душица да е. Всяко нещо си има предел.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следи от демокрация имаше докато имаше СССР, нещо като демо версия, средство за идеологическа борба. Сега нищо не е останало или каквото е останало бива унищожавано по бързата процедура.
148
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве тва Ким-Чен-Унче мунче много хитро.Вместо да направи така, че многомилионните му поданици на "наддадат" като него, каза че той ще отслабне "от солидарност". Кон не за кокошка, а за бобено зърно.А то цялата работа от зор, щот има проблем с наднорменото тегло.Горкият Гьобелс за такава демагогия и да мечтае даже не би могъл.
147
3
 
3
 
! Отговори
Е, преди 2 години
До Я, па Я Как и какво да осъзнаят, като нямат нито информация за света, нито някаква база за сравнение! А пък да не говорим, как работи репресивния им апарат.
146
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Без детска болница, смучеш ли от пръстите опорки безполезнико. Нормалните хора не ти щат нито Русията, нито тоталитаризма, нито комунизма, нито рублите. Демокрацията ще даде плодове и помни ми думата ама много добре я запомни, България ще остане демократична за десетилетия, да не кажа столетия. Нашата държава никога повече няма да бъде тоталитарен клоззет като Русия или Северна Корея!
145
5
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
Ако има Ад на земята, това е Северна Корея! Единственото положително нещо е, че държат децата да са грамотни!
144
11
 
10
 
! Отговори
Без детска болница преди 2 години
"Демократична" България няма нито една детска болница 18 г. След присъединяване към НАТО и 15 г., откакто е в ЕС. За каква Северна Корея говорим, какви имоти и автомобили? А нали гурото Соломон Паси изрече крилатата фраза "Майната му на православието". Та каква е разликата в религиозната свобода между България и Северна Корея?!
143
2
 
11
 
! Отговори
до 188 преди 2 години
За мен няма такова понятие "доказалите се през хилядолетията морални ценности".През хилядолетията са многократно доказани човешката алчност и жажда за власт. Едното е вързано с другото. Т нар. комунизъм е само една бледа брънка от веригата.Нииищо ново под слънцето от векове, само формата/методите са други сега.

Спонсорирани публикации