Без алкохол за месец - какво представлява „Сухият януари“?

Спирането на спиртните напитки носи своите предимства
13 яну 2022 21:09, Дарена Найденова
15
Без алкохол за месец - какво представлява „Сухият януари“?
IStockphoto

Нова година винаги започва с равносметка на старата и какво бихме оставили в миналото, какво бихме променили в себе си и какви са новите неща, които искаме да опитаме. Януари е времето да направим оценка на успехите и грешките през последните 12 месеца, да се отървем от токсични хора и да бъдем по-уверени в себе си и да поемаме малко повече премерени рискове.

Началото на всяка година е и старт на желанието да променим фигурата, която леко сме отпуснали по време на празниците. Фитнес залите отново започват да се пълнят, интересът към здравословните рецепти се увеличава, а чипсовете, тортите и сладкишите остават в старата година. Януари обаче е чудесен период да предизвикаме себе си и в друга посока – да опитаме да откажем алкохола за 30 дни.
 
Така популярният „Сух януари“ се следва от все повече хора, които искат да дадат почивка на тялото си от всичките коктейли, изпити по Коледа и Нова година. Според лекари, по време на пандемията се е увеличил броят на хората, които прекаляват с алкохола заради допълнителния стрес, липсата на работа или затварянето вкъщи. Затова този „Сух януари“ може да е малко по-труден от миналогодишния, но не е невъзможен.
 
Отказването от алкохола за продължителен период от време има полезни ползи, които се простират отвъд всичко, което може да е модерно в момента. Дори един месец въздържание може да доведе до здравословни ефекти. Много хора съобщават за подобрение в съня и усещане за благополучие. Освен това, един месец без алкохол може да доведе до подобрения в чернодробната функция и намаляване на подуването в корема.
 
Ето какво се случва с организма ни при отказа от алкохол:
 
1. Подобряване на менталното здраве
 
Алкохолът и редовното пиене могат да причинят дългосрочни негативни въздействия върху мозъка, включително лоша памет и по-бавни рефлекси. С течение на времето мозъкът може да свикне с ефектите на алкохола, което го кара да работи по-усилено и да причини неприятни или дори опасни симптоми, когато не пиете, включително треперене и сърцебиене. Това може да доведе до прегряване, което да ви накара да се чувствате по-замаяни.
 
Още по темата вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Дебел мустак преди 2 години
Ако секса ми пречи и ме разсейва...спирам го! Ама рИкията нивГиш не ми е пречила!
12
0
 
9
 
! Отговори
Манекен на Винпрома преди 2 години
" Денем, нощем все ментета пия, тактиката си от вас не крия! Щом нахълтат у дома апаши, моят вид до смърт ще ги уплаши! "
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не пия изобщо от няколко години . Наистина ми повлия на менталното здраве . Всичките ми приятели пиеха сега по празниците , жените бяха весели и игриви , а аз трезвен ......
10
0
 
0
 
! Отговори
работИ преди 2 години
В СТОЛ
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фен съм на компоти и нектари.
8
0
 
15
 
! Отговори
Висок октан преди 2 години
Представлява - фантастика. При тази инфлация и завишени цени на енергийните източници и горивата, "сух януари" или месец без алкохол в бг-то е невъзможен.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой пие водя бе?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една ракийка в този студ с една снежанчица изобщо не натоварва тялото. Отпуска го даже.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще ти бърка коктейли? Освен това от тях наистина боли глава и трябва бира като минимум сутринта.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не знае как да пие, да не пие! И да не дава акъл!
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Така популярният Сух януари се следва от все повече хора, които искат да дадат почивка на тялото си от всичките коктейли, изпити по Коледа и Нова година."........ За нас значи не важи. При нас е водка, ракия и уиски.
2
4
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
В БГ без алкохол???
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен не ми пречи. Добре ми е така.

Спонсорирани публикации