Енергийното „разместване“ в света - битката за ресурси едва започва

Подобно на кобалта литият е от огромно значение за енергийния преход
21 яну 2022 18:58, Елка Василева
70
Енергийното „разместване“ в света - битката за ресурси едва започва
Снимка: архив, БГНЕС

Начинът, по който преходът към възобновяеми енергийни източници ще промени геополитическия ред, е сред най-интересните аспекти на трансформацията. Всъщност, промените вече са започнали.

Подобно разместване настъпи след появата на изкопаемите горива, които през по-голямата част от миналия век обуславяха отношенията между страните. По същия начин сега битката за ресурсите, необходими за намаляване на емисиите въглероден диоксид, ще излъчи победители и победени и вероятно ще наруши някои от съществуващите баланси, пише италианското издание "Интернационале".

Като цяло анализаторите са склонни да смятат, че страните, които са изградили външната си политика върху продажбата на петрол и природен газ, ще загубят позиции на международната сцена за сметка на тези, които разполагат с необходимите за енергийния преход суровини и успелите да се възползват от тях.

По-добре би било обаче да не се правят прибързани оценки, тъй като по-нататъшното развитие ще зависи от серия фактори, които в момента трудно могат да бъдат предвидени, препоръчва американското списание "Форин афеърс". Сред тях са промените във веригите за доставки, въвеждането на нови технологии, откриването на нови залежи. Не бива да се забравя също така, че този процес ще бъде много дълъг.

Така наречените петролни страни ще имат период на положително развитие, преди да започне упадъкът им, тъй като първоначално изкопаемите горива "ще съжителстват" с възобновяемите източници, осoбено за да осигурят растежа на развиващите се страни.

Освен това е много вероятно свят, уповаващ се на възобновяемите източници, да бъде по-стабилен и по-сигурен от сегашния, твърдят привържениците на чистата енергия. Периодът на преход през следващите 30 години ще бъде белязан от безпрецедентни сътресения в глобалния баланс, в динамиката на властта и в състоянието на отделните страни.

Идеалният партньор

Сблъсъкът между големите сили за контрола върху необходимите ресурси, които са нужни, за да се развият и започнат да функционират чистите технологии, вече започна и, както изглежда, САЩ не са в добра позиция. Вестник "Ню Йорк таймс" публикува обширен обзор за Демократична република Конго, от която в момента идват половината от световните доставки на кобалт, използван за батерии за електрически автомобили. Статията хвърля светлина върху корумпираността на местните политици, ужасните условия на труд и щетите върху околната среда, но отбелязва и "упадъка" на Вашингтон на международната сцена.

Връзките между двете страни винаги са били много тесни. През втората световна война САЩ се обръщат към Конго, за да се снабдят с необходимия уран за направата на атомните бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Впоследствие похарчват десетки милиарди долари, за да защитят находищата на минерали в страната.

Поредица от грешни избори в началото на новия век обаче променя ситуацията. Американската компания "Фрийпорт-МакМоРан", която контролира конгоанските рудници, решава да заложи основно на петрол, похарчвайки 20 милиарда долара, за да купи две компании от сектора. Когато цената на петрола се срива, групата потъва в дългове и през 2016 година е принудена да продаде най-голямата мина за кобалт в страната. Единствените потенциални купувачи са две китайски дружества, подкрепени с инвестиции от Пекин. Едното от тях придобива рудника за 2,5 милиарда долара.

Администрацията на президента Барак Обама си дава сметка, че кобалтът се превръща в основен ресурс в световната икономика и САЩ са на път да изостанат, но не разполага нито с възможността, нито с желанието да попречи на достъпа на Китай до сектора, отбелязва изданието. В този момент основните икономически ресурси и политически усилия на Вашингтон са насочени към войните в Афганистан и Ирак и операциите срещу "Ислямска държава".

После в Белия дом пристига Доналд Тръмп с обещанието отново да възроди въглищата. Едва встъпил в длъжност, той анулира всички мерки за ускоряване на прехода към електрически автомобили, давайки допълнително предимство на Китай. В момента Пекин контролира 15 от 19 кобалтови рудника в Конго.

В средата на ноември сегашният президент на САЩ Джо Байдън призна при посещение на завод на "Дженерал мотърс" в Детройт, че Пекин печели състезанието при електрическите автомобили.

"Нещо се обърка по пътя. Китай е пред нас", каза той, за да добави предизвикателно впоследствие, че нещата ще се променят.

Търсене на литий

Надеждите на САЩ да си върнат изгубеното зависят в голяма степен от това, което ще успеят да открият под пустинята на север от щата Невада. Според оценките в този район, известен като "Тaкър пас", се намират най-големите резерви на литий в Северна Америка, пише френският в. "Монд". Подобно на кобалта, литият е от огромно значение за енергийния преход. Той се използва за вятърни турбини, соларни панели и най-вече за батерии за електрически автомобили. В момента половината от доставките на литий идват от Австралия, а останалата част - от Китай (17 процента), Чили (22 процента) и Аржентина (8 процента).

САЩ, които разполагат с около 10 процента от световните резерви, имат само един рудник в Силвър Пийк, близо до Невада, и добиват почти 5000 тона годишно. Това е незначително количество спрямо световното производство, равняващо се на 82 000 тона през 2020 година. Вашингтон изостава и в производството на литиевойонни батерии - в Китай са разположени 107 от общо 142 фабрики в света, а в САЩ - само девет, въпреки че страната е износител на електрически автомобили.

Байдън се опитва да обърне тенденцията. След като пое властта, той подписа два декрета. Единият предвижда до 2030 г. половината от продаваните нови автомобили в САЩ да са електрически, а другият цели да подобри управлението на литиевите залежи и да развие промишлеността за производство на батерии.

В тази връзка резервите в "Такър Пас" са от ключово значение. Според "Литиъм америкас" - компанията, която ще реализира проекта, след като влезе веднъж в режим на експлоатация, рудникът ще задоволява една четвърт от световното търсене на литий и ще осигури батерии за един милион електрически автомобила, посочва "Интернационале".

Екоактивисти от Невада се противопоставят на проекта, убедени, че няма смисъл да се жертва незамърсена територия в името на екологичния преход. Според тях мината ще направи околните земи необитаеми за растения и ще застраши редица животни. Освен това дейността по извличането на минералите може да замърси водите с опасни метали като арсен, антимон и уран, твърдят екозащитниците.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е , здравейте, сигурно знаете, че литият е силно отровен. Също т н електромобили - изключително непрактични, ненадеждни. Извод отдавна направен от най-големия производител на автомобили в света - Тойота: Електрическите автомобили нямат бъдеще. Може да се развиват като ниша и нищо друго
54
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Анонимен 59 Въпроси за чайници - Що е това килограммол и какво значение има, какво гласи закона на Авогардо, какво е водородна корозия. Най вероятно не знаеш, както и не знаеш напъните преди 30-40г. по този повод.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истината е във водорода, коли само на батерии са убийство на природата и супер тежки и опасни
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битката за ресурси приключи. Тези които разходваха много ресурси вече се ваксинираха и много скоро няма да им трябва нищо.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само една гола 'слава, слава'има в тая изостанала губерния
50
0
 
0
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
те едните ресурси са при джокович!!!
49
7
 
7
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
И преди и сега ШАМПИОН е ЦСКА - МОСКВА ! Времето на Западната ДЕРМО крация ИЗТЕЧЕ ! Идва време КАЛЕМА да се тегли ! Разбирам много добре КОШМАРА на онези които лапали са без "КРЪЧМАРЯ " - НАРОДА ! Народа трябва да тегли КАЛЕМА отново иначе - жална му майка !
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕйййТъпи но упорити пропагавдатори на зелената енергия ! Заради техната зелена енергия сега се вихри енергиина криза.
47
10
 
6
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
Русия трябва ЗДРАВО да затегне " ПЪПНАТА ВРЪВ" на нашата ОЛИГАРХИЯ ! Тогава у нас ще започне социалната ФЕРМЕНТАЦИЯТА на нашето прехвалено западното "благополучие" и ще я докараме до " Коч маневри " волна програма ! Сития на гладния щом невярва, девиза е : " Нито ти да си жив, нито защо съм аз да съм, все ми е ЕДНО , мен дали ще ме има или ще ме няма ! Важното е веднъж да те сграбча и както аз си знам да те "погаля"!
46
5
 
13
 
! Отговори
Да ти пик/м преди 2 години
На демокрацията , щом НАРОДА МИЗЕРУВА !
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битката за ресурси започна преди 2 год, когато ни изнудиха да се ваксаме с току що създадена боза за да напомпаме икономики пред фалит и да фалираме своите. Битката за ресурси започна в мига в който нацисти преструващи се на човеколюбци, отнеха изконни човешки права, за които предците на човешкия род са водили войни и революции за да ни ги завещаят. Ние вече сме във война. Ако случайно още някой не го е разбрал. Не отпускайте фронта скъпи сънародници, защото пробият ли го, всички ще сме роби.
44
9
 
15
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
Соца не бе Идеален , нито пък Луксозен , но живота там за човека беше ПО- ЧОВЕЧЕН , по- нормален, по-спокоен, надежден, сигурен и ДОВОЛЕН ! А какво му пречеше - онези които умешлено го " спъваха " и съботираха за да ЗАГРАБЯТ ! Тъй беше и с Позора с "Възродителният Процес". Той бе ЗАМИСЛЕН и провокиран именно за да се разруши СОЦА - трън в очите на Западняците. Е ! Сега по-добре ли стана ?
43
8
 
13
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
Жизненият СТАНДАТ се определя от това : Как е Обезпечен и живее ПЕНСИОНЕРА ! Всичките останали Ала Бала е чиста ПЛЯВА !
42
11
 
9
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
Престанете да гледате ТЕЛЕВИЗИЯТА ни ! Всички канали и поканени анализатори говорят в интерес на вледелеца на телевизионният канал срещу заплащане ! Кои се крие зад СКАТ - В. Симеонов, а зад ПОГЛЕД - В. Сидеров и всички останали са партийни платени " Лайкучки " пудрещи съзнанието на хората с ДДТ - пропаганда ! Търсете правдата на Интернет - ю туб от Руските канали " Вечер с Владимир Соловьов" , Вести Недели, Право Знать, 60-сять минут , иначе ЖАЛНА ни Майка !
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кобалта е най-удобният метал за студен ядрен синтез.
40
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ония русороб дето величае матушката си.Ти за Генерал Колев чувал ли си?Хващай влака за Сибир докато е време, щото повечето българи за да защитят родината си биха сякали к удоволствие руски глави .Пасйщия начин , както ги е сякал и Ген.Колев.Да живее България!
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битката винаги е била само една как некой да работи за бюргерите за нищожна заплата.
38
6
 
7
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
Душманите народни днес е нашият продажен корумпиран криминален антинароден ЕЛИТ!
37
6
 
4
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
У нас всички политици, средства за масова Дезинформация, телевизионни и радио средства Служат за ЗАБЖУДЕНИЕ и КОНТРОЛ Съзнанието на Обикновенният, човечец който сам би си изхранил ако ПОНЕ не му " вързват " и " спъват " желанието и инициативата да произвежда и излезе на ПАЗАРА !!! Човека у нас е с вързани ръце и крака , като Магаре с БУКАИ !Това е ФАШИЗЪМ и се чудим защо в Скопия се Гнусян от нас !?
36
8
 
8
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
Без помощ от Русия, съдбата на селянина и труженика няма да бъди ПРОМЕНЕНА! Нашата "ПАЛАЧИНКА" без външна помощ няма да стане ! Ние сами трябва да бръкнем дълбоко с голи ръци в"ЖАРАВАТА" но помощ можем да чакаме само от Русия! Сърбите са напред в "материяла" а ние смо настъпваме мотиката и не се осъзнаваме. Държавната ГАНГРЕНА с избори, призиви, лозунги и надежди НЯМА да се излекува! Тя се нуждае от" Интензивна лечебна интервенция "- скалпел и рязане до живо, З думите от долу нагоре не се чуват.

Спонсорирани публикации