Със скафандри, тестове и шлемове: Пекин посрещна първите олимпийци

Мерките срещу COVID са изключителни, всеки ще се храни отделно между плексиглас
28 яну 2022 18:00, Красимир Ангелов
29

Снимка: БГНЕС

С невиждани мерки срещу коронавируса Пекин посрещна първите спортисти, които ще се състезават за медалите в най-голямото спортно събитие на земята.

Навсякъде от летището през спортните зали и до олимпийското село има служители и доброволци на игрите в скафандри и специални шлемове. От Международния олимпийски комитет (МОК) пък излязоха със специални препоръки за всички участници в игрите, в които ги призоваха за изключително стриктно спазване на правилата за безопасност.

Освен това от МОК призоваха спортистите по възможност да се самоизолират 5 дни преди потеглянето за Пекин, както и да си правят регулярни тестове за ковид преди датата на отпътуването.

Първите родни олимпийци също усетиха строгите правила. Късно снощи биатлонистите ни пристигнаха в китайската столица и после бяха извозени до планинската зона Джандзяку, където ще бъдат настанени в следващите три седмици.

Ковид тестовете от летището на всички са отрицателни, съобщават от щаба на БОК на олимпиадата.

"В самолета ни обслужваха стюардеси в скафандри, които имаха табелки, но вместо имената им на тях имаше само номера. Дадоха ни един пакет с храна и две бутилки вода от 380 мл за 10-часовия полет. Когато кацнахме в Пекин, първо трябваше да отидем на машинки, за да си изкараме пореден код, без който не можем да направим нищо. На тях си сканирахме паспортите, след което апаратът ни пусна въпроси - на всеки различни и чак след като отговорим, ни дава нужния оранжев код. След това отидохме да ни направят тест за коронавирус.

Оказа се, че през цялото време, откакто сме слезли от самолета, са ни следили термокамери, защото на един компютър ни показаха всяка наша стъпка. След теста минаваме на паспортен контрол и валидиране на акредитациите. Всички хора, които срещнахме на летището бяха в скафандри", разказаха пред „Монитор“ от щаба на биатлонистите ни.

За разлика от други олимпийски игри, този път в Пекин олимпийското село не е само едно. Биатлонистите ни са настанени в планинското олимпийско село Джандзяку. В него ще бъдат още състезателите по сноуборд, ски-скок и ски-бягане за да са в близост до спортните комплекси.

В олимпийското село в Пекин ще бъде настанена единствено фигуристката Александра Фейгин, защото ледените спортове са в столицата, а има и едно междинно село в Янинг, където ще пребивават скиорите алпийци и представителят ни в спускането с шейни.

Всичките села са свързани с влака-стрела, който се движи с 350 км/час и изминава 174-километровото разстояние от Пекин до планинсктата зона за 47 минути.

В самото село мерките също са много стриктни, като е предвидено всички да се хранят отделно, като зоната на всеки един е оградена с плексиглас от останалите. И там всички хора от персонала са облечени в бели скафандри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скафандара е обурудване което те пази от вируси,а това което носим на муцуните в закрити помещения е..робство!!
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - долнопробен цирк !
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-големи крадци от китайците няма те само крадат и бълват фалшификати.
1
17
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Напред,братски Китай! Пожелавам Ви да осъществите най-добрите игри досега! Българите обичаме Китай!

Спонсорирани публикации