Как ще запомним Олимпийските игри в Пекин?

Правителството на Китай би трябвало да е доволно
21 фев 2022 20:40, Нели Христова
35
Как ще запомним Олимпийските игри в Пекин?
Снимка: БГНЕС

Олимпийският огън загасна, но как ще запомним тези Олимпийски игри?

Като спортно събитие беше грандиозно.

Въпреки това, когато се говори за Олимпийските игри в Пекин, най-вероятно по-често ще се споменават тези факти: роден в САЩ атлет, който се състезава за Китай, на непълнолетна фигуристка от Русия й бе разрешено да се състезава, въпреки положителна проба за забранено вещество, популярният талисман и парализиращият вирус.

Още от самото начало имаше противоречия.

Китайското правителство непрекъснато казваше, че Олимпиадата не трябва да се политизира, но след това избра герой от войната от смъртоносните гранични сблъсъци с индийските войници, за да носи олимпийския огън.

Големите западни нации оглавиха дипломатически бойкот на игрите, след нарастващи твърдения за широко разпространени нарушения на човешките права в Китай, особено в далечния запад на страната, където според съобщенията стотици хиляди етнически уйгури са били задържани в лагери за превъзпитание.

Китайското правителство казва, че това са професионални центрове.

На церемонията по откриването присъстваха руският президент Владимир Путин и пакистанският Имран Хан, но освен тях нямаше много известни имена по отношение на международните лидери. И все пак, както беше предвидено, след като спортните събития започнаха, те приковаха вниманието.

А в Китай едно име плава над всички: Айлин Гу.

Изключително талантливата състезателка е родена в САЩ от майка китайка и избра да представлява родината на майка си, като спечели два златни медала и един сребърен медал за Китай и стана първият скиор в свободните ски, който спечели три медала в едни Олимпийски игри.

Ако трябваше да участвате в игра за пиене, в която вдигате чаша всеки път, когато тя се появи в телевизионна реклама в Китай, нямаше да излезете от бара без помощ.

Огромната й популярност е напълно разбираема. Това, което тя може да направи под напрежение, е феноменално.

Въпреки това ролята, която тя играе в предаването на правителствени пропагандни послания, постави въпроси доколко тя наистина разбира страната, която сега представлява.

По време на Олимпийските игри тя беше много активна в социалните мрежи. А това привлече вниманието на много потребители. Един я попита защо има достъп до Instagram в Китай. "Това не е честно", написа последователят. "Можете ли да говорите за онези милиони китайци, които нямат свобода в интернет?"

Тя отговори: "Всеки може да изтегли VPN. Приложението е безплатно в App Store."

Това е силно подвеждащо. Не е толкова лесно да използвате VPN (виртуална частна мрежа), за да прескочите Голямата защитна стена на Китай.

Това, което 18-годишната звезда потенциално не разбира, е, че App Store, който използва със своя акаунт в Apple в САЩ, не е същият като App Store, наличен в Китай, където - след репресиите срещу използването на VPN от правителствени цензори - няма използваеми VPN мрежи, лесно достъпни за достъп до Instagram.

Когато тя завърши брилянтното си състезание и грабна златото, на трибуните я наблюдаваше китайската тенис звезда Пенг Шуай, която беше в центъра на буря от спорове. В социалните медии бившата лятна олимпийка обвини висшата фигура на комунистическата партия Джан Гаоли в сексуално посегателство или притискане към сексуална връзка, в зависимост от превода.

Пенг гледаща Гу бе един от най-големите моменти на тези игри.

Гу каза, че е "наистина щастлива", че Пенг Шуай я е видяла да се състезава, добавяйки: "Наистина съм благодарна, че тя е щастлива и здрава и е свободна това, което обича."

Но след няколко, на моменти странни, силно организирани публични изяви на Пенг в Пекин, Женската тенис асоциация постави под въпрос дали тя наистина е свободна да "върши свободно нещата, които обича".

Другият момент, за който ще се говори дълго, беше, когато Камила Валиева падна на леда след редица грешки във фигурното пързаляне при жените.

15-годишната рускиня бе рекламирана като една от най-великите фигуристка на това поколение, но след като беше забъркана в драматичен допинг спор, тя падна по време на волната си програма, оставяйки на четвърто място.

Дори и да не се беше поколебала и да беше завършила първа, както се очакваше, тя нямаше да получи златен медал веднага заради продължаващо разследване за обстоятелствата, при които забранено вещество се е озовало в тялото й. Спортният арбитражен съд й разреши да се състезава, след като защитата й заяви, че това се дължи на смесване с лекарствата за сърцето на дядо й.

Президентът на МОК Томас Бах каза, че е било "смразяващо" да види как момичето беше третирано от нейните треньори, след като стана едва четвърта. Той говори топло за младата фигуристка, но посочи, че треньорският й екип ще бъде внимателно разследван.

Междувременно в китайските социални медии националисти заявиха, че фигуристката, която наричат "Baby K", е била жертва на конспирация, ръководена от Съединените щати.

Тази теория се разпространява и от най-важния рупор на комунистическата партия - Народния вестник. В него се цитира руски "експерт", който казва, че инцидентът може да е резултат от "западните разузнавателни служби, действащи във война срещу Русия, водена от САЩ и техните съюзници".

А след всичко това заваля сняг!

Имаше хора, които се оплакваха, че тези олимпийски игри се провеждат на сухо място, което се нуждае от огромни количества изкуствен сняг, за да има състезания. В крайна сметка обаче заваля толкова много сняг в планините, че някои събития се наложи да бъдат отложени поради лоша видимост.

Там горе условията бяха тежки. Можеше да се види как състезателите потръпват, след като се състезаваха при -12C и силен вятър, виещ надолу по Монголското плато. Но съоръженията не разочароваха. Виждали ли сме някога нещо такова като пистата пред стария завод за стомана Shougang Steel Works?

Още едно нещо, което блесна на Олимпийсктиге игри, беше приятелството между състезателите в различни дисциплини, които се прегръщаха и се подкрепяха..

Видяхме това, когато швейцарката Фани Смит беше отстранена от спора за бронзов медал, въпреки че завърши трета в скикроса. Германката Даниела Майер, която завърши четвърта, зае позиция за медал, но тя поклати глава при решението на съдията, казвайки, че Смит не е трябвало да бъде наказана.

За повечето хора в Китай това е фестивал на зимните спортове, който е дошъл в точния момент за гледане на телевизия, тъй като цялата страна празнуваше новата година.

Една мярка за ентусиазма на хората е необузданата страст тук към олимпийските стоки, особено всичко, включващо талисмана - очарователната панда Бинг Дун Дун.

Това изглежда изненада доставчиците, защото повечето от тези артикули бяха разпродадени почти веднага.

За страна, нова за много зимни спортове, повечето хора, с които BBC говори, изглежда наистина са се насладили на Олимпиадата, въпреки опасенията за коронавируса.

Ограниченията проработиха. Ежедневните тестове в големия балон за защита от COVID идентифицираха тези, които са били заразени и в крайна сметка новите случаи спаднаха до нула. За разлика от миналогодишните летни олимпийски игри в Токио, организаторите в Пекин успяха да управляват вируса по начини, които означаваха, че може да бъдат поканени поне някои зрители.

Онези, които имаха късмета да влязат в залите, естествено аплодираха домакинския отбор, но също така ентусиазирано аплодираха състезатели от цял ​​​​свят.

Китайското правителство би трябвало да е много доволно от това как е минало всичко.
Китай спечели много медали, COVID беше под контрол и нямаше протести от страна на спортистите.

Със сигурност можеше да бъде много по-зле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Димби Провадия преди 2 години
Гришо победи най-невероятния Александер Бублик , и е вече на четвърт финал . Моля ви , оставете Окрайна , въпреки че знаете кой ще спечели и защо и от къде и как ..... Кажете , коментирайте Гришо , на който знаете и Ph на урината му . Защо е победил : Бублик не си е направил клизма преди мача или е в ремисия а нашия е правил страхотен кЕкс с някоя световно известна красавица ( на която само можете да си ударите една ракетка ) - хайде творете за момчето , което има кеш 20.000.000 долари .
28
0
 
0
 
! Отговори
Димби Провадия преди 2 години
само , само само само само само само само само саааааааааааамо само само единствено ДНЕС.БГ знаят ! Имам предвид ВСИЧКО , вся и все ! Точно и кратко - когато някой нещо не знае - влиза тука и има най-ЕКСПЕРТНОТО МНЕНИЕ . Обожавам ДНЕС.БГ , особено когато нямам настроение - за 10 минути всичко ми е 6+ и нощен Хоризонт .
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с това, че по тайно споразумение Русия ги изчака да свършат и нападна Украйна
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека обобщим - с нищо! Милиони тестове за ковид, измислена атака срещу една от най-талантливите фигуристки за последните 20 г., защото е рускиня, с припадането по пистите заради ненормалните условия/-10градуса, усещайки се като -20/. С липсата на публика, със затворническите условия за спортистите, да изброявам ли още? Не мога да си обясня защо изобщо в тези условия я разрешиха? За Българите не ми се коментира - 3 *** души с прилично класиране, другите - не знам защо бяха там!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като основно политическо оцветено що се отнася до фигурното. Даже американски учени и лекари се изказаха, че това вещество открито в КВалиева не допринася с нищо за резултатите освен това е забранено за това лекарство но за аналогично съдържание като хим.формула в други страни не е! Е това какво е???
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С убедителното ми отсъствие от трибуните и пред телевизора! Поредните зимни дето не съм гледал!
23
1
 
1
 
! Отговори
TOTO преди 2 години
С убедителните победи на капитализма срещу тоталитарния комунизъм с 94 златни медала,срещу само 15 за комунистите. Те имат по-малко от Норвегия,макар че бяха домакини.
22
1
 
7
 
! Отговори
да преди 2 години
с извънземно красивото фигурно пързаляне на рускинята, която принудиха да завърши на 4-о място
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С оплакванията на спортистите от отвратителната храна в Китай и отвратителните условия при които са били поставени. Ако бях на мястото им, бих умряла.
20
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен С НАЙ ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ НА АСМАТИЦИТЕ -ИНВАЛИДИ ОТ НОРВЕГИЯ ,ШВЕЦИЯ !
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се запомни със страхотните изпълнения на спортистите във всички спортове. Примерно с волната програма във фигурното пързаляне на Трусина.
18
4
 
1
 
! Отговори
OOoха мамашааа преди 2 години
като НАЧАЛО НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги запомня с това, че не гледах нито едно състезание, защото бяха една пропагандна кампания на Китай, а от такива нямам нужда.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се запомни със спускането на слалом на ските на представителя залухар от Турция .Няма текъв шемет, които не го гледал да го гледа .
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги запомним със скафандри, анна лни тестове и изолатори за набедените безсимптомно здрави, бойкотът на игрите заради геноцида над малцинствата в Китай. И третирането на многомилионни градове в китайската кло акка като затвори, да не би да се разпространи настинката и да им провали мероприятието.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много много и не разбрах, че имало олимпийски игри. Основно нещата се въртяха около допингите на руснаците. Отново
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С концлагера.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А др. Си разреши на Путин да нападне защото Путин ще се хване в азиатската кошничка на китайците! Не знаеш какви мисли има зад азиатски дръпнати оченца.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с най-слабото ни присъствие
10
4
 
4
 
! Отговори
3342 преди 2 години
брутално без интересна, скучна ,без мислена.

Спонсорирани публикации