Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините

Продължават боевете в югозападната част на Украйна
25 фев 2022 08:50, Елка Василева
295
Русия настъпва към Киев, сражения в покрайнините
Снимка: архив, БГНЕС

Нападението на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. Градът втора нощ беше разтърсен от експлозии.

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 - сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

Още по темата
Най-малко три експлозии разтърсиха столицата Киев около 4.30 часа сутринта.

Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко. Трима души са ранени, един от тях в тежко състояние, съобщава БНР.

Активирана е украинската противовъздушна отбрана. Сражения вече се водят в покрайнините на столицата. На 100 км северозападно от Киев украинската армия взриви мост и спря колона от руски танкове.

По информация на източници от Белия дом руски механизирани сили, които влязоха вчера в Украйна от Беларус, се намират на 20 километра от столицата.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев. Според източници от западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите.

До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава,“ каза Зеленски.

Руските сили установиха контрол и върху ядрената централа Чернобил. Тя не функционира след аварията от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

От Белия дом осъдиха достоверни съобщения, че в централата са държани като заложници цивилни служители.

Украинската армия съобщава, че продължават сраженията в югозападната част на страната, отбраняват се военни бази и пристанището в Одеса на брега на Черно море. Очаква се в ранните часове на деня да има нападения срещу областите Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков.

13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили.

Системите за противоракетна отбрана са свалили 15 руски летателни апарата, съобщават от командването на въздушните сили на Украйна.

Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
13
 
! Отговори
Дмитрий Медведев преди 2 години
Добре дошли в новия свят на цени на газта 2000$ и нефта за 200$
102
2
 
2
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
На кво си ?
101
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 137 Скоро Кървавото джудже ще извърши още по-големи зверства, за което света ще го осъди. Ще има нов процес, но този път ще се казва Московски, където руските престъпници ще бъдат съдени.
100
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано запада,от който цяла Русия се възползва-технологии,спорт,социални уретби,медицина,мода и т.н. запорира и се оттегли от тази в@,рварщина,за да се уверят руснаците,че са жертва на една пропаганда и лъжа! Изобщо не са велики,нито могъщи!Бил съм там и знам много добре,че никой руснак не иска нищо руско.То и няма де.Не е проблем за компании и индустрия,защото Русия е слаб пазар,поради бедността там.Олигарсите ще напуснат,а обикновения руснак ще опере пешкира,заради действията на диктатора си
99
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС се разпада и обеднява. Русия става все по-богата и разширява териториите си.
98
3
 
7
 
! Отговори
Е, то акъла не е преди 2 години
за всеки. С този ход на САЩ. Европа ще се обедини около САЩ. Сега вече ще купуват втечнен газ и даже ще ни убеждават, че това е демократично... и да слушкаме... Франция, Великобритания, ще се снабдяват от Либия... за България незнам, тя изпълнява каквото каже Мустафа...
97
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 132/138 "таван заплата на склададжия 3000лв.." Ц, тия 3000 лева накуп са виждали ако са ударили някой път от тотото. Няма човек, който да получва 3000, който да иска руския "рай" с 270 лева МРЗ.
96
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131 Путин ще постигне единственото, което е възможно, а то е разпадането на Русия.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как изневиделица ги тресна)))Сега верно ли мислите че Путин удря украйна?
94
15
 
5
 
! Отговори
до 132 преди 2 години
Какво те е срам, бе мъpляв бедняко? България е в НАТО, а Украйна- не. Малко напъни сивото вещество. Ама как да го напънеш, като бачкаш за жълти стотинки?! То си пише във фиша ти със заплатата колко то и акълът. Всичките русофили сте така- таван заплата на склададжия 3000лв..
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро неонацистите Бандеровци украинци ще бъдат изправени пред съд и осъдени за воено престъпленията извършени в Одеса и цяла Западна Украйна през 2014г. Путин вече има доказателства за зверствата им.
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последното си изявление колоунът Зеленски беше много жалък,обяви,че са изоставени и сами,и че рано или късно ще има примирие. Не става ясно само от кой бункер на американска база се показва. Направо ти се къса сърцето като гледаш този не особено умен,и жалък *** прелъстен и изоставен от сатанистите. Джънсън вече му предлага убжище на сотрава,но се надявма руснаците да го хванат преди това където и да е и да си го получи. Нашите ди си вадят изводите.
91
0
 
6
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
До АнонименСеверен поток 2 е завършен. Как да го спрат? Сега уж поради заплахата за демократичният свят, демократичния свят ще се обедини, г лупавите хора в Украйна, ще страдат заради националистите си, ама с няколко милиарда и България беше купена, а сега тя и си плаща за да си играе на гордост с 5 самолета...
90
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СМЪРТ за Московия! Слава Украйна!
89
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Украйна е ясна Пропагандата на Кървавото джудже е ясна. На този етап тя "работи" само за тези, които вече я разпространяват и за никой друг. Русия е в световна изолация и тепърва ще става ясно, независимо от изхода на събитията в Украйна.
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските въоръжени сили унищожават последователно и методично всички военни обекти на фашистка Украйна!
87
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато приятел ти е САЩ врагове не ти трябват.Оставиха украйнците, като кучета на произвола на съдбата.Това според мен е най-важният урок на Путим към всички приятели на САЩ. За мене лично това е най-гадното нещо в цялата история.Дали си член на НАТО или ЕС ти си част от партидата за източна Европа.Винаги помнете това.Срам ме е че България е част от НАТО и ЕС.
86
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пред Путин има две възможности : или да постигне плановете си за Русия с добро, или с лошо. При всички случаи обаче, Путин ще постигне това което е планирал.
85
3
 
8
 
! Отговори
Украйна е ясна преди 2 години
Украйна е ясна, операцията по принуждаване към мир и спазване на човешките права от фашистка Украйна ще продължи успешно с денацификация.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Краварите Това не е "хирургична война", а масирано настъпление срещу многократно по-слаб противник. Няма нищо "хирургично" в настъпление по фронт от няколкостотин километра от три посоки.

Спонсорирани публикации