Пет начина да спасим планетата от глобалното затопляне

Учени от ООН изложиха план, който да ни спаси от най-тежките последици
Обновена: 5 апр 2022 17:02 | 5 апр 2022 17:00, Нели Христова
62
Пет начина да спасим планетата от глобалното затопляне
Снимка: БГНЕС

Опасностите от изменението на климата са добре докладвани от години. Но това, на което е обърнато по-малко внимание, е как светът би могъл ефективно да се справи с проблема,

Учени от ООН изложиха план, който според тях може да помогне на хората да избегнат най-лошите въздействия от повишаването на температурите.

Докладът на Междуправителствената група на ООН по изменение на климата (IPCC) по същество призовава за революция в начина, по който произвеждаме енергия и захранваме нашия свят.

За да се избегне много опасно затопляне, въглеродните емисии трябва да достигнат своя пик в рамките на три години и бързо да спаднат след това.

Дори тогава ще е необходима технология за изтегляне на CO2 от въздуха, за да се поддържат ниски температури.

Ето пет ключови идеи, които според изследователите са от решаващо значение за запазването на света в безопасност.

1 - Премахването на въглищата отново е в основата

63-те плътни страници на доклада на IPCC са отрупани с квалификации и гъсти бележки под линия.

Но цялото многословие не може да скрие централното послание на учените. Ако светът иска да се измъкне от опасното затопляне, премахването на изкопаемите горива е в основата.

Поддържането на света под 1,5C изисква емисиите да достигнат своя пик до 2025 г., казват изследователите, и да се свият с 43% до края на това десетилетие.

Най-ефективният начин да направите това превключване е да генерирате енергия от устойчиви източници като вятър и слънце.

Авторите посочват срива на разходите за тези технологии, спад с около 85% през десетилетието спрямо 2010 г.

И докато войната в Украйна кара правителствата в Европа да флиртуват с богатите на въглерод въглища отново, има широко политическо признание, че евтината, устойчива енергия е единственият път към властта без Путин.

Така че за да се запази температурата на планетата ниска (както и политиката на настоящето), IPCC вярва, че въглищата най-накрая трябва да бъдат премахнати завинаги.

"Мисля, че това е много силно послание - не трябва да има няма нови въглищни електроцентрали. В противен случай наистина рискуваме температурата да се покачии над 1,5C", казва проф. Ян Кристоф Минкс от Университета в Лийдс и водещ автор на IPCC координация, пред BBC. "Мисля, че голямото послание, идващо оттук, е, че трябва да сложим край на ерата на изкопаемите горива. И не само - трябва да сложим този край много бързо."

2 - Пайът в небето става истински...

Преди няколко години идеята за технологично решение на изменението на климата като цяло се разглеждаше като ексцентрична.

От пръскане на вещества в атмосферата, за да се охлади Земята до блокиране на Слънцето с космически щитове -  различни идеи бяха изложени на подигравки, отречени и бързо забравени.

Но тъй като климатичната криза ескалира и намаляването на въглеродните емисии се оказа трудно, изследователите бяха принудени да разгледат отново ролята на технологиите както за ограничаване, така и за намаляване на CO2 в атмосферата.

Технология за улавяне на въздух в Исландия извлича CO2 от атмосферата, който след това се превръща в скала.
Идеята за отстраняване на въглеродния диоксид (CDR) вече е напълно мейнстрийм, като получава и  одобрението на IPCC в този последен доклад.

Учените са откровени - поддържането на ниски температури всъщност няма да е възможно без някаква форма на отстраняване, било то чрез дървета или машини за филтриране на въздух.

Има много съпротива от страна на природозащитниците, някои от които обвиняват IPCC, че отстъпва на страните производителки на изкопаеми горива и поставя твърде голям акцент върху технологии, които по същество остават недоказани.

"Основният недостатък, който виждам, е, че докладът е твърде слаб по отношение на бързото премахване на изкопаемите горива", казва Линда Шнайдер от фондация "Хайнрих Бьол" в Берлин. "Надявах се, че докладът ще предложи най-надеждния вид безопасни пътища, за да не превишим 1,5C, без да разчитаме на технологии, за които просто не знаем дали ще работят."

3 - Ограничаването на търсенето е тайното оръжие

Една от големите разлики в този доклад от предишни издания е, че социалните науки се представят силно.

Това е основно фокусирано върху идеите за намаляване на потреблението на хората от енергия в областта на подслон, мобилност и хранене.

Това обхваща множество области – включително нисковъглеродни диети, хранителни отпадъци, как изграждаме нашите градове и как пренасочваме хората към по-благоприятни към въглерода транспортни възможности.

Електрическите автомобили могат да направят голяма разлика в емисиите от транспорта, но се нуждаят от инвестиции в технология за зареждане, за да се ускори усвояването.

IPCC вярва, че промените в тези области биха могли да ограничат емисиите от секторите за крайно потребление с 40-70% до 2050 г., като същевременно подобрят благосъстоянието.

Това е огромна цел, но докладът е доста специфичен и подробен - и да, ще изисква стимули и тласъци от правителствата.

Но изглежда като доста безболезнен начин наистина да окажете влияние.

4 - Охлаждане на планетата с пари...

Справянето с изменението на климата често се отлага поради предполагаемите последици за високите разходи.

Но този смисъл се промени през последните години, тъй като финансовите последици от климатичните бедствия непрекъснато нарастват.

Сега IPCC предлага нови насоки за разходите.

От организацията казват, че все още има твърде много пари, които текат към изкопаеми горива, а не към решения за чиста енергия за климата.

Ако субсидиите за изкопаеми горива от правителствата бъдат премахнати, това би намалило емисиите с до 10% до 2030 г., според Грийнпийс.

В дългосрочен план IPCC казва, че моделите, които включват икономическите щети, причинени от изменението на климата, показват, че глобалните разходи за ограничаване на затоплянето до 2C през този век са по-ниски от глобалните икономически ползи от намаляването на затоплянето.

Поддържането на температури под 2C струва малко повече, но не много, като се имат предвид избегнатите щети и широк спектър от съпътстващи ползи като по-чист въздух и вода.

"Ако вземете най-агресивните сценарии в целия доклад, това ще струва най-много 0,1% от предполагаемия темп на годишен растеж на БВП", казва проф. Майкъл Граб от University College London, водещ координиращ автор на доклада. .

5 - Изяжте богатите... или ги копирайте?

В този доклад отново се акцентира върху огромното въздействие, което по-богатите хора оказват върху планетата.

Според IPCC 10% от домакинствата с най-високи емисии на глава от населението допринасят с до 45% от емисиите на парникови газове в домакинствата, базирани на потребление.

По същество докладът казва, че най-богатите хора в света харчат твърде много от парите си за мобилност, включително за частни самолети. Така че бихте си помислили, че това ще ги направи добри цели за по-голямо данъчно облагане или други средства за ограничаване на емисиите им?

Това може и да е така, но някои автори на IPCC вярват, че богатите имат друга роля, за да помогнат на света да достигне нулеви нетни нива.

"Богатите хора допринасят непропорционално за по-високите емисии, но имат висок потенциал за намаляване на емисиите, като същевременно поддържат високи нива на благосъстояние и приличен жизнен стандарт", казва проф. Патрик Девайн-Райт, водещ автор на IPCC от Университета в Ексетър. "Мисля, че има хора с висок социално-икономически статус, които са в състояние да намалят емисиите си, като станат модел за подражание на нисковъглеродния начин на живот, като изберат да инвестират в нисковъглеродни бизнеси и възможности и като лобират за строги политики в областта на климата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, не можахте да не намесите и войната в Украйна в статия за климата, нали? Скоро ще я намесите и в прогнозата за времето.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гасете лампите, без нефт и газ на студено, за да може зелените талибани да ви вземат всичко и да господаруват
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето 3 начина. 1 Пада огромен астероид и унищожава всичко живо включително и човека. 2 Коронавируса става най-смъртоносната и супер заразна болест за която никой не може да намери лек защото всичко създадено до сега не действа и за броени месеци планетата се отървава от човека. 3. Извънземна цивилизация напада Земята и вижда сметката на човека. И както Сталин е казал Има човек има проблем, няма човек няма проблем.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните платени глупости. Ако някое решение е добро то няма нужда от такава платена кампания. Всъщност искат да ни накарат да плащаме за нови по-скъпи неща и едни хора да забогатеят от това.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 - Ядрената зима, която НАТО ще ни докара.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната ИЗМАМА на сатанистката глобалистка либерастия. Една от най-тиражираните ЛЪЖИ на миналия век която продължава сега, целяща пълен контрол над населението - те ще ни казват какво да ядем (без месо), те ще казват къде и кога да ходим, какво да обличаме, какво да купувамме, и това ще е привидно за да спасяваме планетата. Тази лъжа ще стане в пъти по-голяма от лъжата за ковид19, лъжата за бутилираната вода и други подобни либерастични измами!
43
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Цялата идея да дупчиш земята за енергия и да я гориш в атмосферата е АБСОЛЮТНО ***. Негативите са толкова много, че не ми стигнаха символите да ги изредя. Това трябваше да е съвсем кратък междинен период, който да даде тласък на индустриалната революция и да се мине на чиста ВЕИ енергия. Проблемът е, че индустриалните гиганти от дупчещия бранш станаха толкова богати, че се превърнаха в чудовища, които не искат да пуснат кокала и блокират човешката еволюция.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факта че екоталибаните са твърдо против създаването на глобален механизъм за контрол на климата, говори единствено че това са религиозни фанатици, които не търсят решение на даден проблем, а единствено да налагат агресивно социопатската си религия.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми кат има 5 начина, що не решават въпроса с тий глобално затопляне? Де а знам, само питам!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този доклад наука няма, има само сектански клетви и заклинания. Какви са тези опастности които уж ни дебнат? Какви са тези 1.5C? Това което са случва е че зелената секта се опитва всячески да заграби властта и да контролира живота ни, подобно на други религии в различни периоди от човешката история. Климата не е константа, той се променя непрестанно, а живота трябва да се адаптира и еволюира. Климата е бил по-топъл в миналото и за ужас на зелените шамани, тогава се наблюдава биологичен взрив.
39
1
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 2 години
Има начин,и нали ние точно натам вървим. Тотална ярена война ,планетата се очиства от човешката зараза идва ядрена зима 50 години и всичко се подрежда за планетата!
38
0
 
7
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Защо липсва преглед на концентрацията на СО2 в последните 100 милиона години. Адиоти черпят пари без оглед на съществуващото.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некъв релсов тpaверc тук, дет се представя с женско име таня, съвсем е избучал. Направо смърди на развалено през монитора.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите мерки са същите като старите, но звучат все по-налудничаво. Сега вече слънцето и вятъра били устойчиви източници на енергия. Не са. Нито вятърът вее непрекъснато, нито слънцето грее непрекъснато или през облаци. Както казах - все по-налудничави. Да не говорим, че производството на слънчеви панели е свързано с невероятни отрови. А накрая се оказва, че вятърните генератори свършват като непреработваеми отпадъци, освен това са крайно неефективни.
35
1
 
7
 
! Отговори
Сещам се и за шести преди 2 години
начин - унищожение на зелените глобалисти и сатанисти,байдъни, клинтъновци, обами, ротшилдите, давоските, гейтсове, мъскове, зукърбита и разни други ч&фути вкарване на Грета Тунди в психиатрия,за да не се самонарани в случай на климатично - истеричен пристъп...
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С такива злодеи на нея, по-добре да не я спасяваме...
33
1
 
17
 
! Отговори
Wef преди 2 години
Изводите са: ще ви направим бедни всичките. Ще потребявате по-малко, колко по-малко? Колкото ви кажем. Ще стоите на тъмно и студено. Няма да ядете месо а само гмо продукти. Парите ще са ви електронни, и само да не слушате ще ви ги спрем. Но няма да притежаваме нищо и ще сте доволни. The Great reset е в ход.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отоплителният сезон е вече 6 месеца,тия искат да охлаждат атмосферата. Не искам студ,искам да е топло.
31
19
 
2
 
! Отговори
Таня преди 2 години
И категорично трябва да се забранят стари автомобили над 5 години. Освен ако не са електрически. Който бъде хванат да кара стара трошка - затвор и конфискация на цялото имущество. Не може в 21-и век всеки общак да ми опушва къщата.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво?Ние хората да спасим?Хахахахах!Грета Тумберг да се скара на путин,че замърсява с тази война.Да иде да се скара и на вулканите,че изригват и замърсяват без да плащат за емисии.Нищо не може да се направи за съжаление,това си е цикъл и ще се случи.На теория можем единствено да го забавим,но като се съди по броя на ваксинираните за пандемията,може да се направи и извод за желаещите да помогнат да се забави затоплянето.Случвало се е и пак ще се случи.Човекът е само консуматор на тази планета.

Спонсорирани публикации