Последният ракетен тест на КНДР - "поздрав" зад гърба на Байдън

Защо не трябва да пренебрегваме последните тестове на Северна Корея?
28 май 2022 19:45, Нели Христова
121
Последният ракетен тест на КНДР - "поздрав" зад гърба на Байдън
Снимка: БГНЕС

След 16 теста само тази година, не е трудно да станем безразлични към ракетните тестове на Северна Корея. Но поради няколко причини 17-ият тест, проведен тази седмица, трябва да се вземе сериозно.

Първата причина е времето. Докато ракетите се издигаха, президентът Байдън навлизаше във въздушното пространство на САЩ на връщане от пътуване до Южна Корея и Япония. Внимателно изчисленият "поздрав" зад гърба на американския президент потвърждава усещането, че Ким Чен Ун е загубил всякаква вяра в процеса на дипломатически ангажимент, който някога го изправи лице в лице с Доналд Тръмп, пише в анализа си за The Times Ричърд Лойд Пери.

След това идва и характерът на изстреляните оръжия. Това не бяха фойерверки с малък обсег: първата от трите беше междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17 с потенциален капацитет да достави ядрена бомба почти навсякъде по света.

Ким доброволно обеща да не изстрелва такива оръжия през 2018 г., когато се сприятеляваше с Тръмп. Но през март той изстреля първият Hwasong-17, който обаче се повреди. Е, този - не.

Също толкова важна е международната реакция на теста, която беше значително по-твърда от преди, както от Вашингтон, така и от Сеул. Новият президент на Южна Корея, Юн Сук Йол, е консерватор, който обеща по време на кампанията си за изборите през март да заеме строга позиция по отношение на севернокорейските провокации.

На практика Юн е изправен пред същите ограничения като своя предшественик, либералът Мун Дже-ин – преди всичко задължението да избягва война със Севера, която може бързо да ескалира с непоносимо разрушителни последици за градовете на Юга.

Съвместното изстрелване на група от ракети земя-въздух от САЩ и Южна Корея е празна символична "демонстрация на сила". По-важно е обещанието за въвеждане на все още неуточнени "стратегически активи" на САЩ – което може да означава ядрени подводници, бомбардировачи с голям обсег, самолетоносачи или и трите.

Всичко това може да се окаже преамбюл за главното събитие – севернокорейския подземен ядрен опит, за който много наблюдатели смятат, че е само въпрос на време.

Последният път, когато това се случи, през 2017 г., регионът беше потопен в пълна криза. Но след седем десетилетия на конфронтация на полуострова циклите на кризи са само част от живота.

Като подготовка за това Северна Корея проведе още един тест -  КНДР e изпробвала детонатор за ядрена бойна глава, твърди Южна Корея, в последния знак, че страната се готви за подземен ядрен опит.

Според високопоставен южнокорейски служител по сигурността тестът няма да се проведе скоро, но може да се случи след няколко дни. Оценката дойде скоро след като Северът изпробва три балистични ракети тази сутрин, включително оръжие с дълъг обсег, потенциално способно да изпълни ядрена атака срещу Съединените щати.

Министрите на отбраната на Южна Корея и САЩ се договориха след ракетния тест да разположат "стратегически военни активи", които могат да включват самолетоносачи и бомбардировачи с ядрена способност.

"Оперативни изпитания на ядрено детонационно устройство, които трябва да се подготвят за седмия ядрен опит. . . се разкриват", казва Ким Тае-хьо, първият заместник-директор на Службата за национална сигурност на Южна Корея. "Възможността за предстоящ ядрен опит през следващите ден-два е малка, но след това със сигурност има възможност."

"Вероятно севернокорейският лидер не е решил сам кога ще се проведе теста. Севернокорейските власти са в непосредствена близост до последния етап на подготовка за ядрен опит от мащаб и качество, което искат", допълва той.

Сателитни снимки също разкриха скорошни признаци, че КНДР подготвя своя подземен ядрен полигон.

Чуждестранни служители предупреждаваха от няколко седмици, че скоро може да бъде проведен ядрен опит, а някои наблюдатели прогнозираха, че той ще се проведе по време на петдневната обиколка на Байдън в Сеул и Токио, от която той току-що се завърна.

В Токио Байдън се срещна с министър-председателите на другите "четворки" нации – Австралия, Индия и Япония – които колективно осъдиха "дестабилизиращото разработване и изстрелване на балистични ракети в Северна Корея, включително множество междуконтинентални балистични ракети (ICBM) тестове, в нарушение на Резолюции на Съвета за сигурност на ООН".

Лий Йонг-суп, министърът на отбраната на Южна Корея, и неговият американски колега Лойд Остин говориха след изстрелването на ракетата и обещаха конкретен отговор.

"Министърът и секретарят се съгласиха допълнително да засилят комбинираната отбранителна позиция между Южна Корея и САЩ и допълнително да засилят разширеното възпиране на САЩ", каза правителството на Южна Корея. "Те също така подчертаха необходимостта от разполагане на стратегически военни активи на САЩ. . . в подготовка срещу възможността за допълнителни севернокорейски провокации“.

Стратегически активи са въоръжение с дълъг обсег, способно на ядрено оръжие, като самолетоносачи, атомни подводници и бомбардировачи.

Дори и без ядрен опит, изстрелването на междуконтинентална балистична ракета, когато Байдън отлетя у дома от Азия, беше рязко и предизвикателно действие. Според съвместния началник-щаб на Южна Корея, три ракети са били изстреляни на изток от Сунан, местоположението на международното летище на Пхенян, между 6 сутринта и 6.42 часа сутринта.

Hwasong-17 беше изстреляна първа около 6 сутринта и измина около 220 мили, достигайки максималната надморска височина от около 335 мили - стръмна, "издигната" траектория. Втората ракета, изстреляна около 6.37 сутринта, очевидно е взривена във въздуха, докато трета, изстреляна пет минути по-късно, прелетява около 470 мили на максимална височина от 37 мили.

"Фактът, че те започнаха провокациите около времето, когато Байдън навлизаше във въздушното пространство на страната си, беше стратегическо послание както към Южна Корея, така и към Съединените щати", на мнение е и Ким Тае-хьо.

Изстрелването на ракетата беше осъдено от няколко чужди правителства.

"Изстрелването на ракета от Северна Корея е сериозна провокация, която нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, повишава напрежението на Корейския полуостров и в Североизточна Азия и заплашва международния мир“, заявиха от офиса на новия президент на Южна Корея. "Продължителните провокации на Северна Корея могат да доведат само до по-силно и по-бързо комбинирано възпиране на Южна Корея и САЩ и могат само да задълбочат международната изолация на Северна Корея.

Нобуо Киши, японският министър на отбраната, каза: "Последните действия на Северна Корея, включително изстрелванията на балистични ракети заплашват мира, стабилността и безопасността на Япония и международната общност и не са приемливи.

Въоръжените сили на Южна Корея и американските сили, базирани в страната, съвместно изстреляха днес ракети земя-земя в Японско море след ракетните тестове.

"Показването на сила на нашите военни имаше за цел да подчертае нашата решимост да отговорим твърдо на всякакви севернокорейски провокации, включително изстрелване на ICBM, и нашата огромна способност и готовност да нанесем хирургически удар по произхода на провокацията" казаха командирите на Южна Корея. каза персоналът.

 


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сев. Корея- десетки милиони скелети и едно прасе....
111
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ким нон стоп им го забива целия та немогат да спят крпавари и технитесороски слуги
110
4
 
2
 
! Отговори
дадаа преди 1 месец
дрънкат оръжия по цел свят...
109
6
 
12
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 месец
Тръмп ще остане в Историята като един от най-успешните Президенти на САЩ! И не само за САЩ но и за Света. А Байдън дори не президент, а растение! Фикус в Белия Дом.
108
10
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Ким ще ги праща ракетите по Москва.Уж погрешка
107
2
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
А САЩ- защо е Дошъл в България, от 10 000 километра, от другия край на света, Какво иска, Какво търси ??? - ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
106
7
 
11
 
! Отговори
Майко мила преди 1 месец
Не разбирам с какви мотиви нормален човек се радва на тия оли го фрeни дето ще унищожат целия свят без причина.
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много да внимават, че от толкова теста, уж насочени към океана и международни води, да не вземе някой дефект да събори ракета, която няма заряд разбира се, върху съседите му. Че има двама комшии, дето сумарно са доста голям процент от световната икономика и като бройка го превъзхождат 20 пъти. Че те ако рекат да го цапнат , радост ще бъде ако има оцелели за зоологическата градина. Нищо че са мирни нации, ама имат ум и са разработили всякакви варианти
104
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ вече не могат да вдигат ракетата
103
6
 
2
 
! Отговори
Жеймс Пърдю преди 1 месец
Тия ако ги фана, че им чупа ръчичките, де6a техната *** де6a
102
3
 
8
 
! Отговори
Пръднал на Пънче преди 1 месец
Хора, престанете с тези войни. Не помните ли какво стана през 1945-та година ебacи...
101
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Tisserra Fostatta малка *** и огромни комплекси ...Личи му от външния вид,от облеклото му,от обувките му,от "прическата" му..,Но особено ми е симпатичен като седне и невероятно тлъстите му за северен кореец бедра се разплуят на стола..Та какво става с тия северни корейци,едва ли някога ще стане ясно..
100
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрън Дрън чи пляс. При положение че Сирия успява да прихване израелски ракети, съм на 100% убеден че на този ракетите ще бъдат свалени в момента, в който се види в каква посока са тръгнали.
99
13
 
1
 
! Отговори
бахти утрепките преди 1 месец
И тоя е неженен като мафиотите Путин и Борисов...
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Империята на злото вече е свършено
97
0
 
1
 
! Отговори
Yamsy Laynatta преди 1 месец
До Tisserra Fostatta - добре
96
1
 
7
 
! Отговори
Tisserra Fostatta преди 1 месец
Тоя 100 % има малка пишкa. Личи му по външния вид.
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74--------Ти в ред ли си? Русия с балЕстичните ракети с обсег 11000 км ще мачка не Юкрейн, дето им е под носа, а обекти на съответното разстояние! В момента укрите най-много се боят от термобаричните ТОС-ове, дето покриват 10 км!
94
2
 
12
 
! Отговори
Аноклимент преди 1 месец
Вставай страна агромная
93
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Писна ми от диктатори и народни републики

Спонсорирани публикации