Британски генерал: Русия вече стратегически е изгубила войната

Кремъл никога няма да поеме контрола над Украйна, твърди той
17 юни 2022 12:06, Нели Христова
260
Британски генерал: Русия вече стратегически е изгубила войната
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на въоръжените сили на Обединеното кралство каза, че Русия вече "стратегически е загубила" войната в Украйна и сега е "по-намалена сила".

Адмирал сър Тони Радакин обясни, че Русия търпи тежки загуби, изчерпва войските и усъвършенстваните ракети, и никога няма да може да превземе цяла Украйна.

"Това е ужасна грешка на Русия. Русия никога няма да поеме контрола над Украйна", каза Тони Радакин пред PA Media в интервю, публикувано в петък.

Най-високопоставеният военен офицер в страната каза, че руският президент Владимир Путин е загубил 25% от сухопътната мощ на Русия само за "малки" печалби и тя ще се превърне в "по-намалена сила", докато укрепва НАТО.

"Русия вече загуби стратегически. НАТО е по-силно, Финландия и Швеция искат да се присъединят", каза той.

Радакин добавя, че макар Путин да може да постигне "тактически успехи" през следващите седмици, това е дошло за сметка на една четвърт от армейската мощ на страната му за "малки" печалби и е на изчерпване на войските и високотехнологичните ракети.

"Руската машина се смила и набира по няколко – два, три, пет – километра всеки ден", каза адмиралът. "Русия има уязвими места, защото й привършват хора, свършват й високотехнологични ракети. Президентът Путин използва около 25% от силата на армията си, за да спечели малка част от територия и 50 000 души загинали или ранени. Русия се проваля."

Твърденията на Радакин отразяват докладите на британското разузнаване, в последния от които се казва, че някои руски батальонни тактически групи (BTGs) – обикновено създадени от около 600 до 800 души – са успели да съберат само 30 войници.

Въпреки че Русия постига тактически успех в Донбас, тези неотдавнашни успехи идват със "значителна цена на ресурси" и чрез концентриране на сила и огън върху една част от цялостната кампания.

"Измерено спрямо първоначалния план на Русия, нито една от стратегическите цели не е постигната. За да постигне каквато и да е форма на успех на Русия, ще са необходими постоянни огромни инвестиции на работна сила и оборудване и вероятно ще отнеме значително повече време“, се казва в доклад.

На фона на привидно всеобща критика към почти четиримесечната кампания на Русия от запад, руският външен министър Сергей Лавров даде интервю за BBC.

"Не сме нахлули в Украйна", твърди той. "Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че привличането на Украйна в НАТО е престъпно действие."

В отговор на официален доклад на ООН, описващ с подробности предполагаеми военни престъпления срещу цивилни, извършени от руски сили в украинското село Яхидне, в Черниговска област, Лавров беше попитан дали това е "борба с нацистите".

"Много е жалко", каза Лавров, "но международни дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от Запада. И много често те се използват за разширяване на фалшивите новини, разпространявани от Запада."

"Русия не е чиста като сълза. Русия е това, което е. И не се срамуваме да покажем кои сме."

В четвъртък Кремъл предупреди за нови доставки на западни оръжия за Украйна, когато френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги посетиха Киев.

"Надявам се, че лидерите на тези три държави и президентът на Румъния няма да се съсредоточат само върху подкрепата на Украйна чрез по-нататъшно изпомпване на Украйна с оръжия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, добавяйки, че това би било "абсолютно безполезно и ще причини допълнителни щети за страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
0
 
! Отговори
Сергей преди 1 година
Повечето руски жертви са от алкохолно натравяне!
227
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само, като прочетеш заглавието и може да не четеш на долу. Може и да е генерал. А може и да не е. Връзкар някакъв.
226
3
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Нищо не е изгубила Русия! Напротив! ЗАПАДЪТ ГУБИ ИЗТОЧНИКА НА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ ЗА РАЗВИТИТЕ СИ ИКОНОМИКИ. В КЪСНА ЕСЕН ЩЕ Е АПОКАЛИПСИСЪТ ЗА ЕС!!!
225
2
 
1
 
! Отговори
До бай Х преди 1 година
Ами първата седми а водеха боеве на 3 километра от Киев сега водят боеве в Домбас?! Това ли е напредъка? 60км колона военна техника тръгна за Киев да трепят зеленски накрая нещо от колоната стигна до Домбас а Зеленски наркомана нацист посреща гости в Киев. Тоя напредък аз му викам назадък :) :) :) Абе в Москва някой ходили че то Пугачова избяга ИЗБЯГА от Русия
224
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От средата на март англичаните неспират да твърдят, че им свършват ракетите на руснаците. Съветникът на зеленски заяви, че ежедневно 800 до 1000 украински войници излизат от строя. Кой ранен, кой убит, пленен или дезертирал...СЪВЕТНИКЪТ НА ЗЕЛЕНСКИ - не някой друг. Гледайте го в тубата по "Украина24" А тия - ега ти дезинформацията.
223
1
 
4
 
! Отговори
бай Х преди 1 година
всеки ден руската армия напредва,НО според клоуна и *** Англичани Русия губи,е ще видиме ,края наблегава
222
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това го слушаме от първия ден, джафкат ли джафкат
221
9
 
18
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Всеки ден се сблъсквам с нагли и отвратителни украинци по магазини и заведения. Нищо не ги оправдава и започвам да си мисля, че наистина заслужават съдбата си. Крадат от магазините и махат на продавачите за "чао"!!! И това не се случва за първи път! Всякаква *** идва от Украйна. Уж бягат от война, а големи претенции имат!
220
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Русия е загубила защо Украйна иска още въоръжение? Тези ще оставят ЕС без оръжия. Жалки са... жалки са ЕС политиците, жалки са медиите... И едно нещо не мога да разбера - до кога си мислите, че тези лъжи и пропаганда ще минават? Скоро идва новият отоплителен сезон, а ние нямаме дългосрочен договор за газ. Цените продължават да растат, скоро ще започнат фалити, хора ще остават без доходи. Къде си мислите, че ще се скриете??? Европа потъва заради лъжите ви!
219
0
 
5
 
! Отговори
Аз казах преди 1 година
-175 хеликоптера-200 самолета-1500 танка-3500 БТРТоя генерал си бие г**а в таванаСъс сигурност ще дадат още въоръжение
218
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спасете аглийския журналист, който е бил принуден да се спасява в Белорусия, само защото е казал истината за Украйна и убийствата там и е бил спреследван и живее в мизерия, защото е притискан , че говори истината!
217
8
 
11
 
! Отговори
На хранилката преди 1 година
Копейкин е в паника спират рублите и ще преминава на турски лири
216
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вашето кралско семейство кой го убива? Не са ли същите, които тикат европейските държави към русофобия и конфликти в Европа? Мммм? Свивайте перките и Украйна да се върне в Русия, откъдето я откъснахте, защото те са един народ, а точно вие години наред сте развивали нацизма и нацистката пропаганда в Украйна, а сега се оплетохте в кълчища от собственото ви неразумие.
215
14
 
18
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
Никой вече не се съмнява че Русия ще спечели войната и ще си вземе каквото е искала. На Зеленски, ''експртите'' и медиите ще им остане да се успокояват че са постигнали ''моралната победа''.....което всъщност напоследък също почна да им се изплъзва. Само с пропагандни методи, лъжи и едностранна информация губят общественото мнение. Последната лъжа ще е че Путин е искал цяла Украйна но Зеленски героично го е спрял. Както лъжата за Киев и ''изгонването'' на танковата колона:)
214
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие върнете териториите на Русия, които откъснахте от Русия(СССР) и без това населението предпочита да са с Русия, защото те са си от една държава(Русия) от векове наред и защото се чувстват по-свободни и сред свои, когато са в Русия и с Русия, вие сте им чужди и враждебни!
213
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според наглосасонците урковците вече се готвят да превземат москва алУУУ свалете си розовите очила и спрете с розовите сънища мечката ще реши кога и как Фашистките щати вече дадоха заден
212
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия стратегически загуби пропагандната война,защото влизаше и все още влиза в обяснителен режим.
211
9
 
9
 
! Отговори
Дебил преди 1 година
Калибрите наистина свършиха. Сега се ползуват "Калибр-М" - модернизиран вариант с двукратно увеличен радиус на действие (Достига и великата някога Британия )50000 убити руски военни - това са само последствия от неправилно изписани лекарства на уважаемия адмирал или предозирне с психотропни вещества )))))
210
15
 
10
 
! Отговори
Точно казано преди 1 година
Путин остана без армия, оръжия и боеприпаси! Ще става още по зле през август когато изтече договора на 70% от контракторите
209
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТова са пълни глупости, руснаците се стараят да пазят населението и затова вървят бавно, а също и защото разминират, пак заради местното население, за да не попада на мини, ако искаха, можеха да постелят килим от бомби руснаците, ако искаха, само с две-три бомби и Украйна можеше да е пустиня.

Спонсорирани публикации