Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?

Някои потенциални заплахи започнаха да стават абсолютно реални
25 юни 2022 19:17, Красимир Ангелов
342
Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?
Снимка: БГНЕС

В Германия някои промишлени пещи работят без прекъсване от десетилетия. Ако те се охладят внезапно, разтопените материали се втвърдяват и системата се поврежда. Това е проблемът, пред който е изправена най-голямата европейска икономика заради безпрецедентната енергийна криза.

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално. След като президентът Владимир Путин намали с 60 % потоците по главната връзка с Европа, експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц тази седмица разработиха сценарии и нито един от тях не доведе до достатъчни резерви за изкарване на зимата, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

"Това беше отрезвяващият момент", каза Клаус Мюлер, който ръководи германския мрежови регулатор, известен като BNetzA. "Ако имаме много, много студена зима, ако сме невнимателни и прекалено щедри с газа, тогава няма да е хубаво".

Рисковете се простират отвъд рецесията и зимата на замръзнали домове и затворени фабрики. В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия.

Тази епоха вече е отминала и компании от BASF SE до Volkswagen AG се примиряват с новата реалност.

Ще има бързи решения - като съживяване на замърсяващите въглищни централи и смяна на горивата в промишлените процеси, но се очертават структурни проблеми, тъй като преходът към достъпна енергия от възобновяеми източници ще отнеме още години.

Фирмите, произвеждащи метали, хартия и дори храни, могат да бъдат принудени да намалят мащабите си или да затворят производствените си обекти в Германия, което ще ускори постоянното изтичане на работни места в производството и ще нанесе трайни щети на икономическия пейзаж на страната.

"Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи, а това няма да е в Германия", казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. "Не можеш да поправиш 20-годишни политически грешки за две или три години."

Последните данни показват, че ще са необходими 115 дни, за да се постигне целта на правителството да запълни газовите резерви до 90% от капацитета до ноември. Този срок предполага, че потоците ще се запазят на сегашното ниво, което е малко вероятно, като се има предвид все по-агресивната позиция на Кремъл спрямо Европа в отговор на санкциите, наложени заради войната.

В отговор на мрачните перспективи Германия, която все още разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, повиши в четвъртък нивото на заплаха до втората най-висока степен на "тревога". Ако натискът се засили, Германия може да започне да разпределя доставките.

Моментът на истината вероятно ще настъпи следващия месец, когато газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян за планирана профилактика. Германия се опасява, че той може никога да не заработи.

"Ще трябва да излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между свиването на доставките на газ и ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза. Ако доставчиците на енергия продължат да трупат загуби, тъй като са принудени да покриват липсващите руски доставки на високи цени, съществува риск от по-широк срив.

Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да срещне затруднения при изпълнението на договорите за доставка на местни комунални услуги и производители, ако Москва удължи или увеличи прекъсванията на доставките на газ.

Кризата вече надхвърли границите на Германия, като 12 държави - членки на Европейския съюз, са засегнати, а 10 от тях са издали ранно предупреждение съгласно регламента за газовата сигурност. Увеличеното търсене на втечнен природен газ в Европа ще засегне и по-бедните страни по света, които ще се борят да се конкурират за товари.

"Притеснени сме", че Русия ще прекрати доставките на газ за Европа, заяви естонският президент Кая Калас на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък.  "Трябва да сме готови да имаме различни енергийни миксове, обединени покупки на втечнен газ и да правим тези неща заедно."

Сценариите на BNetzA, която ще управлява разпределението на газ в Германия в случай на нормиране, отчитат редица спешни мерки, включително два плаващи терминала за втечнен природен газ, които ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима, търгове за излишното гориво за промишлеността и правителствена програма за закупуване на газ на спот пазара на стойност 15 млрд. евро.

"Хранилищата в Германия трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро", каза Себастиан Блешке, ръководител на INES, асоциацията на германските оператори на хранилища. "За някои от обектите прозорецът на възможностите се затваря."

Баварската компания Wiegand Glas показва трудностите при намаляване на търсенето на газ в Германия. Единадесетте пещи за топене на стъкло на компанията - както всички в страната - работят 24 часа в денонощието в продължение на повече от десетилетие. Дори ако Wiegand спре производството си, пещите ще се нуждаят от 75% от нормалното потребление на газ, за да не се допусне разтопеното стъкло в тях да се нагнети и да разруши пещта.

"Но тогава трябва да поемем разходите за енергия, докато нямаме какво да продаваме, така че това не е опция", казва главният изпълнителен директор Оливер Виганд в интервю. Ако високоспециализираните пещи се повредят, възстановяването им ще отнеме много време и ще бъде скъпо. "Ще отнеме десетилетие, за да се възстанови нормалното производство", добави той.

Икономистите се опитват да определят обхвата на риска, но това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че 75% от това, което банката е сбъркала в прогнозата си за инфлацията през миналата година, се дължи на цените на енергията.

Целият анализ четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
1
 
! Отговори
бъзик,бъзик преди 1 година
Не доларите хранят населението,кскто се опитват да ни заблудата кръговрата в Природата и с помоща на човека се създават благата от които се нуждае населението на Земята за да съществува.Но човеконенавистниците мислят само и единствено за себе си и за да потискат мнозинството му устройват войни,глад и мизерия,като ограбват чрез $,ресурси който не им се следват.С илиега правят опит да спрат,чрез ограничена ядрена война,и вечния кръговрат в Природата ,така жизнено необходим за милиарди живи същва.
256
0
 
1
 
! Отговори
бъзик,бъзик преди 1 година
Само след като Германия изгони американците от Германия и Европа,можеда бъде осъществен и съдебен процес срещу ковид терористите,който за да не загубят трилионите си долари спретнаха една измислена ковид епидемия и извършиха геноцид над световното население.Голямата им лъжа е че планетата Всъщност Земя на може да изхрани повече от 1 милиард население на Земята.Всъщност наЗемята може да бъде изхранено и 20 милиардни население ако ресурсите се разпределят правилно и рационално.
255
0
 
1
 
! Отговори
Бъзик,бъзик преди 1 година
Ако съм на президента Путин,ще кажа на германците да изгонят американците от Германия и ще имат всичко от което се нуждаят за да сътворят една още по-силна и преуспяващ ГерманияТова всъщност ще е политическата цена,която ще им е безплатна но доста ефективна.Само така може да се осъщрстви Европейския хилядолетен Рай в Европа.Само с една заповед на Канцлера и Раят ще е факт.Но се искат топки.
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, не Путин тласка германската икономика към точката на пречупване, а самоубийствената политика на евро - политиците. Хората са казали, каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи
253
0
 
0
 
! Отговори
греп преди 1 година
До Анонименtrue story
252
0
 
12
 
! Отговори
греп преди 1 година
Немците ги лъгаха, че с перки и соларки ще живеят в рая. През това време спряха АЕЦите, ТЕЦовете и се набутаха до ушите в руски газ. Сега ще им дойде акъла.
251
0
 
1
 
! Отговори
grep преди 1 година
До ИвановИ какво, ако беше скъп руския газ какво щеше да разбере редовия руснак? Олигарсите щяха да имат още една яхта. Редовите граждани само бачкат. Далаверите от полезни изкопаеми рядко стигат до тях.
250
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетолетия са прцъфтявали благодарение на Русия, а сега се опитват да я убият със санкциите си. Ами да им се връща тъпкано.
249
1
 
20
 
! Отговори
СД преди 1 година
Тези дни гледах по една забранена телевизия как В.Путин каза: Ние още не сме започнали да отговаряме на санкциита на Запада.
248
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Solar Power: До края на живота ти, ама друг път. (Освен ако не смяташ скоро да умираш де). Като ти деградират панелите ще трябва да ги сменяш. Акумулаторите също и даже по-често. Така че, ще плащаш повече, просто не на руснаците, а на китайците.
247
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Някой може ли да определи кои санкции са по-ефективни - от ЕС към Русия , или от Русия към ЕС.
246
1
 
23
 
! Отговори
УМОПОМРАЧЕНИЕ! преди 1 година
В това заглавие се съдържа цялата импотентност на мисълта на колективния запад днес. Срам и позор за умствените способности и идеалите на мислителите, творците и народите, които създадоха тази доскоро цветуща цивилизация. БРАДВАТА ЛЕЖИ ВЕЧЕ ПРИ КОРЕНА НА ДЪРВЕТАТА - ВСЯКО ДЪРВО, КОЕТО НЕ ДАВА ДОБЪР ПЛОД, ЩЕ БЪДЕ ОТСЕЧЕНО И ХВЪРЛЕНО В ОГЪНЯ. ЛУКА 3:9
245
1
 
48
 
! Отговори
pero-2022 преди 1 година
Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?Не Германия сама се тласка в тази посока!
244
1
 
42
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Пак Путин виновен? Той и динозаврите уморил, сега и германицте...
243
4
 
48
 
! Отговори
МИШКАТА преди 1 година
Така е.... Аз съм работил в Кремиковци и знам ,че спре ли газа за кратко време всичко стяга и помага само бомба . Германия с тъпата европейска политика да се перчи на Русия отива в небитието . Глупавите глави в Брюксел ни доведоха до гибел .
242
2
 
44
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Германската икономика няма да се пречупи, а просто ще се счупи, но важно е Путин да е зле както казва Бай-дан.
241
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно пък Путин им е виновен на бавноразвитите *** в ЕУто.....онова меме, дето сам си набива дърво в спиците и вика, че другите са му виновни. Ай сиктир от полезни ***.
240
21
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Иванов: Аз не искам газ/петрол. От 7 години съм офгрид :) Намам нужда от руски / американски петрол/газ а още по малко от брадатите :)Не е трудно ! Моят преход го направих за 1 седмица. 20 палки и ток и топло без пари до края на живота ми. Малко по късно взех и ел. кола и сега могат да ми веят на онази работа :)
239
3
 
36
 
! Отговори
Nobody преди 1 година
Ментално увредена Европа!!!!!!! И ние в общата лудница?!
238
5
 
56
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Беше хубаво, безкрайно хубаво да има евтин газ и процъфтяваща Германска икономика. За сметка на кого? - редовия руснак, който всеки подиграва, че живее в изоставаща страна. Тренда се обръща. Ако някой иска газ, трябва да плаща, колкото плаща на Американците. Може би това ще бъде най-точния резултат от войната в Украйна.