Къде отиват парите ни? Българинът харчи 54% от доходите си за храна

Пазарът ни е по-скъп с близо 17% през тази година
118
Къде отиват парите ни? Българинът харчи 54% от доходите си за храна
Снимка: БГНЕС

Над 54% от доходите на хората отиват за храна, заяви икономистът Мика Зайкова пред bTV.

Тя даде пример и с данните на НСИ с това, че литър кисело мляко струва 5 лв., защото се продава по 700 грама в опаковка, а краве масло 250 грама е средно 6,19 лв. или 24,76 лв. за килограм.

Още по темата

"Тази година спрямо миналата един пазар ни е по-скъп с близо 17%, толкова средно е и инфлацията", каза тя.
Зайкова коментира и това защо страната ни е сред първенците в ЕС по висока инфлация.

"В България е по-висока инфлацията, защото в нея има и спекула, ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката държава в Европейския съюз. За единица БВП ние харчим 3,6 пъти повече енергия, която е много скъпа и 3,1 пъти повече суровини и материали. Техниката и технологията в България е на средата на 20 век. Ние разчитаме на Плана за възстановяване и европейските пари, за да можем да преоборудваме нашата икономика на по-високо ниво".

"Борех се като свиня с тиква, за да убедя всички участващи да оставят егото си вкъщи и да мислят само за България. Сега вървим вече към избори, не знам какво ще стане. Ако сега ние не направим нещо, фактически може да загубим голяма част от парите си от Плана за възстановяване и европейските програми, а може и да спрат инвестициите", добави икономистът. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
710лв. или колкото е там минималната е инструмент на сивия сектор да се осигуряват на нея обезумелите бачкатори, крадящи всеки ден под формата на осигуровки и ДОД. Дори хигиенистка в училище в някое село взима повече от това.
24
4
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Със 710 лв брутна минимална заплата се живее прекрасно в икономическа стабилна България.Отивайте да се дупчете некадърници и слагайте маските.
23
1
 
3
 
! Отговори
морски преди 1 година
Цени народни: Две за лев и едно бакшиш ти дават. Кеф!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не можем да произведем нищо сами така ще е , затворен собствен цикъл на производство ни е нужно, но ние още 2004 си плоюхме на свободата,сега или ес федерация и изсмукване или директен разпад на няколко области , така е като нямате план а плюскате за момента, дребни риби, планктон
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Киро измамника и ДБ този процент стана 70% което е световен рекорд. Поне сме първи по мизерия Африка се смее
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ейй така като кажете българите харчели, кои българи, с какви заплати, от къде на къде обобщавате. Има българи 200 кила, които ядат по 2 кутии вафли за десерт, има и нормални българи. Има българи на 700 лв, има и на 17000лв заплати. Има и такива, които от градината си ядат.
19
3
 
15
 
! Отговори
Парите отиват преди 1 година
в джоба на политутките, дупедатите,олигарсите и мутрите.
18
4
 
30
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Онзи ден купих маслото, което купувам винаги. Беше 8 лв в началото на годината, онзи ден го взех за почти 12 лв. Грамажът не се е променил 250 гр. :) Има. и по-евтини опции, но са за сметка на здравето. Същото е със зеленчуците и плодовете! Купувате турски, докаравате си рак от пестициди :) Не само, че е скъпо, но и отворно да се храните в България, ако нямате прилични доходи. Бедни и болни!
17
1
 
10
 
! Отговори
Стригане преди 1 година
И дране до голо! Това е подхода в ***
16
9
 
2
 
! Отговори
Преекспонират преди 1 година
Се нещата.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такаааа... да сметнем. Аз като разделя храната на заплатата и получавам... има-няма около 30% - 40% за храна. И за тоалетна хартия също. Пак е много!
14
2
 
8
 
! Отговори
do 21 преди 1 година
тая риба да не е изхвърлена дълбоко замразена цаца :Д че влиза в разходите от 15 лв за цялото ти меню :Д по тия сайтове и чатове и форуми всички само си пишете мечтите и бягате за секунди от реалността.
13
1
 
20
 
! Отговори
Лош преди 1 година
54%?!Та като си платиш тока,водата,заема който си взел от някого(ако има от кого)щото от банки няма как да стане с минималната,телефона и др.И какво ти остава?!Колко и каква храна можеш да си позволиш реално?!Бобена до другата заплата!
12
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закуска: мюсли с плод. Обяд: пишешко филе, ориз, зеленчук. Вечеря парче риба с малко салата. Тотал за деня около 15 лв. 450 за месец. Под 10% от дохода ми. Как сметнахте 54 не знам, но явно ядете с темповете на неква септична яма, и то скъпи неща.
11
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая статия е пълна бутафория, излиза че всики българи са пенсионери с до 450лв доход. На мен храната ми излиза не повече от 250лв месечно.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ядете бе кюфтета, лоена топка до лоена топка по улиците.
9
3
 
7
 
! Отговори
Лена преди 1 година
отиват където винаги когато бкп ааа Промяната са на власт- за хляб за криза и за липса на бъдеще и тотално без пътие реално и буквално.. всичко е замръзнало 2 годин и само за хляб и мизерия се говори както винаги е било бкп и ПП сега.
8
10
 
19
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА до последният оцелял българин
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В прекупвачите! Не може оригинална стока на запад да струва по-евтино от "оргиналните" ментета, които ни пробутват тук. И какво стана с падането на цените на зеленчуците? И на митниците спЪт.
6
0
 
13
 
! Отговори
Парадокси Сър преди 1 година
Така е! Един харчи 54%, друг 5,4%, а трети 0,54% от доходите и тези дето харчат по-малък процент, купуват луканки по 50лв и винце от Франция или..Аржентина