»кономисти: ўе видим истински€ бюджет през л€тото

“ова е странен бюджет, коментира икономистът  ало€н —тайков
1 фев 2022 18:30, Ќи€ ’ристова
31
 
“ова е бюджетът на растежа. “ака премиерът  ирил ѕетков представи решението на ћинистерски€ съвет, с което се одобр€ва Ѕюджет 2022. 
 
"—ами€т финансов министър направи уговорката, че ще има гол€ма актуализаци€ и че гол€ма част от новите политики ще се уточн€ват през юни, така че не би тр€бвало да очакваме много големи промени. ¬се повече виждаме индикатори, че тази криза е преодол€на и тр€бва да видим повече политики за след кризата", посочи икономистът от »нститута за пазарна икономика Ћъчезар Ѕогданов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"“ова е странен бюджет. Ќ€ма година в страната, в ко€то бюджетът да е бил двигател на растежа на икономиката. “€ винаги се движи основно от износ и инвестиции, през последните н€колко години и от вътрешно търсене. “ой много наподоб€ва предните бюджети. “ова е междинен бюджет до средата до годината и след това ще видим истински€ бюджет до кра€ на годината", за€ви икономистът  ало€н —тайков от »нститута за енергиен мениджмънт. 
 
“ой е на мнение, че тази година и следващата приходите ще нараснат, защото има редица фактори, които оказват вли€ние. 
 
"2021 година ни изненада. —ега само за €нуари имаме 19% ръст на данъчните приходи спр€мо миналата година. Ѕългари€ в следващите 6 години ще получи достъп до 40 млрд. лева средства от ≈—. “ова е един огромен ресурс, който има значение ко€ година ще влезе, но той се бави", допълни Ѕогданов.
 
"Ќе си вършим работата навреме, това е традиционна практика с усво€ването на средствата от оперативните програми. “ази година тр€бва да усво€т средства, които се усво€ват за две години. Ѕърза се, само и само да се случи нещо, но това не е най-ефективни€т начин", коментира —тайков.
 
ѕо думите на Ћъчезар Ѕогданов, Ѕългари€ е с второто най-гол€мо финансиране спр€мо икономиката, а се казва, че не стигат парите. 
 
"Ќито миналата, нито тази година имаме има н€какъв проблем с наличието на средства. —прав€ме се изключително добре с приходите. –азходната част обаче винаги е проблем, защото се действа нецеленасочено", категоричен е —тайков.  
 
"»ма доста положителни неща в бюджета генерално - запазването на архитектурата на данъчната система е добър подход, второто важно нещо е, че се продължават н€кои от реформите, които б€ха важни", за€ви Ћъчезар Ѕогданов. 
 
÷ели€ разговор гледайте във видеото.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


31
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
23
8
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ј герберастието помните ли как Ћойко на по-предни€ му мандат го изритаха точно заради високи сметки за ток, или ще се правите, че това не се е случило и че либерализаци€та на пазара на ток не ни € натресе пак Ћойко в началото на миналата година?
22
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќай-светлото кхаскховско светило един бюджет не може да направи, та се оправ€ три месеца с бойкови€. Ѕюджет имам предвид... оправ€ се с бойкови€ бюджет.
21
2
 
7
 
! ќтговори
ћи5 преди 2 години
¬ижте дарителите на  ирчо ƒ—арски и си направете изводите сами!
20
1
 
1
 
! ќтговори
MaйMyнaтa преди 2 години
— години колтивирам една праэна кpaтyнa, и накра€ некви мeкoтeли да ме прецакат. ўе ми отнеме време, и много €дове...но ще ви наторим до последни€ eднoклeтъчен кoneлдaк
19
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
’а-ха, нали уж  окорчо беше най-добри€т финансов министър за цели€ преход?
18
1
 
7
 
! ќтговори
MaйMyнaтa преди 2 години
ƒо 22... во да энам бе!? јэ за ти€ дето ги докарахте, нищо не искам да энам.
17
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ѕари през юли нема да има по тоз бюджет. «аемът, дето ша искат от ћ¬‘ и —ветовната, кой ще го плаща и как ще ни го дадат? ѕомислете. Ќ€ма безплатен ционистки об€д
16
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ћисл€ че и уж готвени€ в момента н€ма да видим. ѕравителстото си заминава до две седмици.
15
2
 
5
 
! ќтговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Ќаивнициии, точно го бех настроил големата главаа, да се движи правилно. ƒали билетите на чepena эеха да ви липсват, бееии кoмapджии пpocтииии
14
13
 
7
 
! ќтговори
“рифон преди 2 години
јз гласувах за ѕѕ и те винаги ще са малко по-добри от √≈–Ѕ. √лавни€ на √≈–Ѕ е един неграмотен пожарникар и крадлива мутра ко€то се обгради с още по-задръстени от него.
13
3
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
¬секи ден на  иро и  окорчо ни закопават все по-дълбоко.
12
2
 
8
 
! ќтговори
MaйMyнaтa преди 2 години
ƒо ƒедо ¬анго...Ќе се пъни cтapчe, че никой от гласувалите эа теэи неадекватници не би си приэнал, че е глyпeндep и eднoклeтъчнo мeкoтeлo
11
8
 
3
 
! ќтговори
»ванов преди 2 години
ѕеевски м€рка н€ма и докато не направи всичко в Ѕ√ на лунен пейзаж - н€ма да спре. ј –уси€ обича разрушението и ще помага с каквото може.
10
1
 
5
 
! ќтговори
Ѕгг преди 2 години
ўо пък да не го видим към кра€ на годината ? ўе правим иноваци€ - бюджет за изминалата година.
9
0
 
3
 
! ќтговори
ƒо загрижени€ є6 преди 2 години
» какво ни интересува ќрбан ?! “о днеска има поне още 20-30 други посещени€, които също не ни интересуват !
8
1
 
8
 
! ќтговори
ўе €дат бой ѕѕ преди 2 години
ўе издържим ли до л€тото ?! 1 кг. краставици вече е 7,49лв. !
7
6
 
4
 
! ќтговори
ƒжонев преди 2 години
ƒържавата е превзета от макаци и бюджета отива към офшорни сметки на ƒел€нчо, јхмедчо и ¬инету.
6
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ќрбан е на посещение при ѕутин в –уси€ и нито гъг в бугарските медии!
5
4
 
3
 
! ќтговори
ѕешо преди 2 години
Ѕюджета ще е с ѕеевски и без ѕеевски. —лед като ѕеевски се оттегли на заслужен отдих и Ѕългари€ ще живне.
4
5
 
7
 
! ќтговори
MaйMyнaтa преди 2 години
 ойто е гласувал эа аматьори, да си сипе една раки€, или квото там си пие!! » да не эабрав€, на вс€ка глътка...да си бие тъпaтть кpaтyнa от масата